Összeadás és kivonás


Általános iskola alsó tagozatában gyermeked még csak ismerkedik a matematikával. 4 évig tanulja az összeadás és kivonás, valamint a szorzás és osztás műveleteket. Ezeket a műveleteket nevezzük „A négy alapműveletnek”, mert a matematikában az összes többi művelet az alapműveletek segítségével végezhetők el.

Először az összeadás és kivonás témakörét tanulják meg a gyermekek. Az összeadás 3 tagból áll: a két összeadandó tagból kapjuk meg a harmadik tagot, amit más néven összegnek nevezünk.

Az összeadás lényege


Vegyünk egy példát összeadásra!

Az összeadandó tagok 3 és 5. Mi lesz az összeg?

Adjuk össze a két összeadandó tagot. 3+5=8, vagyis az összeg 8.

Ez a művelet visszafele is elvégezhető, így ellenőrizhető az előbbi összeadás!

Vonjunk ki 8-ból 5-öt! 8-5=3, vagyis jól számoltunk!

Az összeadás és a szorzás, abban hasonlít egymáshoz, hogy a tagok felcserélhetőek. Az összeadásban tetszőlegesen csoportosíthatjuk az összeadandó tagokat, mivel a zárójelek felbontása után ugyanazt az eredményt kapjuk, mintha nem is alkalmaznánk zárójelet. Fontos megjegyezni, hogy az összeadást balról jobbra végezzük el, és egyszerre mindig csak két számot adhatunk össze!

Mire kell figyelnünk a kivonásnál?A kivonás az a művelet, amely során 2 számból kivonással különbséget végzünk. Az összeadáshoz hasonlóan az egyenlet tagjainak külön elnevezésük is létezik: azt a számot nevezzük kisebbítendőnek, amelyikből ki akarunk vonni egy másik tagot. Amit pedig kivonunk, azt kivonandónak nevezik. A kivonás az összeadás fordítottja, így gyermeked mindig ellenőrizheti, hogy helyes eredményt kapott-e.

Lényeges különbség az összeadáshoz képest, hogy kivonáskor a tagok nem cserélhetőek fel, mert teljesen más eredmény jöhet ki a felcseréléssel. Kivonás esetén nem csoportosíthatjuk tetszőlegesen a tagokat sem.


Nézzünk egy kivonás példafeladatot!

A kisebbítendő tag 13, a kivonandó pedig 7. Mennyi lesz a 2 szám különbsége?

Végezzük el a műveletet! 13-7=6, vagyis 6 a különbség.

Rögtön észrevehetjük, hogy ha felcseréljük a tagokat, más eredményt kapnánk.
Tehát:
13-7≠7-13

Gyermekednek nehéz feladatot jelentenek az összeadást és kivonást tartalmazó alapfeladatok? A négy alapművelet letölthető gyakorló segítségével játékos példákon keresztül értheti meg az alapműveletek közötti különbségeket!

 
90 oldalnyi elmélet és 80 interaktív feladat vár gyermekedre.
Összeadás és kivonás? Szorzás és osztás?
Mind a 4 alapműveletet megtanulhatja gyermeked!

Bővebben>>
Megrendelem!

Jelenleg itt vagyok:
Összeadás és kivonás

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG