Mértékegységek átváltó

A mértékegységek átváltása fejtöréseket okozhat. Iskolában a tanórákon több órát szánnak rá, hiszen a fizikai mennyiségeknél nem feltétlen ugyanannyi az átváltási arány. Például a méternél a 10, a négyzetméternél 100 az átváltási arány.

Miért szükséges a mértékegységek átváltó feladatok gyakorlása?

  • Könnyebben megérthetjük a mértékegységek és hatványainak kapcsolatát.

  • Megértjük, milyen esetben kell átváltani a számokat.

  • Javítja a fejben számolás képességét és jobb memóriánk lesz.

  • Kevesebb a hibázási lehetőség, ha pl. a feladat előírásának megfelelően átváltjuk az értékeket.


Gyermeked általános iskola alsó tagozatában ismerkedik meg a tömeg, hosszúság, űrtartalom és idő fogalmakkal. Tegyük fel, hogy a feladat az, hogy ki kell számolnia, hogy 24 óra az hány másodpercből áll. Az első problémát az okozhatja, hogy a mutatós órán 12 óráig látjuk csak a számokat. Meg kell értenie, hogy 12 óra 59 perc után 13 óra jön, de ez az órán 1 órának felel meg. A második probléma az, hogy hogyan lehet átváltani az órát másodpercre. Valószínűleg pár nap gyakorlás után már menni fog neki, mértékegységek átváltó segédeszköz használata nélkül. Az interneten elérhetőek weboldalak, amik mértékegység átváltásra szakosodtak, de valljuk be, az alapegységeket mi magunk is könnyedén át tudjuk váltani, akár fejben is.

Előfordulhat olyan is, hogy egy másik országban divatos, de nálunk nem használatos mértékegységgel találkozunk, ezért fontos az adott mértékegység átváltása. Pusztán elméleti síkú feltételezés, de ha ångström-ben van megadva a hosszúság, akkor célszerű átváltani inkább méterre, vagy milliméterre.

A nemzetközileg elfogadott és manapság is használt mértékegységrendszer az SI mértékegységrendszer. Ez a rendszer néhány kiválasztott mértékegységre és a tízes szám hatványaira épül. Az SI rendszer mellett léteznek még más rendszerek is, mint például a Planck-egységek, Orosz és kínai mértékegységrendszerek is.

Iskolai tanórákon szinte kizárólag az SI-rendszerrel találkozhat gyermeked. Amennyiben nem érti a mértékegység átváltást, akkor végezzen próbaméréseket. A hosszúság mértékegységeinek átváltását könnyen elvégezheti otthon is. Vágjon le 1 deciméter hosszú fonalat. Ha ezt a szakaszt 10 egyenlő részre osztja fel, akkor kijön, hogy 1 decimétert 10 db 1 centiméter hosszúságú szakaszra bonthatunk fel. Amennyiben pedig 1 db 1 centiméter hosszú szakaszt további 10 egyenlő részre osztunk, akkor megkaphatjuk, hogy az 1 deciméter hosszú fonalat 100 darab 1 milliméter hosszú fonál alkotja.

A mértékegységek témakörében sok új információra tehetsz szert. Léteznek egyéb mértékegységek, mint például a mázsa. A mázsa 1980 óta hivatalosan nem használt mértékegysége a tömegnek, viszont a mezőgazdaságban még ma is használják. Nem SI-mértékegység tehát célszerű mindig átváltani SI-mértékegységre! Például amikor fakitermelés zajlik, előfordulhat, hogy mázsában adják meg a kitermelt mennyiség tömegét.

Rövid elmélet, 200 játékos feladat.
Hasznos, fontos alaptudást szerezhetsz.
További információkra vagy kíváncsi?


Bővebben>>


Gyakorlóanyagunk demó változatát most ingyen kipróbálhatod!Gyermeked segítségre szorul?
Kattints ide és rendeld meg oktatóanyagunkat!


Segítek gyermekemnek

Jelenleg itt vagyok:
Mértékegységek Átváltó

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG