Karácsonyi versek és mesék

Harang csendül

Karácsonyi versek és mesék

 

ady

Szinte nincs olyan költő vagy meseíró, aki ne emlékezett volna meg legalább egy művében a karácsony közelgő ünnepéről. Az iskolában és más rendezvényeken is elhangzanak ilyenkor az énekek, versek és történetek, melyekkel megalapozzuk a várva várt ünnepi hangulatot. A családi élet is e köré szerveződik: a sütés-főzés, karácsonyfa-díszítés vagy az ajándékozás is gyakran karácsonyi művek szavalásával vagy énekelgetésével telik.

A legtöbb vers vagy történet az ünnep alapját képező meghittséget és szeretetet állítja középpontba, gyakran valamilyen tanulságot megfogalmazva. Az egyik ilyen történet Hans Christian Andersen A fenyőfa (elolvasom) című műve, melyben egy csalódott fenyőfácska játssza a főszerepet. A fenyő csillogó jövőről álmodik, amelyben ő is magasra nő meg. Sajnos máshogy alakulnak a dolgok, így rá kell jönnie, hogy a karácsony a fenyőfák számára nem dicsőséges. Egyrészt a mese után mi magunk is máshogy fogunk tekinteni a karácsonyfára, másrészről arra is megtanít a mese, hogy ne akarjunk mindig mást, mint amink van, mert előfordulhat, hogy rosszul végződik.

andersen

Az egyik leghíresebb történet - meseként és filmként is feldolgozva - Charles Dickens Karácsonyi Ének c. regénye (elolvasom), melyben egy fösvény, lelketlen milliomos, Ebenezer Scrooge a karácsony ünneplése ellen tiltakozik. Karácsony éjjelén azonban meglátogatja őt elsőként az elmúlt karácsony szelleme, aki gyermekkorába repíti vissza. Másodikként a jelen karácsony szelleme toppan be Scrooge-hoz, és megmutatja unokaöccse és alkalmazottja otthonát, míg végül a jövő karácsony szelleme betekintést nyújt a fösvény úr borzalmas jövőjébe, akinek a halálán mindenki örvendezik. Scrooge az éjszaka folyamán átélt eseményeknek köszönhetően megváltozik, és kedves, jólelkű emberré válik, aki segít a szeretteinek. A történet nem csupán végigviszi az olvasót egy gazdag, mogorva férfi életén és bosszúságán, hanem a jellemfejlődésével a karácsony hangulatát is odavarázsolja az olvasó szívébe.

dickens

Karácsony alkalmából a Tantaki is segíteni szeretne a családoknak abban, hogy gyermekeik minél jobban teljesíthessenek az iskolában, ezzel megnövelve önbizalmukat és csökkentve a szülők aggodalmait. A karácsonyi akcióval ráadásul minden család spórolhat a tanulásból és taníttatásból eredő költségeken is. Hogy hogyan, azt megtudhatja, ha ide kattint!

És hogy megköszönjük a belénk vetett bizalmukat, minden vásárlót meglepetés ajándékokkal halmozunk el. 🙂

Tekintse meg legnépszerűbb ajánlatainkat >>

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .