Végre itt a karácsony! – Szokások és hagyományok

Végre itt a karácsony!

 

A karácsony boldog és meghitt perceit úgy lehet csak élvezni, ha az előkészület is gördülékeny. Ehhez azonban családi összefogásra van szükség, amivel az együtt töltött csodás percek is megnövelhetőek. A feladatlista előkerül, így mindenkinek jut valami szerep az ünnepi készülődésben. Amíg a felnőtteknek sokszor bosszúságot jelent a karácsony megtervezése és lebonyolítása, addig gyerekszemmel ez más képet mutathat! Már az óvodában és iskolában is megkezdődik az ünnepi készülődés: a foglalkozásokon rajzolnak, színeznek, és a családi karácsonyfára készítenek díszeket. Otthon pedig a folytatás: a sütire készülő krém körül lebzselnek, szaloncukrokat számolgatnak, és a szentestére szánt verset vagy dalocskát hangoztatják. A karácsony varázsa elkápráztatja őket, legyen szó a fa díszítésének, a vacsora elfogyasztásának vagy az ajándékok kibontásának családi perceiről. Vajon mit gondolhatnak? Biztosan a válaszok között szerepel, hogy végre nincs iskola, és most van idő az ajándékokat gyorsan felkutatni, de felmerülhetnek olyan kérdések is, hogy akkor most ki kit fog játszani a betlehemi játékban, mikor kell ágyba bújni, vagy hogy lehetne elérni azt a nagy, csillogó díszt a fa tetején. Az esetleges apró bosszúságok azonban mosolygásra is késztethetik a szülőket! Önöknél hogy telik a karácsony? Ugye, milyen izgalmas? 🙂

végre2

A karácsonyt a világ nagy részén ünneplik, azonban kultúrafüggő az időpontja és a menete is. Magyarországon már december 24-én, szentestével megkezdődnek a családi összejövetelek és ajándékozások, majd elérkezünk az úgynevezett „két ünnep közötti” időszakhoz, végül december 31-én, szilveszter éjjelén ünnepeljük az újévet. Nálunk a Mikulás már a hónap elején elrejti ajándékát a kitisztított csizmákban, azonban máshol csak karácsonykor indul el igazán és hagyja az ajándékokat a karácsonyfa alatt. Például Angliában és az Egyesült Államokban december 25-én kapják meg a gyermekek a meglepetéseket, amik az éjszaka folyamán, a kandalló kéményén keresztül érkeznek a család nappalijába. Ilyenkor gyakran süteményt és tejet is kikészítenek a pihenni vágyó Télapónak.

végre3

De nézzük meg, hogy milyen más szokások uralkodnak még ezen az ünnepen! Svédországban már tulajdonképpen december 13-án, vagyis Luca napján kezdődik a karácsony. Szenteste csakis szaunázás után vacsoráznak meg és bontják ki egyszerre Jultomten-től, vagyis a „Manótól” kapott ajándékokat. Olaszországban és Spanyolországban januárban, vízkeresztkor ünneplik a karácsonyt, de Babbo Natale, vagyis a Télapó már decemberben megajándékozza a család minden tagját. Bár a portugál gyerekek is csak karácsony reggelén nyithatják fel az ajándékdobozokat, hivatalosan csak egy napig élvezhetik a várva várt ünnepet. Ausztráliában szintén a Mikulás hozza a meglepetéseket, azonban szörfön érkezik, vagy szánját 8 kenguru hajtja.

végre1

Mi a helyzet a fenyőfával?

Alapvető kellék a karácsonyfává varázsolt fenyőfa beszerzése – még szenteste előtt. Azonban a világ több pontján más fa tölti be a szerepét, például Indiában banán- és mangófát díszítenek fel – fenyő híján. Ha Ukrajnában töltjük a karácsonyt, ne ijedjünk meg, ha a fán elrejtett műpókot és pókhálót találunk, hiszen a hiedelem szerint szerencsét hoznak – így a díszítés szerves részei is lettek.

Ezúton is szeretnénk minden kedves olvasónknak békés, meghitt ünnepeket kívánni!

www.tantaki.hu

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .