Miért fontos a szövegértés?

Én még jól emlékszem arra az alkalomra, amikor 17 éves koromban elolvastam a házunk adásvételi szerződését. Arra a rémületre is jól emlékszem, amikor először kellett egyedül postai csekket kitöltenem. Vagy amikor már egyedül jártam orvoshoz és a kezembe kaptam a leletemet, ne is beszéljünk az első bankszámlám megnyitásáról és a banki alkalmazottal folytatott döcögős kommunikációmról. Ezek mind olyan szituációk, melyekbe gyermekünk előbb vagy utóbb bele fog kerülni, hisz ezek az életünk és környezetünk mindennapi fenntartásához szükségesek. És nagyban rajtunk múlik, hogy mennyire magabiztosan veszi gyermekünk ezeket az akadályokat.

 

Érdekel, hogy gyermeked milyen szinten érti meg az olvasott szöveget? Kattints a képre az INGYENES szintfelmérőnkért!

 

Tetszett a teszt? Mutasd meg ismerőseidnek, kattints a megosztás gombra:

 

E tudás nélkül mindennapi életünk igazi kihívássá válhat. Hiányosságainkat pedig kihasználhatják azok, akiknek nincsenek erkölcsi és morális aggályaik. Ha pedig valamit ki lehet használni, azt valaki ki is fogja használni. Megfelelő alap nélkül házat se lehet építeni, nemhogy egy sikeres életet. Fontos, hogy gyermekünk felkészülten induljon el ezen az úton és sikeres felnőtt váljon belőle – hisz ez minden szülő vágya.

 


Érdekes világban élünk. A világ felgyorsult - s ez a gyorsulás egyre fokozódik. Napról napra nehéz követni a technikai újításokat, és eligazodni a „modern kütyük” világában. Egyes kutatások szerint a következő száz évben legalább akkora fejlődés várható, mint amennyi az elmúlt tízezer évben. Ez, lássuk be, szédítő tempó. Néha úgy tűnhet, hogy gyermekünk többet tud erről a világról, mint mi magunk. Néha valóságos őskövületnek érezzük magunkat mellettük. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a számítógépes játékok világában is ugyanolyan fontos fejleszteni a szövegértési készséget, mint mikor ugróköteleztünk, hintáztunk vagy bújócskáztunk a téren.

 

De miért is fontos a szövegértés?

Az 1970-es évektől kezdve használjuk az élethosszig tartó tanulás fogalmát. E szerint úgy lehetünk sikeresek, ha tudásunkat, készségeinket, kompetenciáinkat folyamatosan fejlesztjük, napra készen tartjuk. Fontos, hogy olyan tudás birtokába jussunk, ami rugalmasan alkalmazható a mindennapi problémák széles körére. Fel kell tudni ismerni a probléma mögött meghúzódó okokat, mérlegelni kell az adott lehetőségeket és következményeket. Ha azonban nem áll rendelkezésre a megfelelő tudás, nos, akkor igen, jön a tanulás. Könyvek, cikkek, publikációk, melyek a legújabb ismereteket tartalmazzák. Ezeket pedig érteni és értelmezni kell ahhoz, hogy sikeresen továbbjussunk a problémán.
Mint ahogy gyermekünk is meg fog torpanni az első postai csekkel a kezében. El kell olvasnia a csekk hátoldalán a kitöltési tudnivalókat és az alapján megoldania a problémát. És ezzel rálépjen a sikeres felnőtté válás útjára.

 

 

Vajon hogy áll gyermeked szövegértése? Teszteld le most a tudását ezzel az INGYENES szintfelmérő segítségével, és nézzétek meg együtt:

http://www.tantaki.hu/demo/szovegertes_szintfelmero/presentation.html

 

Mit tehetsz, hogy megelőzd Gyermeked szövegértési problémáit?

A felmérések és a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiknek sokat olvastak fel a szüleik kisgyermek korukban, például minden este olvastak nekik esti mesét, vagy ők maguk sokat olvasnak, nincsenek, vagy kevésbé vannak szövegértési problémáik.

Mit értünk szövegértési probléma alatt? Azt, ha valaki nem érti azt, amit olvas. El tudja olvasni ugyan a szavakat egymás után, de nem érti a mondat vagy a szöveg értelmét, nem tudja, hogy mit jelent, mit akar mondani a szöveg. Ennek oka a szókincs szegénysége.

Ha gyermekednek nagy a szókincse, vagyis sok szót ért és használ a mindennapi kommunikációban, akkor képes megérteni az írott és hallott szövegeket, hiszen ismeri az építőköveit, vagyis a szavak jelentéseit.

A meseolvasás növeli a szókincset és fejleszti a szövegértést. Meseolvasás közben ugyanis egy olyan képzeletbeli világot teremtesz, amelyben elmagyarázhatod a tanulságokat, és a régies szavak jelentéseit is. Persze, ha gyermeked nem kérdez rá, hogy mit jelent ez vagy az, akkor te magad is elmagyarázhatod a lényeget. Az biztos, hogy ha megbeszélitek a szöveg tartalmát, akkor sokat fog fejlődni gyermeked szövegértése.

A mai napon például egy szerencsesütit kapott a lányom az egyik bevásárló központban. A cetlin az állt, hogy "az álmaid valóra válnak".
Ez egyértelmű a számunkra, felnőttek számára, viszont egy 5 éves gyerek nem biztos, hogy tisztában van a jelentésével. Amikor a lányomnak elolvastam, mi áll a cetlin, nagyon örült, hogy neki az álmai valóra fognak válni. 🙂 Úgy tűnt, hogy érti, mit jelent ez a mondat. Aztán egy kis idő múlva odasúgta: "Anya, az mit jelent, hogy az álmaim valóra fognak válni?" Én elmagyaráztam neki, példákkal bemutatva, hogy mit jelent az, ha valakinek az álmai valóra válnak.
Tehát a mindennapi életben is bővítheted gyermeked szókincsét, azzal, ha az élet dolgait elmagyarázod neki a saját nyelvén, úgy, hogy ő is megérthesse. Ha így teszel, biztos lehetsz benne, hogy minden tőled telhetőt megtettél, hogy gyermeked értse a körülötte lévő dolgokat, és hogy ne legyen elveszett a világban.

 

Mit tehetsz, ha már kialakult a szövegértési probléma?

Kezdd az elején! Kezdjetek el olvasni együtt, és ahol gyermeked nem érti a mondatok vagy a szavak jelentést, ott álljatok meg és magyarázd el neki, hogy mit jelent. Ezzel biztosan fejleszteni fogod a szövegértési képességét.

Ha több segítségre van szükségetek, akkor első lépésként töltesd ki gyermekeddel a szövegértés szintfelmérő tesztet!

Kattints a linkre: http://www.tantaki.hu/demo/szovegertes_szintfelmero/presentation.html

 

Tetszett a cikk? Mutasd meg ismerőseidnek, kattints a megosztás gombra:

 

Nagy Erika

oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .