Zseni a játszótéren: Miért a játékos tanulás a gyerekek oktatásának jövője

Amikor megfigyeljük a gyerkőcöt, szinte észrevehető a játékban a jövőre készülés, a felnőttkori tevékenységek, erőfeszítések felbecslése, egy fajta készülődés arra, hogy „majd ha nagy leszek…”. Elkápráztat a gyerek fókuszálása és kitartása, amikor olyan tevékenységeket próbálgat, melyeket mi magunk is végzünk a felnőtt életben.

Az a kiváltság ért, hogy első kézből tapasztalhattam, milyen hihetetlen átalakulást hozhat a játékos tanulás a gyerekek oktatásában. Ebben a cikkben megosztom veletek, kedves szülőtársaim, azokat a meglátásokat és stratégiákat, amelyek meggyőztek arról, hogy a játékos tanulás nem csupán egy trend, hanem maga a jövő, ahogyan a gyerekeinket neveljük.

A játékos tanulás ereje: nézőpont váltás az oktatásban

Erős alapokat építve:
1. A játékos tanulás megteremti a szilárd oktatási alapokat. A szórakozás és az elkötelezettség elemeinek beépítésével a gyermekek természetes kíváncsisága felébred, és ezáltal aktív résztvevőivé válnak saját tanulási útjuknak.
2. Belső motiváció gerjesztése:

Elmúltak azok az idők, amikor gyerekeket szigorú, germános módszerrel oktatták. A játékos tanulás inkább a belső motivációjukat használja ki, és táplálja bennük a felfedezés, a kísérletezés és a fogalmak saját feltételeik szerinti megértése iránti vágyat.

Ahogy a fiúk bunkert építenek, a lányok gyakorolják a szebbnél szebb hajfonási technikákat…

3. A kreativitás és a kritikus gondolkodás elősegítése:
A játék alapú tevékenységek serkentik a kreativitást és a kritikai gondolkodást. Legyen szó rejtvények megoldásáról, szerkezetek építéséről vagy történetek alkotásáról, a gyerekek olyan alapvető készségeket fejlesztenek, amelyek túlmutatnak a hagyományos oktatás korlátain.

4. Tanulás határok nélkül:
A játékos tanulás mindenhol zajlik, nem csak az osztályterem falain belül. A játszótértől a konyháig a gyerekek természetes módon, a környezetük felfedezésével és a gyakorlati tevékenységekbe való bekapcsolódással sajátíthatják el a tudást.

Stratégiák a játékos tanulás otthoni megvalósításához

1. A tanulás beépítése a játékba:
A mindennapi tevékenységeket alakítsuk át tanulási lehetőséggé. Számolás fogócskázás közben vagy alakzatok azonosítása a természetjárás során – ezek az egyszerű interakciók zökkenőmentesen szövik át az oktatást a játékba.

2. Fogadjuk el az oktató játékokat:
Fektessünk be olyan oktató játékokba és alkalmazásokba, amelyek élvezetessé teszik a tanulást. Ezek az eszközök olyan interaktív élményeket nyújtanak, amelyek lekötik a gyerekek figyelmét, miközben megerősítik az alapvető készségeket.

3. Vegyen részt a csemete kreatív projektekben:
Ösztönözze a kreatív projekteket, amelyek ötvözik a művészi kifejezést a tanulással. A kézműveskedéstől a tudományos kísérletekig a gyerekek akkor tanulnak a legjobban, ha a kiváncsiságuk veszi át a vezetést.

4. Tegyük személyessé a tanulást:
Engedjük, hogy gyermek érdeklődése irányítsa a tanulási útját. Legyen szó dinoszauruszokról, világűrről vagy állatokról, a szenvedélyükhöz igazított órák biztosítják a lelkes elkötelezettséget.

5. Tanulás a mesélésen keresztül:
Készítsünk fantáziadús történeteket, amelyek oktatási fogalmakat közvetítenek. Ez kihasználja a gyerekek természetes szeretetét a történetek iránt, miközben a tudást átadható módon közvetíti.

Olvasni jó!

Játékos tanulással könnyebb a megértés!

Ezen az oldalon megtekinthetitek, hogy hogyan is működik a játékos tanulás az én olvasatomban, illetve megfigyelhetitek, hogy milyen hatással van a gyerekek hajlandóságára ez a fajta megközelítést:
https://www.onlinetantaki.hu/ingyenes-tananyagok


Sok sikert kívánok kicsiknek-nagyoknak, és örömmel látok bármilyen visszajelzést, tapasztalatot, történetet, amit szívesen megosztotok velem. Nyugodtan írjatok akkor is, ha belefuttok valami nehézségbe és tanácsra van szükségetek!

Nagy Erika 
A játékos tanulás szakértője

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .