Olvadás, fagyás, forrás1. Az olvadás
Ha megtöltünk egy poharat jégdarabokkal, majd beleteszünk egy hőmérőt, és elkezdjük a poharat melegíteni, akkor azt vesszük észre, hogy a hőmérő higanyszála először elkezd emelkedni, majd 0°C-nál megáll, a jég pedig vízzé kezd válni.


 
Ilyenkor a melegítés hatására már nem nő a hőmérséklet, hanem 0°C-on marad mindaddig, amíg a jég teljesen elolvad. Viszont ha a vizet tovább melegítjük, akkor már növekedni fog a hőmérséklete.

Láthatjuk, hogy a jég 0°C-on kezdett el olvadni. Ezt a hőmérsékletet hívjuk a víz olvadáspontjának.

Minden anyagnak más és más lehet az olvadáspontja.


Nézzük meg néhány anyag olvadáspontját az alábbi áblázatban!

AnyagOlvadáspont (°C)
Víz0
Alkohol-114
Vas1535
Üvegkb. 700
 

Láthatod, hogy az üveg olvadáspontjának csak egy körülbelüli értéket adtunk meg. Ez azért van, mert egyes anyagoknak nincsen meghatározott olvadáspontjuk, hanem a hőmérséklet növelésével először csak meglágyulnak, aztán pedig teljesen elolvadnak. Ilyen anyagok az üvegen kívül például a vaj és a viasz is.

       2. A fagyás
A fagyás az olvadás ellentéte. Akkor következik be fagyás, amikor valamilyen folyadékot hűtünk.
Ha egy üvegkádba egy kis pohár vizet helyezünk, a pohár köré pedig jeget teszünk, akkor a vízben lévő hőmérő higanyszála lefelé indul el, tehát a víz hőmérséklete csökkenni fog. A higanyszál 0°C-nál megáll, a víz pedig elkezd megfagyni.
 
Tehát azt látjuk, hogy a víz ugyanazon a hőmérsékleten kezdett el megfagyni, mint amin a jég elolvadt. Azt a hőmérsékletet, amelyen egy folyadék megfagy, fagyáspontnak nevezzük. A különböző anyagoknak más és más a fagyáspontja.
 

Töltsünk meg egy poharat félig vizzel, és jelöljük be a víz szintjét tollal a poháron! Ezután tegyük a pohár vizet mélyhűtőbe! Pár óra múlva vegyük ki, és nézzük meg, milyen magasan lesz a jég a pohárban!

 

 

Azt tapasztaljuk, hogy a jég magasabban lesz, mint ameddig a víz volt. Ez azt jelenti, hogy a víznek fagyáskor nő a térfogata. A jég úszik a vízen, mert kisebb a sűrűsége, mint a víznek. Ezért fagynak be a tavak felülről, és nem alulról.3. A forrás
Ha vizet melegítünk a tűzhelyen, akkor azt vehetjük észre, hogy az edény alján kis buborékok jönnek létre. Ha a vizet tovább melegítjük, akkor a víz elkezd bugyborékolni. Ezt a jelenséget forrásnak hívjuk.


Forrás során a folyékony vízből gőz keletkezik, tehát ugyanúgy, mint az olvadás és a fagyás is, a forrás is egy halmazállapot-változás.

A legtöbb anyagnak meghatározott forráspontja van.
A fémeknek nagyon magas a forráspontja, sok fémnek 2000 °C felett van. Az alkohol viszont már 78 °C –on forr.
Tanuljon a Te Gyermeked is egyszerűen és játékosan
A fizika alapjai oktatóprogram segítségével!

Részletek>>

Megrendelem!

 

Jelenleg itt vagyok:
Olvadás, fagyás, forrás

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook