Hogyan kezelheted gyermeked szövegértési nehézségeit?

Szövegértési nehézségek egyszerű kezelése

 

A szövegértési probléma szinte minden gyermeknél felüti a fejét manapság. Az országos felmérések eredménye alapján a gyerekek nagy százalékának gondjai adódnak a szövegértéssel. Ennek különböző okai vannak. Ha szövegértési problémája van a gyermeknek, akkor komoly problémát jelent számukra a szöveg belső összefüggéseinek, tartalmi lényegének átlátása, a szövegből következtetések levonása. Ennek az okait lehetne firtatni, de én úgy gondolom, hogy inkább a kezelésére fordítanám a hangsúlyt.

 

konyves_lany

Az olvasási, szövegértési problémákat, más néven a diszlexiát, Te is korrigálhatod. Az első feltétele az olvasásnak az ábécé stabil ismerete. Ha nem tudja gyermeked oda-vissza az ábécét, akkor az olvasás is nehezére fog esni.

Gondold csak végig logikusan. Ahogy a nyelvtanban is azt tanuljuk, hogy a betűkből épülnek fel a szavak, a szavakból a mondatok és a mondatokból a szöveg, így a szövegértési problémákat is ebből a nézőpontból tudod kezelni.

Az első dolog tehát, hogy győződj meg arról, hogy gyermeked valóban tudja-e stabilan az ábécét. (lehet, hogy itt egy-két szülő meglepődik majd az eredményen) Ha nem fújja gyermeked az ábécét, akkor bizony újra kell tanulni. Ezt megtehetitek úgy is, hogy leírja egy lapra a teljes magyar ábécét, aztán elővesz egy másik lapot és arra is leírja az ábécét újra és újra. Ezt a gyakorlatot addig végezze, amíg már tényleg nem tudja biztosan.

 19405257_m

A következő lépés, a szavak ismerete. Ha nem ismeri a szavakat gyermeked, akkor akadozva fogja elolvasni, esetleg mást olvas helyette.

A szavak jelentését tehát tudni kell. Ehhez nagy segítség a Nagyszótár tanulóknak című képes diákszótár, ami egyszerűen és érthetően magyarázza el a leggyakrabban félreértett szavakat.

Nézz bele itt>>

Amikor már gyermeked ismer jó néhány szót, akkor következő lépésként olvassatok együtt gyermekeddel hangosan. A legjobb, ha kedvenc olvasmányával kezditek, neki is nagyobb öröme lesz benne. Az olvasás lényege nem a sebesség, hanem a pontosság. Olyan tempóban kell először a gyermekednek olvasnia, hogy helyesen olvasson. Azért kell hangosan olvasni kezdetben, mert másként nem tudod őt ellenőrizni.

=======================================================================

Extra trükk!

Ha a gyermeked tíz éves koráig esténként mesével, vagy közös olvasással fejezitek be a napot, biztos, hogy később nem lesz problémája az olvasással és a szövegértéssel.

=======================================================================

Amennyiben gyermeked nagyobb, akkor is tudsz neki segíteni a szövegértés fejlesztésében. Hogyan? Segíts neki a szókincse fejlesztésében. A szókincset olvasással lehet leggyorsabban bővíteni. Nagyobb gyerekek esetében is a fő szabály, hogy olyan olvasmányt válasszatok, amit szívesen olvas el, és akárcsak kisebbeknél most is fontos, hogy hangosan olvasson.

Most pedig jön a trükk! Minden egyes szónál, ami ismeretlen számára nézze meg egy szótárban.

Milyen szótárt használjatok?

A Magyar Értelmező Kéziszótár is egy lehetőség, de tudok egy gyerekbarát megoldást is! A „Nagyszótár tanulóknak” című szótár segít gyermekednek, hogy javítsa szövegértését.

 

nagyszotar_375_300

Ez a szótár tartalmaz...
• több mint 80 igekötőt
• több mint 80 névutót
• több mint 200 kötőszót
• több mint 500 névmást
• több mint 1000 határozószót
• minden magyar névelőt, képzőt, jelet és ragot
• minden kötőhangot és betűt
• minden írásjelet
Mindezeknek a magyarázatát is megkapod. A szócikkek mindegyike közérthető – nem tudományos definíciókat ad, hanem valódi magyarázatokat, amit egy gyerek is megért. Ráadásul színes ábrákkal szemlélteti az adott fogalmat.

 

nagyszotar_tanuloknak_1

Ezzel a szótárral gyermeked minden szövegértési nehézsége megszűnik... döbbenetes mértékben fejlődik a szókincse...

Tudj meg még többet a szótárról! Klikk ide!>>

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .