Ismerd meg a kémia tudományának kiemelkedő alakjait!

 Marie Curie

Maria Skłodowska-Curie Varsóban született 1867-ben. Lengyel származású francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója. A párizsi egyetem első női professzora volt, emellett elsőnek kapott kétszer Nobel-díjat, a fizika, illetve a kémia területein folytatott munkájáért. Fizikai Nobel-díját férjével megosztva kapta, kémiai Nobel-díját már egyedüliként 1911-ben ítélték neki.

Maria Skłodowska–Curie munkája nemcsak a fizika és kémia bevett elméleteit változtatta meg, de a társadalmi konvenciókra is hatással volt. Hogy tudományos pályafutásában, mint nő előre tudjon jutni, sok akadályt kellett legyőznie. Albert Einstein állítólag azt mondta róla, hogy körülbelül ő volt az egyetlen, akit a hírnév nem rontott meg. Madame Curie-t kitüntették a francia Becsületrenddel, azonkívül több lengyel egyetemtől kapott tiszteletbeli doktorátust.

Szenvedélye életét követelte. Abban az időben még nem sejtették, hogy a radioaktív sugárzásnak veszélyes hatásai is vannak. Nem sejtette a Curie házaspár, hogy kutatómunkájuk milyen áldozatot követel. Halálát majdnem biztosan az ionizáló sugárzás okozta. Marie Curie a legkisebb elővigyázat nélkül foglalkozott a radioaktív anyagokkal. Kezén égésnyomok voltak láthatóak a rádiumtól.
Lengyelországban halt meg. Halála után 60 évvel a maradványait a párizsi Panthéonban helyezték el. Marie ebben a megtiszteltetésben megint első volt, mint nő, akit saját érdemei miatt helyeztek a Panthéonba.

Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893-ban. Nobel-díjas, Kossuth-díjas magyar orvos és biokémikus. Ő izolálta a C-vitamint, illetve a kevésbé ismert P-vitamint is. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal jutalmazták.

A II. Világháborúban medikusként vett részt, de megsebesült, emiatt hamar leváltották. Ezután külföldön folytatta tanulmányait: Pozsonyban, Prágában, Berlinben. A Cambridge Egyetemen szerezte második diplomáját kémiából. Miután egy évig Amerikában dolgozott, hazatérve 1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézményének volt a professzora. Majd 2 évig a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi karának biokémia professzora volt. 1947-ben hagyta el végleg az országot. Woods Hole-ban telepedett le, ahol 1962-ig az Egyesült Államok Izomkutató Tudományos Intézete tengerbiológiai laboratóriumának volt az igazgatója.1962 és 1971 között az USA vezető főiskolája, a Darthmouth College professzora volt. Magyarországgal a kapcsolatot mindig fenntartotta, rendszerese hazalátogatott. Végül 1986-ban halt meg Woods Hole-ban.

C-vitamin: A '20-as években ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Hexuronsavnak nevezte el. Olyan anyagot próbált keresni, amelyből nagy mennyiségben kivonható a hexuronsav. Erre a célra tökéletesen megfelelt a paradicsompaprika. 1932-ben Szent-Györgyi Albert azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal. Szegeden a paprikából kiinduló C-vitamin-gyártás módszerét is kidolgozták.

Érdekességek:
  • 1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem felvette nevét (Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem)
  • Szent-Györgyi előbb Szegedre vitte a Nobel-díj érmét, majd a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle; a plakett a mai napig ott látható
  • Szent-Györgyi Albert emlékezetét mellszobor és emléktábla őrzi Szegeden.

Jelenleg itt vagyok:
Képviselők

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook