Mi történt az iskolában?

Mikor a gyermekek hazaérnek az iskolából, akkor a szüleikkel átbeszélik az iskolában történteket. Gondolom Te is gyakran felteszed ezt a kérdést:

Mi volt ma a suliban?

A válasz pedig: semmi.

Ha holnap kérdezed meg, akkor is ez lesz a válasz; sőt legtöbbször ez a válasz egy kiskamasznál. Ahogy telik az idő sajnos egyre kevesebbet tudunk gyermekünk mindennapjairól. Pedig a kommunikáció rendkívül fontos, sőt ebben az életszakaszban pedig kiemelt jelentőségű. De hogyan is erősítheted a családi kötelékeket kommunikációval?

5 tuti kérdés

Most mutatok 5 olyan kérdést, amivel valóban megtudhatod, hogy gyermekednek milyen napja volt a suliban. Ezek a kérdések csak minták, a lényeg, hogy ne általánosságban kérdezz, hanem vigyél egy kis csavart a beszélgetésedbe:

  1. Mit játszottál a szünetben?
  2. Mi volt ma az ebéd? Jó volt, rossz volt?
  3. Történt valami vicces a suliban? Meséld el!
  4. Ha holnaptól Te lennél a tanár, mit csinálnál?
  5. Mi volt ma a legrosszabb? Miért?

Ne vallass, inkább érdeklődj

Az is fontos, hogy ne csak egy vallatás legyen, hanem valódi beszélgetős közeget biztosíts. Gondolok itt arra, hogy meséld el Te is a napodat, hagyd, hogy a gyermeked is tegyen fel őt érdeklő kérdéseket.

De ne csak a jó dolgokat mond el! Ha esetleg rossz napod volt, azt is közöld vele, így legközelebb ő is meg fogja veled osztani a negatívabb történéseket is.

Ha gyermeked a tanulási nehézségeiről beszél, akkor segítened kell neki. Az iskolai tollbamondások és a magyar nyelvtan szabályai sok gondot okozhatnak neki, ezért most egy kis segítséget mutatok neked!

Kattints a képre, és kérd az ingyenes Nyelvtan Mix csomagot! Gyermeked a 30 feladatból álló gyakorlóprogram segítségével megtanulhatja helyesen alkalmazni a magyar nyelvtani szabályokat!

Jókor, jó helyen

A megfelelő időzítés pont olyan fontos, mint maga a kérdés. Ne rögtön a suli ajtajában akard megtudni, hogy mi történt vele aznap, de amikor épp beestek az ajtón az sem a legjobb alkalom.

Helyette keress inkább egy meghitt pillanatot, akár főzés vagy vacsi közben, vagy ha kutyát sétáltattok.

Amennyiben a család mindennapi életébe sikerül becsempészni a közös beszélgetéseket és élménybeszámolókat, akkor biztos lehetsz abban, hogy gyermeked is megnyílik majd!

Ha szeretnéd még jobbá tenni a kommunikációt kiskamasz gyermekeddel, és szeretnél még erősebb családi kötelékeket, akkor a Phix pszichológiai társasjáték segítségével könnyen megteheted! Új szemléletet kaphatsz gyermek neveléshez, és segíthetsz gyermekednek, hogy megtalálja önmagát! A társasjáték 9 és 13 év közötti gyermekeknek ajánlott, de az egész család számára szórakoztató lehet!

További információkat szeretnél kapni a társasjátékról? Kattints a linkre az információért!

Phix pszichológiai társasjáték

Tetszett a cikk? Mutasd meg a facebookon az ismerőseidnek kattints a gombra!



Nagy Erika

Oktatási szakértő

 

 

 

 

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .