A vírusokA vírusokra nem mondhatjuk, hogy élőlények, ezért nem is tartoznak bele az élőlények országaiba, mivel nem mutatják az élőlényekhez kapcsolódó életjelenségeket: a táplálkozást, a légzést, a növekedést, a mozgást stb. Még a szaporodásra sem képesek önállóan.

A vírusok fő alkotórésze az örökítőanyag, amit fehérjeburok vesz körül.

A vírusok nagyon parányiak, még a sejteknél is kisebbek, ezért csak egy speciális szerkezettel, az elektronmikroszkóppal láthatók.

 
A vírusok fajtái

Azt már tudjuk, hogy a vírusok nem képesek önállóan szaporodni. Ahhoz, hogy szaporodjanak és fennmaradjanak, szükségük van egy gazdasejtre. Ebbe a sejtbe beépülnek, és arra kényszerítik, hogy a sejt a saját anyagaiból új vírusokat hozzon létre. Amikor a gazdasejt megtelik az új vírusokkal, akkor kiszabadulnak belőle, a gazdasejt pedig ezután szétesik, elpusztul. Ezután az új vírusok más sejteket fertőznek meg, és azokkal is ugyanez történik.

 
A vírusok  szaporodása

Mivel a vírusoknak más sejtekre van szükségük ahhoz, hogy éljenek és szaporodni tudjanak, ezért azt mondjuk róluk, hogy élősködők.
Azért mondjuk, hogy élősködők, mert egy másik sejt, egy másik élőlény megbetegítésével és elpusztításával képesek csak a túlélésre.

A vírusok minden élőlényben előfordulhatnak, például a baktériumokban, növényekben és állatokban egyaránt.

Az emberek betegségei közül is nagyon sok olyan van, ami a vírusok miatt alakul ki. Ilyen például az influenza, a bárányhimlő, a rózsahimlő, a kanyaró stb.
 
AIDS

Az egyik legkegyetlenebb betegség, amit vírus okoz, az AIDS. Ez a vírus megtámadja az immunrendszert, ami a szervezetünk védekezőrendszere, ezért az már nem fogja tudni megóvni a beteg testét a különböző betegségektől, és a beteg általában egy egyébként könnyen leküzdhető betegségben hal meg.Tanulja meg Gyermeked is játékosan a biológiát
oktatóprogramunk segítségével,
és gazdagodjon ő is sikerélményekkel bioszból!


Részletek>>


Megrendelem


 

Jelenleg itt vagyok:
A vírusok

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook