3+1 dolog, amit soha ne tegyünk szülőként

Minden szülő a tökéletességre törekszik, hiszen a legjobbat szeretné a gyermekének. Vannak azonban olyan hibák, amiket akarva-akaratlanul, de elkövetünk, mert segíteni szeretnénk gyermekünknek.

Összeszedtem most néhány olyan dolgot, amit jobb, ha elkerülünk.

  1. Soha ne csináld meg a gyerek helyett a házi feladatát.

Ezt nem csak azért ne tedd, mert az önállóságát és a problémamegoldó képességét csökkented, hanem azért, mert így soha nem fogja megtanulni vagy megérteni a tananyagot. Ahelyett, hogy megoldod helyette a házi feladatát, inkább készítsétek el közösen a feladatot, és segíts neki rájönni a megoldásra!

  1. Ne értékeld le a tudását!

Helyette inkább segíts neki megérteni a dolgot! Néha hallok szülőket leértékelően beszélni a gyerekkel, „te ezt úgysem tudod, hagyd, majd én megcsinálom!”, „hülye vagy, fiam!” stb. Ez azért sem jó, mert lelkileg megviseli a gyereket, és azért sem, mert csökkenti az önbizalmát. Egy idő után a gyermek azt fogja gondolni magáról, hogy ő erre soha nem lesz képes.

  1. Ne büntetéssel érd el, hogy tanuljon!

Ha valamit rákényszerítünk a gyerekre ahelyett, hogy meggyőznénk róla, hogy az miért jó, akkor nem fogjuk elérni az eredményt. Ne büntetéssel, hanem jutalmazással érjük el, hogy tanuljon! Ezzel jobban motiváljuk a gyereket, aki szívesebben fog leülni tanulni és nem fogja azt érezni, hogy a tanulás egy rossz dolog.

  1. Ne adjunk a képességeinél sokkal nehezebb feladatot, mert kudarc fogja érni.

Ha olyan feladatokat adunk a gyereknek, amit biztos, hogy nem fog tudni megcsinálni, akkor eleve kudarcra van ítélve a feladat. Ez a gyermek önbizalmának nem tesz jót.

Inkább olyan feladatot adjunk neki, ami a képességeinek megfelel és amit biztosan képes megcsinálni.

Ez a tanulásra is igaz. A Tantaki pont azért működik, mert egyszerű! 🙂

Még több hasznos tippet olvasnál? Kattints a képre és kérd ingyenes e-mailes tippjeimet!

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a megosztás gombra!

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .