Készülj az érettségire elmetérkép segítségével

Mára is egy újdonságot hoztam, a Mind Map, vagyis elmetérkép, gondolattérkép módszert, amely hatékony segítség a tanulásban!

woman-1172718_640

Az elmetérkép titka, hogy a bal és a jobb agyfélteke működésének összehangolásával egyszerre mozgósítja a racionális gondolkodást és a kreativitást is!
Mennyi új inger a tanulásban! Ezt gyermeked is imádni fogja!

A Mind Map módszer kidolgozója, Tony Buzan tanulási és jegyzetelési módszerek hatékonyabbá tételével foglalkozott.
Munkájában felhasználta a különböző tudományok által feltárt új ismereteket, így nemcsak a pszichológia, de az idegfiziológia és biokémia eredményeire is alapozva kereste az agy hatékonyabb használatának lehetőségeit.

brain-605603_640

A gondolattérképeket rendkívül sok területen lehet alkalmazni. Egy-egy tananyag, szövegrész, vers megtanulására, könyv elolvasására,kijegyzetelésére, fogalmazás készítésére, előadásra való felkészülésre. Tehát gyermeked bármilyen tantárgy tanulása során is bevetheti.

Hogyan csináljátok?

elme

  1. Vegyetek elő egy A/3 vagy egy A/4-es lapot.
  2. A központi képbe írjátok fel a fő témát, amiből kiágaznak az altémák, mintha csak egy fa ágai lennének.
  3. Az ágak tartalmaznak egy-egy kulcsszót, ahogy az alágak is.
  4. Gazdagítható ábrákkal, sok-sok színnel, diagramokkal, a lényeg, hogy személyes, színes és érdekes legyen, de törekedjetek arra, hogy átlátható legyen.
  5. Lehet minden fő ág és az abból kinövő kisebb ágak egy színűek, így még jobban be tudja gyermeked vésni az agyadba, melyik információ hova tartozik.

Az elmetérkép multidimenzionális gondolkodást tesz lehetővé, mert elindítja az emlékezést térben, időben, színben, érzelemben, hallásban.
A lineáris írásmóddal és az olvasással gyermeked agyának csak 2-4 %-át bírja rá a munkára. Az elmetérkép a radiális gondolkodás grafikus formája. Hatékonyabbá teszi a tanulási folyamatot, többre fog gyermeked emlékezni és megérti az összefüggéseket is.

brain-605603_640
A gondolattérkép módszer különösen jó eredményeket hozott a tanulási zavarokkal küzdők iskolai teljesítményének javítása terén. A tanulási zavarok, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia kialakulásában nagy szerepe van a szekvenciális információfeldolgozás elégtelenségének. Ezek a gyerekek sokkal hatékonyabban tudnak tanulni, ha egész-leges és egyidejű az eléjük kerülő anyag.

Sőt ezzel a módszerrel akár Te is jobban tudsz tanulni!

A Tantaki oktatóanyagokkal is kifejezetten jól alkalmazható!

Próbáld ki az érettségi felkészítő tananyagunkat itt>>

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is!

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .