Hogyan használd a Tantakit? 6 gyors trükk

Hogyan érdemes a Tantaki oktatóanyagokat hatékonyan beilleszteni a mindennapi tanulásba?

 

 

Egyvalamit ismeretlenül is sejtek a gyermekedről: nem szeretne még több tanulnivalót.

(Ha igen, akkor szerencsés vagy, mert már megszerette a tanulást, megtalálta benne az örömét, és ez a bejegyzés nem neked szól – hiszen könnyedén leültetheted a Tantaki elé és azonnal imádni fogja 🙂

A hangsúly a tanulnivalón van: alapvetően mindannyian kíváncsiak vagyunk és tanulni valójában öröm: szerintem téged is leköt egy-egy jó dokumentumfilm, egy érdekes cikket végigolvasol, imádod a jó tényirodalmat, van egy tanulóapp a telefonodon – vagy valahogy egészen máshogy „tanulsz”. Ezekben az a „trükk”, hogy a forma szórakoztató.

7599837_xl

(Viszont a rajongva szeretett témakörödet is be lehet mutatni száraz és élvezhetetlen formában. Számít a tálalás.)

Első trükk: a Tantakit ne oktatóanyagként mutasd be

Technikailag ez egy oktatóanyag, ám gyermekednek mutasd be játékként, megoldandó feladatsorként... vagy egy olyan eszközként, ami a leckeírást és a dolgozatfelkészülést megkönnyíti.

 

Második trükk: játsszatok közösen

Hallgassátok meg az elméleteket, oldjátok meg közösen a feladatokat – legyen közös program és közös játék az oktatóanyagból.

 

anya_gyerekek_tanulnak

Harmadik trükk: legyen jutalom

Ha már kicsit rákapott és megszerette, akkor a Tantaki feladatsorokat vezesd be jutalomként. Például ha megírja a leckéjét vagy bepakolja a táskáját, akkor játszhat a Tantakival.

Ez nagyon egyszerű pszichológiai alapelv: a kötelező dolgokat nyűgnek tartjuk (hiába jó az a regény, de ha kötelezőként olvasod, akkor megutálhatod), de ami jutalom, azt jobban értékeljük.

Nyilván nem minden jutalom lesz értékes: az „ügyes vagy, itt egy rothadó banánhéj” nem fog működni. 🙂

De a Tantaki szórakoztató (sokat dolgozunk ezen, folyamatosan tesztelgetjük, és néha azon kapom magam, hogy már 20 perce feladatokat oldok meg), és jutalomként megszerethető.

 

Negyedik trükk: ajánld fel tankönyv helyett

Hadd válasszon a néhol uncsi, de semmiképp sem interaktív tankönyv és a Tantaki oktatóanyag között: szinte biztosan rácsábul a színes-szagos feladatokra, a kedves és érthető magyarázatokra.

A te célod az, hogy ügyes, okos, felelősségteljes és boldog felnőtté váljon gyermeked, illetve rövidebb távon a dolgozatait megírja négyesre-ötösre – hogy a tankönyvből tanul vagy egy oktatóanyagból, az végül is mindegy. Mivel a Tantaki oktatóanyagokat mindig az aktuális nemzeti alaptantervre építjük, így a tankönyveket remekül kiegészítik, sok esetben helyettesítik.

 

Ötödik trükk: legyen szokás, hogy megnézitek az oktatóanyagban

A tanulás alapja a megértés és az ismétlés.

Sokkal élvezetesebb, ha az elméletet nem kell háromszor elolvasni a tankönyvben – hanem egyszer elolvassa a könyvet, utána pedig megnézi a Tantakiban. A változatosság gyönyörködtet és unalmat űz.

Vagy feladatoknál megoldjátok a leckét, majd dolgozatra begyakoroljátok az adott témakör feladatsorát a Tantakiból.

A lényeg az, hogy építsétek be a tanulás menetébe szép apránként, és így szokássá válik.

fiuk

Hatodik trükk: csak add neki oda 🙂

Próbáld ki ingyenesen a Tantakit, kattints IDE !

Sok szülő írta már, hogy a gyermekük úgy rákapott a Tantakira, hogy önmagától előveszi, vagy este már szólni kell neki, hogy ideje lefeküdni, ne játsszon tovább 🙂

Ezek a legjobb visszajelzések, mert azt mutatják, hogy tényleg segítünk a tanulásban és tényleg egyre több gyermek megszereti a tanulást. Ötös dolgozatot írni nem nehéz, magolással és erőlködéssel lényegében bármi elérhető – de mi azt szeretnénk, hogy a tanulás öröm legyen, és magolás nélkül szerezzen gyermeked ötösöket.

Gondolj a legutóbbi játékra, amit „nem bírtál letenni”: Flappy Birds, gyümölcsrendezős játék, Sudoku vagy bármi más. Ezen játékok egyik titka, hogy nagyon apró és könnyen elvégezhető feladatokkal „beszippantanak”, és mire észbe kapsz, már 1 órája nyüstölöd.

A Tantakit ugyanerre építettük: egy kis elmélet, egy egyszerű feladat. Következő darabka elmélet, következő feladat. Még egy elmélet, még egy feladatka.

Gyermeked észre sem veszi, és könnyedén átszaladt a feladatokon és megtanult 3 témazárónyi adagot – mert közérthető minden magyarázat, egyszerű és játékos minden feladat és tényleg nem érződik tanulásnak.

Hogyha tetszett a cikk, látogass el webáruházunkba és válogass kedvedre termékeink között.
Webshopunkat IDE kattintva érheted el!

 

 

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a megosztás gombra!

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .