A moszatok törzse

A moszatokat más néven algáknak nevezzük. A moszatok közé olyan vízi növények tartoznak, amelyek különféle színanyagokat tartalmaznak.

 
Moszat

A moszatoknak nagyon fontos szerepük van a Föld életében. Egyrészt a vízi állatoknak táplálékot és búvóhelyet jelentenek, másrészt pedig rengeteg oxigént termelnek.

A moszatoknál különféle testszerveződések figyelhetők meg:
  • A legegyszerűbbek az egysejtű moszatok. Már a nevükben is benne van, hogy ezek a fajta moszatok egyetlen sejtből állnak.
  • Ha a sejtek osztódás után együtt maradnak, akkor sejttársulást hoznak létre. Ha az osztódás egyirányú, akkor hosszú sejtfonal jön létre. Ha pedig a sejtfonal egyik vége letapad, a másik pedig tovább osztódik, akkor megkezdődik a sejtek önálló működése. Ezután elágazó sejtfonalak fognak kialakulni, majd pedig ezek rendezetten elhelyezkednek, és ezt a rendezett elhelyezkedésű testet nevezzük teleptestnek.
Sejtfonalak fajtái
 
A moszatok szaporodása: A moszatok ivarosan szaporodnak. Az ivaros szaporodás során speciális sejtek, az ivarsejtek olvadnak össze.

A moszatok csoportosítása: A moszatokat a színanyaguk alapján tudjuk csoportosítani. Ez alapján léteznek zöldmoszatok, barnamoszatok és vörösmoszatok.


Zöldmoszatok törzse
A nevükből is látjuk, hogy a zöldmoszatok zöld színűek, mert a sejtjeiben zöld színanyag van, amit klorofillnek nevezünk.
A zöldmoszatok nagyon fontos szerepet játszottak a növényvilág fejlődésében: az őseikből alakultak ki a fejlettebb szárazföldi növények, mint például a harasztok, a mohák és a virágos növények, amelyek szintén klorofillt tartalmaznak.
A zöldmoszatok törzsében mindenféle szerveződési szint megtalálható, mint például teleptestű és az egysejtű.
A hazai vizeinkben nagyon gyakran előfordul a békanyálmoszat, amelynek elágazó, sejtfonalas teste van.

Békanyálmoszat


Barnamoszatok törzse: A barnamoszatok leginkább a hideg tengerekben élnek, és leginkább teleptestűek tartoznak ebbe a törzsbe, nincsen egysejtű típusuk. A barnamoszatok arról kapták a nevüket, hogy a klorofill mellett nagy mennyiségű barna színanyagot tartalmaznak. A barnamoszatok törzsébe tartoznak a földön élő leghosszabb növények, amelyek akár a 300-400 méteres hosszúságot is elérhetik.
Vannak olyan barnamoszatok, amelyek takarmányozásra is felhasználhatók, sőt, ha megfelelően ízesítjük, akkor mi is elfogyaszthatjuk.


Vörösmoszatok törzse: A vörösmoszatok a meleg tengerek mélyebb részein élnek, akár 200 méter mélyre is lehatolnak, és ott az aljzathoz rögzülnek. Színtesteik zöld és vörös színanyagot tartalmaznak. A vörösmoszatok között csak teleptestűek fordulnak elő.

Vörösmoszat


Tanulja meg Gyermeked is játékosan a biológiát
oktatóprogramunk segítségével,
és gazdagodjon ő is sikerélményekkel bioszból!


Részletek>>
Megrendelem!

 

Jelenleg itt vagyok:
A moszatok törzse

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook 
 

 
© Tantaki Kft.