Nagy Erika

Ha kérdésed van, hívj a
+36/70-940-6326-os telefonszámon

 

 Hogyan válhat valaki magántanulóvá?


Sok szülőnek megfordul a fejében, hogy gyermekét magántanulóként taníttatja.
Ha emellett a lehetőség mellett döntünk, akkor fontos szem előtt tartani, hogy vannak bizonyos feltételek, amelyek nélkülözhetetlenek Gyermekünk magántanulóvá válásához.

Összegyűjtöttük Nektek a legfontosabb információkat, hogy könnyebben tudjátok meghozni döntéseteket!
 
Általános tudnivalók
Tanulás módjaVizsgák, számonkérésekJogosultságok magántanulóknak

Általános tudnivalók

Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy Gyermekünk állami iskolába járás nélkül teljesíthesse tankötelezettségét?
 • Magántanuló
Abban az esetben, ha Gyermeked tanulmányának eredményes folytatása és befejezése nem kerül hátrányos helyzetbe, az iskola igazgatója automatikusan felmenti a Gyermeked a foglalkozásokon való részvétel alól. Ehhez mindössze a szülői kérelmed kell benyújtanod.

 • Egyéni tanrendes tanuló
Ebben az esetben a tanuló egyéni tanrend szerint iskolába járás nélkül teljesítheti iskolakötelezettségeit.

Magántanulás vagy egyéni tanrend alapján tanulás? Mi a különbség?
Magántanulónak azt a diákot nevezzük, aki az évfolyam során tanult valamennyi tantárgy óráinak látogatása alól automatikusan fel van mentve. (Ha szeretne bejárhat az órákra, esetlegesen napközibe is iratható, ezeket azonban jelezni kell az iskolai igazgatóság felé)
Az egyéni tanrend alapján tanuló diák, olyan tanuló aki csak meghatázotott órák látogatása alól kéri a felmentést. (Ez lehet heti egy, vagy akár az összes óra is).

Milyen pontos lépéseket kell végig járnunk, hogy magántanulók lehessünk?
Először is azt kell eldöntenetek, hogy jelenlegi iskolában folytassa-e a Gyermeketek a tanulmányait vagy új iskolába jelentkezzen.
Ha a saját iskolájában szeretne Gyermeked magántanuló lenni:

 • Akkor Neked, mint szülőnek kérelmet kell benyújtanod az iskola igazgatójához, és ebben kell megindokolni , hogy miért szeretnéd gyermekedet a magántanulói/egyéni tanrendű státuszba írtani.
 • Ezt követően az iskola igazgatója dönt a kérelemről:
  1. Ha úgy dönt, hogy a tanulónak hátrányos, hogy ilyen módon tegyen eleget a tankötelezettségének, akkor  értesíti a lakóhelye szerint illetékes jegyzőt és a jegyző dönt, hogy a tanuló milyen módon teljesítse a tankötelezettségét.
  Hátrányos helyzetű tanuló esetén a döntéshez az igazgatónak be kell szerezni a Gyermekjóléti Szolgálat véleményét.
  2. Ha megadták az engedélyt, akkor minden szükséges információt is megadnak, az osztályozó vizsgákra való felkészüléshez.
Ha nem a saját iskolájában szeretne Gyermeked magántanuló maradni:
 • Az új iskolából befogadó nyilatkozatot kell szereznünk, mivel ennek birtokában fogunk tudni kiiratkozni a jelenlegi iskolából.
 • A kiiratkozás mellett ügyelnünk kell arra is, hogy esetlegesen fennálló tartozásunk ne legyen az iskolával szemben, ne legyünk könyvtári kölcsönzött könyvek birtokában stb.).
 • Beiratkozáskor szükséges egy, a szülő által írt kérelem, amelyben kéred gyermeked magántanulóvá válásának lehetőségét, vagy egyéni tanrend szerinti haladását.
Vizsgák, számonkérések

Mikor és milyen vizsgákat tesznek a magántanulók?

Félévkor és év végén, egy-egy félév anyagából tesznek osztályozó vizsgát a magántanulók, az adott évfolyam tanulmányi követelményének megfelelően.

Hol vannak az osztályozó vizsgák?
A vizsgák teljesítésére alapesetben abban az iskolában kerül sor, ahol korábban tanult Gyermekünk, de van arra is lehetőség, hogy független bizottságot kérjünk.

Ki gondoskodik a vizsgára való felkészülésről?
Mivel a magántanulói státusz legtöbb esetben szülői döntésnek köszönhető, ezért Gyermeked felkészüléséről elsősorban Neked kell gondoskodnod, mint szülőnek. Azonban ma már több felkészítő intézmény van, amelyek mind azért működnek, hogy a magántanulóvá vált diákok felkészítését segítsék.
Tudok is Neked egy erre szakosodott intézményt, ahová nyugodt szívvel irathatod be csemetédet!
Részletekért kattints ide>>

Felkészülés otthon, szülői segítséggel?

A magántanuló gyermekünket otthon is felkészíthetjük a viszgákra, ha nem szeretnénk, semmilyen intézménybe íratni. Ebben az esetben érdemes, és azt gondolom, szükséges segédanyagokat használni az otthoni tanuláshoz, hiszen ezzel is megkönnyítjük és meggyorsítjuk a felkészülést. Ehhez ajánlom Nektek a Tantaki Magántanulói csomagjait.

Nézd meg itt a magántanulói csomagokatJogosultságok magántanulóknak
Kapnak-e a tanulók diákigazolványt magántanulói jogviszony esetén?
Természetes igen, mivel ugyanolyan diáknak számítanak, mint a hagyományos módon tankötelezettséget teljesítő tanulótársaik.

Jár-e családi pótlék magántanulói jogviszonyban álló tanuló után?
Igen. Ezen kívül magántanulói jogviszonynak semmilyen egyedi költsége nincs. A magántanuló diákokat ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak. Ebbe beletartozik a tankönyvtámogatás is.

A Tanulás módja
Miből nem kap osztályzatot?
Magatartás és a szorgalom az, amiből nem kap jegyet egy magántanuló.

Mennyit ajánlott tanulnia ez esetben Gyermekednek?
Minden gyereknek más a ritmusa, így mondhatni személyenként változó a tanulási folyamat. Az, hogy egy tanulónak mennyi időt kell tanulásra fordítani, többek között függ a tanuló előismeretétől, esetleges lemaradásának mértékétől, hiányosságaitól. Tapasztalatok szerint viszont minimum heti háromszor négy órát mindenképpen tanulásra kell fordítani.

Miből érdemes tanulnia egy magántanulónak?
Mindenképpen olyan oktatóanyagot érdemes választani, amely teljes mértékben lefedi az iskolai tantervet. Bátran merem Neked ajánlani a Tantanki oktatóanyagait, amely amelett, hogy Magyarország legjobb oktatóanyaga, garantáltan sikeres diákká teszi Gyermeked. Így nem kell azon aggódnod, hogy esetlegesen hátrányba kerül csemetéd azáltal, hogy magántanuló lett. Sőt, élvezni fogja a tanulást, és önnálóan képes lesz leülni a tankönyvek elé, mivel a Tantakival az iskola nemcsak, hogy házhoz jön, de a teljes éves anyagból is játszva felkészít. Könnyen értelmezhető oktatóanyagaink segítségével így nem fog többé terhet jelenteni a tanulás.

Amennyiben szeretnél egy esélyt adni Gyermekednek, a sikeres felkészülésre, vagy csak kedvet kaptál körül nézni termékeink között, kattints az alábbi gombra:

Tovább a webáruházhoz>>Reméljük, segítségedre voltunk az alábbi információkkal.
További sikereket kívánunk Neked és Gyermekednek az elkövetkezendő tanévre nézve is!