✔7 ok, hogy miért ne lazítson most a gyermeked

Jól sikerült gyermeked félévi bizonyítványa?Sikerült olyan jegyeket kapnia, amennyi időt és energiát fektetett a tanulásba? Mi következik ezután; lazítás vagy még keményebb munka? A félévi bizonyítvány kiosztása után mindenki kicsit megnyugszik. A gyerekek azért, mert hú, ezt letudtuk, hurrá! A szülők is örülnek, hogy már nem kell aggódni a jegyek alakulása miatt. De még a tanárok is megnyugodnak, hogy kijavították a sok témazáró dolgozatot, és sikerült minden diákot lezárni. Ilyenkor pedig jön a jól megérdemelt pihenés. Vagy mégsem? Elsőre jó ötletnek tűnik lazítani egy kicsit, megünnepelni a jó jegyeket, feltöltődni a nagy hajtás után. De a hosszúra nyúló pihenésnek, a túl sok ideig tartó lazításnak megvannak a hátulütői, amelyek akár a jegyek romlásában is megmutatkozhatnak. Most megmutatom azt a 7 okot, ami segíti gyermeked, hogy újra beálljon a tanulás csatasorába, és motivációt adjon neki a második félév elkezdésére.

1. Maradjon ritmusban

A félévi nagy hajrá miatt alapból egy feszített ritmusban kellett tanulnia gyermekednek, hiszen egyszerre több tantárgyból kellett dolgozatokra és témazárókra készülnie. Valószínűleg egy dolgozat után azonnal számolta, hogyan alakult az átlaga, és mennyire sikerült elérni célját. A félév zárása után még nem érzi, hogy olyan nagy tétje lenne az osztályzatoknak, hiszen messze még a tanév vége. De fontos, hogy a tanulás ritmusa megmaradjon. És egy normál tempót vegyen fel, amelyet a félév alatt végig megtarthat.

2. Ne utazzon a hullámhegyek és a hullámvölgyek között

Ez a tanács a tanulás ritmusával van kapcsolatban. Ha gyermeked egyszer sokat tanul, másszor pedig keveset, vagy éppen hetekig semmit, az hosszú távon nem kifizetődő. Hetente osszátok be a tanulási időt, természetesen sok-sok játék és pihenőidővel tarkítva a délutánokat és a hétvégéket.

3. „Lifelong learning”

Az élethosszig tartó tanulás szemléletét nagyon fontos, hogy már általános iskolában átvegyék a gyerekek. A téma napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap, ezért lényeges, hogy a gyerekek érdekeltek legyenek a tanulásban. Hogyan lesz érdekelt az a gyermek, aki inkább a számítógépen játszana? Úgy, hogy játékos formában tanulhat. A Tantaki oktatóanyagok mind erre az elvre épülnek. Próbáld ki most Te is, klikk ide!

4. A jó bizonyítvány most készül

Az év végi bizonyítvány jegyei félig már elkészültek, hiszen a félévi zárás már megtörtént. De most még van arra lehetősége gyermekednek, hogy egy vagy két jegyet is javítson. Ha pedig már most sikerült minden tantárgyból olyan érdemjegyet szereznie, amit szeretett volna, akkor pedig meg is kell tartani az elért eredményeket. Ismét egy ok, amiért nem szabad lábat lógatni.

5. Már csak 125 nap van június 15-ig 🙂

Bármilyen hihetetlen is gyermekednek, de a tanév végéig, vagyis 2023. június 15-ig már csak 119 nap van. Ha levesszük a hétvégéket, az ünnepnapokat és a tavaszi szünetet, akkor összesen 82 nap maradt a félévből. Ha bele gondolsz, ez már nem is olyan sok.

6. Hamarosan jönnek a röpdogák

Az iskolákban most néhány hét nyugalom van. Azonban ez tanárfüggő. Van, aki már a félévzárást követő napon röpdolgozatot irat. Lehet szőrös szívűnek hívni az ilyen oktatót, de gondolj bele, így tutira nem fognak abból a tantárgyból leereszteni a gyerekek…

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bonyolult a matek? Szeretnéd, hogy a gyermeked jó legyen matekból? Akkor legyen a tiétek az ingyenes, 54 feladatból álló matematika gyakorló program, amely interaktívan tanítja meg a matematikát. A programot 1-9. osztályos tanulóknak készítettük. Kattints a képre a részletekért!

7. A túl sokhoz már kedv sincs

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de amikor nekem sok dolgom van, elkezdeni sincs kedvem. Ha a mosogatóban halomban áll a piszkos edény, legszívesebben hozzá sem kezdenék. Gyermeked sincs ezzel másként. Ha kampányszerűen tanul, vagy csak a témazárókra, akkor hatalmas tananyagon kell átrágnia magát viszonylag rövid időn belül, ehhez pedig hatalmas motivációra és önfegyelemre van szükség. Tanuljon inkább minden nap egy keveset, így könnyebb is lesz elkezdeni. Neked van valamilyen bevált motiváló módszered, amivel a félévzárás után is motiválod csemetédet? Írd meg nekünk hozzászólásban, segítsünk közösen!

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .