A színek


A prizmán, vagy egy vastag üvegen átmenő fehér fény a szivárvány színeire bomlik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fehér szín eleve több szín keverékéből áll.


Ha a prizma segítségével felbontott színeket egy másik prizmán is átengedjük, akkor újra fehér fényt kapunk.Mivel a fehér fény felbontható színekre, ezért azt mondjuk, hogy összetett fény.
Miért színesek a tárgyak?

Minden tárgyra a napból érkező fehér fény esik, de a tárgyról visszaverődött fény már valamilyen színű. Ez úgy lehetséges, hogy a tárgy csak azt az egy színt veri vissza, amilyennek látjuk, a többi színt pedig elnyeli.

Például egy sárga színű tárgy a sárga fényt visszaveri, a többit pedig elnyeli, ezért a mi szemünkbe csak a sárga fény jut.

De lehet máshogy is sárga valami. Ha egy tárgy csak a lila színt nyeli el, a többit visszaveri, akkor azt a tárgyat szintén sárgának látjuk. Úgy mondjuk, hogy a lila szín a sárga kiegészítő színe, idegen szóval komplementere.


Rajzórán már biztosan tanultátok, sőt ki is próbáltátok, hogy két különböző szín összekeverésével egy harmadik szín jön ki. Például a sárga és a piros keveréke a narancssárga, vagy a sárga és a kék keveréke a zöld.

Három alapszínt különböztethetünk meg: a pirosat, a sárgát és a kéket. Ezek segítségével tudjuk kikeverni a többi színt.


Ha különböző színű festékeket keverünk össze, azt kivonó színkeverésnek hívjuk. A kivonó színkeverés alapszínei nem ez a 3 megszokott alapszín, hanem a cián, a magenta és a sárga. 

A színkeverésnek van egy másik módja: ha különböző színeket vetítünk a falra, azok megintcsak egy keverékszínt hoznak létre. Az ilyen színkeverés összeadó színkeverés.

A monitor vagy a TV képernyője sok kis képkockából áll, ezek színe vörös, zöld és kék. Ez a három szín az alapszín. Nézd meg nagyítóval a monitorodat, ezt a három színű képkockát fogod látni! Ez a három szín együtt messziről nézve fehér színt ad.

A szivárvány

Esős időben gyakran látni szivárványt. Az esőcseppek ugyanúgy felbontják a fehér fényt, mint a prizma. Íves szivárványt mindig akkor látunk, ha háttal vagyunk a napnak. A napból érkező fény bemegy az esőcseppbe, ott belül megtörik, és ekkor jön ki a cseppből, pont a szemünkbe. De a fény ekkor már nem fehér, hanem a szivárvány egyik színe.


Szivárványt nem csak esős időben láthatunk, hanem locsoláskor, vagy szökőkutak vizében is.
Tanuljon a Te Gyermeked is egyszerűen és játékosan
a Fizikából Ötös 8. osztályosoknak című oktatóprogram segítségével!


 
Részletek>>

Megrendelem!
 

Jelenleg itt vagyok:
Színek

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook