Mi is az a Halloween? + Ajándék a bejegyzésben!

Mindenszentek előtti este, vagyis Halloween

 

tök1

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Napjainkban már itthon is egyre divatosabb a Mindenszentek napját megelőző játékos hangulat. Bár a gyermekek nem bújnak rémisztő jelmezekbe, a kísértet történetek mesélése vagy a töklámpások faragása egyre inkább meghatározó. Több bolt és maga a reklámipar is építkezik rá, így sok kirakatban kacsingatnak vissza a Halloweenre jellemző töklámpások, cukorkák és egyebek, narancssárga és fekete színvilágban. Ez azonban nem csupán divat, több száz éves hagyományra tekint vissza. Eredete egy kelta néphagyomány, amelynek révén, nyár végi ünnepként a telet köszöntötték vele. November első napja pedig a kelta kultúra újévi ünnepe.

tök3

A kelta hagyományból keresztény ünnep vált az idők folyamán, melynek hátterében a bibliai hittérítők ama feladata áll, hogy a pogány ünnepek betiltása helyett mindenképp azok keresztény kultúrkörbe való beillesztését próbálják. Vagyis ha nem is Halloweenként, de Mindenszentek előtti estéjeként tovább él, például Magyarországon is.

tök4

Sok helyen jelmezbe bújva, szórakozásnak tekintik Halloween estéjét, például a szomszédság bejárásával különböző nyalánkságokat szereznek a gyerekek. Baráti társaságok gyűlnek össze és akár jelmezbál keretében együtt töltik ezt a különleges estét. Azonban a keresztény megítélés másfelé mutat, hiszen ez a nap nem éppen a szórakozásra való. Ezen az estén megemlékezünk és gyertyát gyújtunk eltávozott szeretteinkért, így az otthonok és a temetők is gyönyörű fényárban pompáznak.

A Halloween vagy Mindenszentek előestéje – így vagy úgy – fontos lehet. Egy kis apró gyermekmosolyban pedig segíthetünk! A Tantaki is ünnepli a Halloween-t, melynek keretében egy színezhető szókeresőben megtalálhatók a Tantakival kapcsolatok szavak, illetve egy kivágható és felakasztható Tantaki Halloween táblával is kedveskedünk.

Csak kattintson a képre, és már le is töltheti!

Jó szórakozást kíván a Tantaki csapata!

 

tök5

tantaki_halloween_tabla

A Halloween története csupán a történelem egy kis darabkája.

Ha még többre vágyna gyermeke, akkor a Történelemből Ötös oktatóanyagunk hasznára válik!

Próbálja ki ingyen! Kattintson ide>>

Cikk megosztása

5 thoughts to “Mi is az a Halloween? + Ajándék a bejegyzésben!”

 1. A Halloween sokkal komolyabb és sokkal károsabb, mint ahogyan azt a Tantaki gondolja és körbeadja. Íme:
  A kelták ősi ünnepe ez, amely október 31-ére esik. Az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték a az újévet – a Samhain-t , vagyis a nyár végét. Ekkor egyszerre hódoltak a „Napisten” és a „holtak Ura” előtt. Főistenük, a napisten (Samhain) ezen a napon a hideg fogságába került.
  A kelta hithagyomány szerint a halottak istene az óév utolsó napján, tehát október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak. A kelta varázslók abban látták megvalósulni a démonok, lidércek és rettegett boszorkányok kiengesztelését és megfékezését, ha gyermekáldozatot mutatnak be. Településenként a kiszemelt kisgyermekes család háza (kunyhója) elé kivájt, kivilágított tököt tettek. Ez volt tehát a jel és a bélyeg. Éjfélkor nagy rőzsekötegekkel vonultak az áldozat házához, hogy elevenen égessék meg a gyermeket. Az ellenkezni próbáló szülőket további erőszakkal és átkokkal fenyegették, ami többnyire hatott. A vallásos félelem engedett, még ha emberéletbe került is. Hasonló célt szolgálhatott az az enyhébb változat, amikor állatjelmezekbe öltöztek, hogy így ijesszék el falvaikból az ártó lelkeket. (Ez a szokás sok hasonlatosságot mutat a mohácsi busójárással). Tűz körüli táncuk hajnalig tartott. A „Halloween” ünnep, már az első évszázadban létezett – csak még akkor nem ezen a néven – az Angliát elfoglaló római- (akik a Pomona-nap keretében a gyümölcsök és kertek istennőjét ünnepelték) és a katolikus tradíciókban is.
  III. Gergely pápa a IX. században a pogány hagyományok átreformálása érdekében kinevezte november 1-jét a Mindenszentek napjának. Innen ered a mindannyiunk által ismert „Halloween”-szó, amely eredeti formájában „All hallows evening”-ként szerepelt és „Minden szentek estéjét” jelentette. A katolikus keretek mögött azonban megmaradtak a pogány jelképek és szokások, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a világ minden táján.
    November elsején, a szeretteinkre való csendes emlékezés során a családi kapcsolatok ápolására is jó lehetőség kínálkozik. Kell-e nekünk az ezt megelőző napra az odatolakodó Halloween? A Halloween, és vele a démonok elűzésének legismertebb jelképe a faragott, világító töklámpás, amelyik – bár szalonképes mesét csináltak belőle – máig életben tarja az egykori október végi éjszakák borzalmait.
  Most akkor tehát kinek ünnep a Halloween? Ki viszi be óvodáinkban és iskoláinkban? Mi a jó ezen szokás gyakorlásában? Merre mozdítja gyermekeink lelki fejlődését?

  Források: Internet, Giricz László 2009-es csongrádi előadása

  1. Mélységesen egyetértek, üdvözlet a bölcsességnek!

  2. Kedves János! Köszönjük a hozzászólását! Szerencsére az ilyen pogány hagyományok már nem élnek, úgy is mondhatnánk, hogy lecsupaszították őket, és egy olyan hagyományt hoztak létre belőlük, mely már régóta él és nem tesz kárt sem a gyermekek, sem a felnőttek lelkében. A Halloween ma már egy ünnep, melyet a gyerekek minden évben nagyon várnak, hiszen számukra ez egy móka. Véleményünk szerint ezt az oldalát kell erősíteni, és nem gondolni a régi, borzalmas szokásra.

 2. SZERENCSÉRE SOK HELYEN MEGOLDÓDOTT EZ A PROBLÉMA, MERT A REFORMÁTUS ISKOLÁKBAN NEM ENGEDIK BE EZT A” MÓKÁT”!
  NEM VALÓ A CSENDES MEGEMLÉKEZÉSEK MELLÉ!
  NEM GYŐZÖM MAGYARÁZNI A KIS UNOKÁIMNAK, HOGYAN KELL EBBEN AZ IDŐBEN A TEMETŐBEN VISELKEDNI. ELŐTTE PEDIG TOMBOLJANAK, JÁRJÁK AZ UTCÁKAT, BECSÖNGETVE MINDENHOVA CSOKIRA VÁRVA?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .