Kamaszkori problémák orvoslása – közös élmények gyerekkel

A napokban jelent meg egy nagyon érdekes cikk Puskás Pálma tollából; Ezért nem isznak, cigizinek, drogoznak a fiatalok Izlandon címmel.

A cikk egy meglepő izlandi statisztikára épül, amely arról szól, hogy az utóbbi 20 évben hogyan csökkent a kamaszkori dohányzás, alkoholfogyasztás és droghasználat. A probléma sajnos nem csak Izlandot érinti, hanem egy világméretű gonddal állunk szemben, és Magyarország is hasonló problémákkal küzd.

Nézzük is a megoldást!

A téma kutatása és a megoldás keresése az amerikai Milkman pszichológus professzor nevéhez köthető, aki a hetvenes években kezdett a drogok problematikájával foglalkozni. Milkman korszakalkotó ötlete az volt, hogy találjunk olyan módokat, amelyek az emberek által igényelt irányba változtatják meg az idegrendszer kémiai állapotát, csak épp ezt drogok használata nélkül.

 

Még több hasznos dolgot olvasnál? Iratkozz fel a hírlevelünkre, klikk a képre!

 

A Project Self-Discovery keretein belül a „problémás” gyerekeknek olyan alternatív megoldásokat tettek elérhetővé, amellyel ezt a hatást, vagyis az agy kémiájának megváltoztatását tudták elérni. A „terápia” fontos része az volt, hogy a kutatók nem kezelést ígértek a kamaszoknak, hanem azt mondták nekik: „Megtanítunk titeket bármire, amit tanulni akartok: zene, tánc, hiphop, képzőművészetek, harcművészet.” Emellett a résztvevők problémamegoldó és kommunikációs tréningen is részt vettek, megtanultak bánni saját gondolataikkal, érzéseikkel, és társas készségeik is javultak.

A kísérleti projekt sikerén felbuzdulva kiterjesztették a teljes oktatási rendszerre ezt az irányelvet, ugyanis azok a kamaszok, akik valamilyen szervezett szabadidős tevékenységben vettek részt, sokkal ritkábban dohányoztak, ittak vagy drogoztak. Mindez azzal is összefüggést mutatott, hogy mennyi időt töltenek a kamaszok a szüleikkel. Felvilágosító programok során hangsúlyozták, hogy a szülőknek érdemes a lehető legtöbb időt tölteni a gyerekkel. Hasznos például, ha az estéket otthon tölti a gyerek, valamint ha ismerjük a gyerek barátait, és mindenféle aktív közös programokat szervezünk.

Ami a szabadidős elfoglaltságokat illeti rengeteg fejlesztés történt, sportklubbok, művészeti- és táncklub, ingyenes kori pálya. Mindent megtettek azért, hogy a gyerek értelmesen töltsék az időt. A hagyományos drogprevenció helyett olyan környezetet teremtettek a kamaszok számára, ahol igazán jól érezik magukat, hogy ne legyen szükségük drogokra. Igazán egyszerű a módszer.

Ezek a módszerek nemcsak Izlandon, hanem itthon is könnyedén megvalósíthatóak. Töltsünk több időt a gyerekkel, vigyük színházba, moziba, kiránduljunk, horgásszunk, sportoljuk, ha a gyerek jól érzi magát, más szerekre sem lesz szüksége.

 

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a megosztás gombra!

 

Cikk megosztása

2 thoughts to “Kamaszkori problémák orvoslása – közös élmények gyerekkel”

  1. „Emellett a résztvevők problémamegoldó és kommunikációs tréningen is részt vettek”! Ezt is vastag betűvel kellett volna kiemelni, és többek között azt, hogy ilyenre hol lehet jelentkezni, mert ez adná meg a támogatást, hogy a szülőkkel egyáltalán akarjanak közös programokat a kamaszok.

    1. Köszönjük, megtesszük a változtatásokat. Sajnos jelenleg nem rendelkezünk ilyen tanfolyammal, de dolgozunk rajta, hogy el lehessen végezni ilyen tanfolyamokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .