Hogyan szorozz össze két számot a szorzótábla ismerete nélkül?

A japánok egy meglepő számolási módszert tanítanak a gyerekeknek. Képesek vonalak rajzolásával kétjegyű számokat összeszorozni. Nagyon egyszerűen elvégezhetőek így a műveletek, és még a szorzótáblát sem kell ismernünk hozzá. A módszer segítségével többjegyű számokat is könnyedén összeszorozhatunk.

Bemutatom neked, hogyan működik ez a számítási módszer. A képen látható példán megkíséreltem kiszámolni két kétjegyű szám szorzatát. Így a többlet tízes helyiértéket is számításba kell venni. Mindjárt látni fogod miért.  A képen látható, hogy a 15-öt szorzom össze 13-mal. A könnyebb megértésért különböző színekkel jelöltem a számokat. A 15-ből a tízes helyiértéket egy piros vonallal jelöltem, az egyes helyiértékű ötöst 5 kék vonallal. A piros vonalat rajzoltam fel először kicsit átlósan és vízszintesen, a kék vonalakat párhuzamosan alá, egy kis hely kihagyásával.

A 13-nál hasonlóan jártam el, a tízes helyiértéket egy zöld vonallal és az egyes helyiértékű hármast 3 fekete vonallal jelöltem.
Ebben a lépésben a zöld vonal helyét kicsit átlósan és függőlegesen írtam fel és mellé ugyanúgy a feketéket is berajzoltam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gyermekednek gondot okoz a matematika? Akkor legyen a tiéd az ingyenes, 54 feladatból álló matematika gyakorló program, amely játékos elemekkel tanítja meg a matematikát és közben még szórakoztató is. A programot 1-9. osztályos tanulóknak készítettük. Kattints a képre a részletekért!-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Folytassuk tovább a számolást! Ezt követően a csomópontokat számoltam össze. A bal és a jobb oldalát majd a közepét is. Látható, hogy a zöld és a piros vonal metszése a szám első számjegye, azaz 1.  A kék és a fekete vonalak metszete 15; a kék-zöld és a fekete-piros vonalak metszete összeadva 8-at adnak eredményül. 1, 8, 15. Ezeket a számokat kaptuk eredményül. 15-nél jön képbe a többlet tízes helyiérték, ami a szám első számjegye az egyes. Hozzáadjuk az 1-et az előtte lévő 8-as számhoz és így lesz belőle 9.  Készen is vagyunk, a szorzat 195.

Ha gyermeked nehezen boldogul a szorzótáblával próbáld ki ezt:
http://www.tantaki.hu/demo/uj/szorzotabla_gyakorlo_demo/story.html

 

Kipróbáltad? Hogy sikerült? Írd meg kommentben!

 

Nagy Erika
Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .