A tudás piramisa

Ma valami új tanulási módszert hoztam neked, amit eddig még nem mutattam be. Ebben a módszerben az a legjobb, hogy egy részét, valószínűleg már most is használja gyermeked, így könnyebben és gyorsabban tudja elsajátítani ezt a hatékony technikát.

pyramids-305074_640

A piramis módszer lényege, hogy a tanulást egy piramishoz hasonlítja, és ez a tanulási piramis 3 szintből áll. Fontos, hogy nem szabad, csak az elsőnél megállni, hanem mind a 3 lépést minden egyes tananyag elsajátításakor végig kell vinni, mert nem lesz igazán hatékony a tanulás. Így kaphat gyermeked 5-öst szóbeli feleleteire.

Nézzük a szinteket:

1. Szint: kulcsszavak

Először csak nézze át gyermeked a leckét, olvassa át egyszer, és jelölje ki a kulcsszavakat. Sőt ilyenkor azt is meg kell nézni, hogy van-e olyan szó, vagy fogalom, amit nem ért meg a gyermeked. Mivel a meg nem értett szavak miatt a gyerek nem tud megfelelően tanulni, ezért mindenképpen javaslom, hogy használjatok értelmező szótárat, ahol könnyen megértheti gyermeked a szavak jelentéseit.

Így néz ki egy jó szótár belülről:

nagyszotar_tanuloknak_1

2. Szint: tanulás

A következő lépés nagyon egyszerű, csak meg kell jegyeznie az adott tananyag legfontosabb dolgait. Fontos, hogy nem szabad bemagolnia a tananyagot, hanem az eddig használt és bevált módszerrel tanuljon. Akár jegyzeteléssel, hangfelmondással, elmetérképpel is tanulhat. Tehát ahogy eddig is. Ilyenkor érdemes néhányszor átolvasni a tananyagot. Készíthet vázlatot is, hogy jobban átlássa a dolgokat. Fontos, hogy az alapgondolatokat ebben a fázisban lényegi szinten megtanulja. Annyira, hogy magától segítség nélkül el tudja mondani a tananyag lényegét. A Tantaki tananyagokat is nagyon jól alkalmazhatóak ezen a szinten, hiszen egyszerűen, tömören és lényegre törően vannak megfogalmazva a tananyagok, ráadásul gyermeked nem csak olvashatja, hanem akár hallgathatja is a tananyagot.

Még több tanulási tippet olvasnál? Klikk a képre, és heti rendszerességgel küldöm a tanulási és gyereknevelési bevált tippeket!

email_feliratkozo

3. Szint: extrák

Ez a piramis csúcsa. A lényege, hogy extra információt szerezzen gyermeked az adott dologról. Pl. kisbetűs részek a könyvben, egy másik könyvben, vagy pont egy Tantaki tananyagban utána olvas, vagy megnéz egy youtube videót. Így extra információt gyűjt a tananyagról, közben pedig észrevétlenül megtanulja azt. Sőt! A tanárnál is egy extra piros pont, ha gyermeked utána néz a részleteknek, és felkészültebb társainál.

Így biztosan jó jegyet fog kapni a szóbeli feleletre.

Amit még tudnod kell

Minden tanuló egy kicsit más, mindenkinek megvan a maga tanulási stílusa. Tehát, nem minden módszer szentírás. Ezért írok a blogomban sok-sok technikát, hogy kipróbálva gyermeked megtalálja azokat a módszereket, amelyek számára a leghatékonyabbak. Gyermeked tanulási stílusát könnyedén kiderítheted, itt írtam erről egy blogbejegyzést.

Nagy Erika

az értve tanulás szakértője

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .