A gyűrűsférgek törzse


A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

FöldigilisztaOrvosi pióca

A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk. Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.


Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni!

Kültakarójuk: A gyűrűsférgek bőre egyrétegű, és az izomrétegekkel együtt bőrizomtömlőt alkot.

Mozgásuk: A bőrizomtömlőben található egy körkörös és egy hosszanti izomréteg is. Ha a körkörös izomréteg húzódik össze, akkor az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha pedig a hosszanti izomréteg húzódik össze, akkor az állat rövidebb és vastagabb lesz. A gyűrűsférgek mozgását féregmozgásnak nevezzük.

A piócák vérszívó élősködők


Táplálkozásuk: A földigiliszták korhadékokkal és a földben levő szerves anyagokkal táplálkoznak. Nagyon hasznos állatok, ugyanis lazítják és keverik a talajt. Velük ellentétben a piócák vérszívó élősködők.
Mindkét egyedre jellemző, hogy kétnyílású bélcsatornával rendelkeznek, amely 3 szakaszból áll: az előbélből, a középbélből és az utóbélből. Minden szakasznak más-más funkciója van.

A bélcsatorna felépítése
 
 
 
 
Keringésük: Keringési rendszerüknek az a feladata, hogy minden sejthez elszállítsa a tápanyagokat és az oxigént. A gyűrűsférgek keringési rendszere nagyon fejlett. Testüket behálózzák az erek, amelyekben piros vér folyik.
Földigiliszták

Szaporodásuk: A gyűrűsférgek szaporodása ivarosan történik. A földigiliszta hímnős állat, ami azt jelenti, hogy hím- és női ivarszervekkel is rendelkezik. Párzáskor az egyedek kölcsönösen termékenyítik meg egymást.Tanulja meg Gyermeked is játékosan a biológiát
oktatóprogramunk segítségével,
és gazdagodjon ő is sikerélményekkel bioszból!


Részletek>>
Megrendelem!


 

Jelenleg itt vagyok:
A gyűrűsférgek törzse

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook