Mondatfajták


A mondatok a beszélő szándékát, mondanivalóját és érzelmeit fejezik ki. Szám szerint ötféle mondatot ismerünk.
A mondatokat a beszélő szándéka szerint tehát öt csoportra tudjuk osztani.


Ezek a következők: kijelentő, kérdő, felszólító, felkiáltó és óhajtó mondat.

Most ismerkedjünk meg részletesebben a fenti mondatfajtákkal!

Kijelentő mondat:
Ennek a mondatfajtának már a nevében is benne van, hogy egyszerűen csak kijelentünk vele valamit. Ez a kijelentés egy nyugodt hangú megállapítást, közlést jelent. A kijelentő mondat végére pontot (.) teszünk.Adri telefonon beszélget a barátjával.

 


Kérdő mondat:
A kérdő mondat segítségével tudunk megkérdezni, megtudakolni valamit, amire kíváncsiak vagyunk. A kérdő mondat végére kérdőjelet (?) teszünk.

 
Mennyi 2+2?Felszólító mondat:
Ezzel a mondatfajtával kérést, biztatást, parancsot, felszólítást tudunk kifejezni. Például rá tudunk parancsolni valakire, hogy csináljon meg valamit. A felszólító mondat végére felkiáltójelet (!) teszünk.Csináld meg a leckédet!Felkiáltó mondat:
A felkiáltó mondatok a beszélő érzelmeit fejezik ki, mint például a meglepettséget, az örömöt és a fájdalmat is. Ezzel a mondatfajtával tudjuk tehát kifejezni azt, hogy valaminek nagyon örülünk, vagy ellenkezőleg, nagyon szomorúak vagyunk valami miatt. A felkiáltó mondat végére felkiáltójelet (!) teszünk.
 
Milyen szép ez a virág!Óhajtó mondat:
Az óhajtó mondattal fejezzük ki a vágyakozásunkat, az óhajainkat. Ezzel tudjuk elmondani, hogy mennyire szeretnénk valamit. Az óhajtó mondatok végére felkiáltójelet (!) teszünk.
 
Bárcsak megtanulhatnék zongorázni!


 
Igényeld ingyenes gyakorlóprogramunkat
és a bónusz nyelvtani témaköröket most, hogy gyermeked
még többet gyakorolhasson!


Hova küldjük az ingyenes feladatokat?


A feliratkozással hozzájárulsz, hogy a Tantaki emailt küldjön neked az oktatóprogramokkal, leckékkel kapcsolatban, melyről bármikor leiratkozhatsz.

Tanulja meg Gyermeked is játékosan a nyelvtant oktatóprogramjaink segítségével, és gazdagodjon ő is sikerélményekkel nyelvtanból!


Részletek >>

Megrendelem


 

Jelenleg itt vagyok:
Mondatfajták

Kapcsolat
Cím: 1015 Bp. Donáti utca 67. 3/13
Tel.: 06/70 940 6326
E-mail: info@tantaki.hu


TANTAKI BLOG
Facebook