A szivacsok törzse

A szivacsok álszövetes állatok, ami azt jelenti, hogy a testükben különböző működésű sejtek vannak, de ezek nem alkotnak valódi szövetet.

A szivacsok vízben élő állatok. Nem igazán fordulnak elő magányosan, inkább csoportokban élnek, amelyeket telepeknek nevezünk.

Szivacstelep
 


A szivacsok testfelépítése:
A szivacsok teste olyan, mint egy lyukacsos falú bögre. Az oldalfalakon apró nyílások találhatók, amelyeket pórusoknak nevezünk. Fent egy nagy nyílás van, ez a kivezető nyílás, a belső üreget pedig űrbélnek nevezzük.
A szivacsok teste két sejtsorból áll. Ezek közül a külső sejtsor a védekezésben, a belső pedig a táplálkozásban játszik fontos szerepet.
 
a.) kivezető nyílás
b.) űrbél
c.) belső sejtsor
d.) külső sejtsor
A szivacsok testfelépítése


A szivacsok mozgása:
A szivacsok nem tudják változtatni a helyüket, ezért helytülőknek nevezzük őket. Mivel helytülők, ezért nem ők mennek a táplálék után, hanem a vizet áramoltatják a testükön keresztül, és így jutnak táplálékhoz.

A szivacsok táplálkozása:
A vízben levő bomló anyagokkal táplálkoznak, így fontos szerepet játszanak a vizek tisztításában is.
A szivacsok úgy táplálkoznak, hogy pórusaikon beáramlik a víz, és ebből az űrbélben levő galléros-ostoros sejtek veszik fel a táplálékot, amit sejten belül emésztenek meg. Ezután a megemésztett táplálék továbbáramlik a többi sejt felé.


A szivacsok szaporodása:
A szivacsok ivarosan és ivartalanul is képesek szaporodni. Az ivaros szaporodás úgy megy végbe, hogy a szivacs testében hímivarsejtek és petesejtek is vannak, tehát a szivacsok között nincsen külön női és hím egyed. Az ivarsejtek a vízbe ürülnek, és itt megtörténik a megtermékenyítés. Ezután a petesejt úszik egy ideig, majd valahol megtelepszik, és egy új szivacs jön létre belőle.
Az ivartalan szaporodás pedig úgy jöhet létre, hogy az anyaegyed oldalából egy kis kidudorodás keletkezik, abból pedig egy új utód jön létre. Ez vagy leválik, vagy pedig ottmarad, és részt vesz a telepképzésben. Az ivartalan szaporodást bimbózásnak nevezzük a szivacsoknál.Tanulja meg Gyermeked is játékosan a biológiát
oktatóprogramunk segítségével,
és gazdagodjon ő is sikerélményekkel bioszból!


Részletek>>
Megrendelem!Jelenleg itt vagyok:
A szivacsok törzse

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook 
 

 
© Tantaki Kft.