Hogyan készülj fel a matek felmérőkre?

Tuti megoldások, hogy a matek felmérő jól sikerüljön

Hamarosan itt a tanév vége, így eljött az év végi felmérők ideje.
Ilyenkor gyermekünk elég stresszes időszakot él át, hiszen folyamatos számonkérésben részesül. Ráadásul nem csak a matek felmérők azok, amik stresszelhetik gyermekedet, hanem a többi tantárgyé is. Ott van például a nyelvtan dolgozat, vagy a történelem felmérő és még sorolhatnám.

unja

Hogyan készítsd fel gyermeked a felmérőkre?

Minden gyerek más, mindenki saját maga alakítja ki a tanulási szokásait. Viszont van néhány dolog, amit ha betart a tanulás során, akkor könnyebben megérti a tananyagot és könnyebb lesz a matematika felmérő dolgozat is. Lássuk, mik azok a dolgok, amik megkönnyítik a felkészülést!

 

Írj vázlatot!
=========

Szedd össze az egész éves tananyagot, vagy vedd elő a tankönyvet és készíts egy olyan vázlatot, ahol felsorolod a témaköröket. Azokat a részeket, amiket abban az évben tanultatok. (ha a tanár megadja, hogy milyen témák lesznek a felmérőben, akkor könnyebb dolgod van)

 

Emeld ki azokat a részeket, amik a legkönnyebbek, és kezdd azzal!
================================================

Ha gyermeked azokat az anyagrészeket nézi át, amelyek jól mennek, akkor sikerélménye lesz a tanulásban, így nagyobb kedvvel fog neki a nehezebb részeknek is. Ráadásul a könnyű részeket hamarabb is átnézi, így gyorsabban fogy a lista. 🙂

Ha túl sok az anyag, akkor elveszi a kedvét a tanulástól, akár még azt is mondhatja, hogy ezt úgysem tudom mind megtanulni,  ezért felesleges belekezdeni is.

Na ennek tudod az elejét venni azzal, hogy átfutjátok az egészet és kiemelitek azokat, amik jól mennek. Így a lista hossza lecsökken, és máris emészthetőbbé válik.

 

A nehéz anyagrészek megértéséhez NE a könyvet használd!
===========================================

Miért mondom ezt? Nézzük reálisan a  dolgot: ha eddig nem tudta megérteni a könyvből az anyagot, akkor most hogyan érthetné meg? Változott valami a könyv szövegén? Másképp van elmagyarázva a matekpélda? Persze, hogy nem! Akkor meg minek erőltetni a dolgot?

kislany_laptoppal

Helyette keress más szövegezésű tananyagot. A neten rengeteg hasznos oldalt találsz, ami érthetőbben magyaráz, mint a tankönyv. Ehhez ajánlom a Tantaki oktatóprogramokat is, amelyek nagyon egyszerűen és érthetően magyarázzák el a tananyagot. Az egyes elméleti részek hangalámondással készültek, amik a megértést segítik és erősítik. A tananyag végén pedig gyakorlófeladatokkal tesztelheti gyermeked a tudását.

Próbáld ki ingyenesen ide kattintva>>

 

Vegyél az életből példákat
===================

A matek olyan tantárgy, amit az életben is gyakran használunk. Na persze most nem a kétismeretlenes egyenletrendszerre gondolok, amit nem használunk a közértben vagy a mindennapjainkban. De elég sok olyan témakör van, amire példákat tudunk hozni, hogy azt hol használjuk és mikor tudjuk alkalmazni. Ha sikerül beleültetni az életbe a matekpéldát, akkor sokkal könnyebb a megértés.

 

Csinálj teszteket
============

Tanév végén a teljes éves tananyagot kérik számon. Ezért érdemes olyan teszteket keresni és kitölteni, amik az éves tananyagot gyakoroltatják és kérdezik ki. Ez lehet papír alapú teszt is, de lehet egy számítógépes program. Ha az utóbbinál voksoltok, akkor ehhez ajánlom a Matek Oktatócsomagjainkat, melyeket 2018. január 18-ig jelentős kedvezménnyel tudsz megvásárolni.

Itt minden évfolyamhoz 5-11 tesztet találsz, amivel tökéletesen be tudja gyermeked gyakorolni az adott évfolyam tananyagához tartozó feladatokat. Ráadásul felkészül a dolgozatokra is, hiszen az egyes tesztek olyanok, mintha egy dolgozatot írna meg. (csak itt nincs osztályzás és annyiszor csinálhatja meg újra a feladatsor, ahányszor csak szükséges ahhoz, hogy begyakorolja)

Ha ezeket a lépéseket megcsináljátok, biztosan nem lesz gond a matek felmérő megírásával és gyermeked sikerélményekkel térhet haza a suliból.

Sok sikert hozzá!

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a megosztás gombra!

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .