Az iskola mellé járás meglepő oka! – Nem az, amire gondolsz!

Kedves Szülőtársam! 🌹

 

Hivatásos oktatóként és egy 12 éves, élettel teli kislány édesanyjaként már sok tapasztalatot szereztem az oktatás világában. Ma olyasmiről szeretnék beszélni, ami talán meglepő lehet – az általános iskolás gyerekek osztálytermi hiányzásának váratlan okáról. Hidd el; nem az, amire gondolsz!

Tudod, van egy lenyűgöző történet egy Graeme Keon nevű oktatóról, aki Ausztráliában, Új-Zélandon és Tajvanon is oktatott már az elmúlt 40 esztendőben.

 

Egyszer a kezei közé került lógós diák, aki azt állította: „Lehetetlen koncentrálni, mert a mennyezeti ventilátorból (nagyon halk) kattogó hang jön”. Frusztráló, igaz? De Graeme valami figyelemreméltó dolgot tett a probléma megoldására, és mindez a „Minden a tanulás motivációjáról” (All About Motivation to Learn) című könyvében olvasható.


Graeme nem egyszerűen elutasította a diák panaszát, nem próbálta fegyelmezni, mint a korábbi tanárai, és hegyi beszédet sem tartott.

 

Ehelyett mélyebbre ásott, és valami meglepőt fedezett fel – egy félreértett szó okozta a bajt. Miután tisztázta ezt a szót, a diák teljesen elfelejtette a bosszantó mennyezeti ventilátort, és boldogan maradt az órán, a tanulásra koncentrálva.

Talán azon gondolkozol, hogy mi a nagy ügy egy félreértett szóval? Egy félreértett szónak a gyermeked oktatására gyakorolt hatását látni kell ahhoz, hogy teljes mértékben értékelni lehessen.

 

Magam is találkoztam olyan – első látásra érthetetlen – esetekkel, amikor ugyanaz a tanuló kitűnő volt az általános iskolában, megbukott gimnáziumban, váltott, majd ismét kitűnő lett.

Amikor a gyerek hozzáállása romlik...

Ilyenkor elkeseredetten keresi a szülő, hogy mi lehet ennek az oka.

 

Leggyakrabban arra jut, hogy környezeti hatások, a stressz, a szerelem, esetleg a rossz befolyások a baráti körből, néha akár iskolai igazságtalanságok is. Azonban ezek megoldása gyakran elhúzódó és kétséges végkimenetelű.

 

Amikor ezeket a látszólagos okokat próbáljuk kezelni, gyakran nem kapunk igazi megoldást, sőt a gyerek elfordulhat tőlünk és talán még az órákat is ellógja.

Egy hatékony dolgot viszont azonnal tehetünk

Ez nem csak egy kósza ötlet; gyermeked iskolai sikereihez elengedhetetlenül fontos.

 

Találjuk meg, hogy mit nem értett és hangsúlyozottan fontos, hogy keressük meg a szavát! Jobb tanulási módszerre van szüksége a lurkónak, és „ha megértés érdekében tanul, és szótárt használ az új szavak tisztázásához, a tanulás nemcsak könnyebbé válik, hanem nagyobb valószínűséggel eredményez sikeres alkalmazást is.” – /Graeme Keon leírása az Nemzetközi Alkalmazott Oktatástan módszeréről/

 

Ezért is tartom a szavak könnyen megjegyezhető, érdekesen odatett értelmezését annyira fontosnak, a Tantaki online oktatási metódusában. Az anyagban a lehető legegyszerűbben magyarázom el a „bonyolult kifejezeséket” is, hogy a gyermeked fénylő szemekkel, lelkesen falja az anyagot!

Játékos tanulással könnyebb a megértés!

Ezen az oldalon kipróbálhatod a lurkóval, hogy hogyan is működik a játékos tanulás. Nézd meg, hogy a te kisfiad/kislányod is élvezi-e a tanulást az alábbi módszerrel!

https://www.onlinetantaki.hu/ingyenes-tananyagok

 

Sok sikert kívánok kicsiknek-nagyoknak, és örömmel látok bármilyen visszajelzést, tapasztalatot, történetet, amit szívesen megosztasz velem. Nyugodtan írj akkor is, ha belefutsz valami nehézségbe és tanácsra van szükséged!

 

Nagy Erika

Az értve tanulás szakértője

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .