J vagy Ly?
 
Nemcsak a gyerekeknek, de még a felnőtteknek is fejtörést okoz olykor, hogy a J vagy Ly használata a helyes egy-egy szóban.


Nyelvünk helyesírásában talán ez az egyik legnagyobb kihívás, hiszen ugyanarra a hangra két különböző betűt használunk.

Nehezítő tényező, hogy  - sajnos - inkább önkényesen, semmint szabályok mentén alakult ki, mikor melyik a használatos.

Jó hír, hogy azért van néhány logikai támpont, ami segíthet ezeknek a szavaknak a kategorizálásában, megjegyzésében. Az alábbiakban össze is foglaltuk Nektek ezeket a szempontokat.

 
Lássuk, melyek azok a szempontok, amely alapján eldönthetjük,
hogy a szavakat ly-nal vagy j-vel kell írni!


1) A magyar nyelvben egyetlen olyan szó van, amely ly-nal kezdődik. Ez a szó a lyuk. A lyuk szót toldalékos alakjaiban is ly-nal írjuk.
 

Például: lyukas, lyukaszt, lyukasztó, lyukad, lyukból, lyukat stb.


     


2) Ha a j hang a szó végén helyezkedik el, akkor megkülönböztetjük az egyszótagú és a többszótagú szavakat aszerint, hogy melyiket írjuk ly-nal és melyiket j-vel.

  • Az egyszótagú szavak esetében a következőket írjuk ly-nal: hely, folyik, boly, moly, súly, gally.
  • A többszótagú szavak esetében pedig azt mondhatjuk, hogy ha a szóvégi hang j, akkor ezt általában ly-nal írjuk.
    Például: bagoly, harkály, fogoly, mosoly, pehely, kristály, akadály, osztály, tavaly, tartály, ragály, zsindely, csekély, kevély, ragály, Gergely, Mihály
    Kivétel: papagáj, lakáj 

 
 3) Az -aj, -ej végű szavakat leggyakrabban j-vel írjuk.

Például: óhaj, robaj, karaj, sóhaj, olaj, talaj, duhaj, tolvaj, zsivaj, zörej
Kivétel: karvaly, tavaly 4) A -lya, -lye végződésű szavak pedig leggyakrabban ly-nal végződnek.

Például: gereblye, boglya, csigolya, ibolya, pocsolya, korcsolya, pólya, skatulya, nyavalya
Kivétel: bója, cserje, héja, perje
Mint látjátok, szinte mindegyik szabály alól van néhány kivétel, ezért nincs mese, az egyetlen megoldás, ha rengeteget gyakoroljuk, használjuk ezeket a szavakat.

Persze nem volna túl izgalmas leülni egy hatalmas szólista elé, és az elejétől a végéig bemagolni azt. Biztos lehet így is, de mi úgy gondoltuk, hogy játékos gyakorlófeladatokkal segítünk Nektek ebben.

A J-s és Ly-os szavak gyakorlóprogramunkban 200 feladatot találsz, ami alaposan begyakoroltatja gyermekeddel, vagy akár veled a J és Ly használatát. Így, ha álmodból felkeltenek, akkor sem felejted el.


 
Kattints ide az oktatóprogram megrendeléséhez!

Ha előtte szeretnéd kipróbálni, ne habozz, a feladatsor egy részét ingyenesen elérhetővé tettük a számodra!

Kattints ide, és már kezdődhet is a gyakorlás!

"Több oktatóanyagot is vásároltam már, hiszen gyermekemnek nagyon tetszettek a feladatok. Főként az olvasással van probléma, így azzal foglalkozunk nagyon sokat. Együtt és külön is szoktuk a feladatokat megoldani – azért ott ülök mellette és ha látom, hogy valamivel probléma adódik, akkor segítek neki. Még küzdünk a j-s és ly-os szavakkal, így a gyakorló kifejezetten jól jön. Ami a legjobb, hogy bár eddig utált olvasni, most már akar! Még mindig küzdünk vele, de leül és akarja!"

Kotsis Krisztina Dóra
 
Üdvözlöm Erika!

"Három gyermekem van, s mindhárom általános iskolás. Nagyon könnyű leültetni őket a J-s és ly-os szavak gyakorlóprogramhoz, mert szívesen tesztelik magukat. S ha nem sikerül valamelyik feladat, akkor újra megcsinálják.
Ráadásul, amíg az egyik a gépnél tanul, addig tudok a másik kettővel tanulni. Úgyhogy szeretjük a programjaikat, köszönjük!

Amit még hozzátennék: én magam is leülök a gép mellé, tesztelni magam, hogy a ritkábban használt szavakból mennyire emlékszem az általános iskolás éveimből. Tehát mindenki csak profitál az anyagból."

Köszönöm,
Baranyiné Balog Tünde
  
Kedves Erika!

"Az elsős kislányomnak vásároltam meg a J-s és ly-os szavak gyakorlóprogramot, mert nagyon megtetszett neki a demo. Én még egy kicsit korainak gondoltam, de ő szívesen gyakorol végig egy-egy feladatsort.

Mivel a tananyagnak ez még nem része az idén, nem sürgős megtanulnia. Csak akkor veszi elő, ha kedve van hozzá, de élvezi, hogy önállóan tudja használni, és megvannak a megoldások. A számára ismerős, gyakoribb szavakat már nem téveszti el. Szerintem a képpel illusztrált feladatok különösen jól megjegyezhetőek a kisebbeknek.
További eredményes munkát kívánok!"

Hűber Judit

 


Kapcsolódó termékek
  

 

Jelenleg itt vagyok:
J-s és ly-os szavak

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook