A gombák országaA gombák azért alkotnak külön országot, mert az állatokra és a növényekre jellemző tulajdonságaik is vannak, ezért sem az állatok, sem a növények országába nem sorolhatjuk őket.

Az állatvilágra jellemző tulajdonságuk, hogy heterotróf táplálkozásúak, ami azt jelenti, hogy szerves anyagot fogyasztanak, tehát ők nem képesek fotoszintézisre, ahogyan a növények.
A növényekre jellemző tulajdonságaik pedig a következők: nem tudnak mozogni, a sejtjeiket sejtfal borítja, és spórákkal szaporodnak, ami hasonlít a növények szaporodására.

A legtöbb gomba többsejtű, azonban van kivétel is. Ilyen például az élesztőgomba, ami csak egy sejtből áll.Többsejtű gombák:
A többsejtű gombák sejtfonalas szerveződésűek. Ezeket gombafonalaknak nevezzük. A gombafonalak sűrűn és rendezetten helyezkednek el, és így teleptestet alkothatnak.A gombák csoportosítása életmódjuk szerint

Az első csoportba a lebontók tartoznak: A lebontók közé tartozik a legtöbb gombaféle. Például a fejespenész és az élesztőgomba.
Penész

A második csoport az élősködőké vagy más néven a parazitáké:
Ebbe a csoportba tartozik például a peronoszpóra nevű gombafaj, ami többek közt a szőlő és a burgonya gombabetegsége.

 
Parazita

A harmadik csoportba a szimbiontákat soroljuk:
Ezek a fajta gombák bizonyos növények gyökerével élnek együtt. Ezt nevezzük gyökérkapcsolt gombáknak. A növény szerves anyagokat állít elő, és a gomba felveszi ezeknek egy részét, így táplálkozik. De ezek nem okoznak rosszat a növénynek, ugyanis a gombafonalak segítik a gyökér vízfelszívását.


Létezik egy másik csoportosítása is a gombáknak.
Eszerint megkülönböztetünk penészszerű és termőtestes gombákat.

Penészszerű gombák: Ilyen gomba a fent említett fejespenész és élesztőgomba.

Termőtestes gombák:
Ebbe a csoportba a kalapos gombák tartoznak. A termőtestes gombák teste két részre különül: a tenyésztestre és a termőtestre. A tenyésztest a talajban helyezkedik el, és a gombafonalak szövedéke alkotja. A termőtest pedig szaporodáskor alakul ki, a föld felett helyezkedik el. A termőtest a tönkből és a kalapból áll.

A termőtestes gomba részei
 Tanulja meg Gyermeked is játékosan a biológiát
oktatóprogramunk segítségével,
és gazdagodjon ő is sikerélményekkel bioszból!


Részletek>>
Megrendelem!


Jelenleg itt vagyok:
A gombák országa

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook