Érettségire fel! – Kamatos kamat kiszámítása

Érettségire felkészítő sorozatunk első részében ismertettük a matematika érettségin előforduló feladatokat. A májusi vizsgán előfordulhat, hogy gyermekednek kamatos kamatot is kell számolnia. Amennyiben nem boldogul vele, az alábbi cikkből mindent megtudhat!

Vészesen közeleg az érettségi időszak, és a diákok eltérő mennyiségű időt fordítanak a tanulásra. Sokaknak gondot okozhatnak a bonyolultabb, összetettebb matematikai példák, ezért a Tantaki segítségére siet minden érettségi előtt álló tanulónak! Ennek keretében egy-egy témakört tüzetesebben mutatunk be, hogy gyermekedet az érettségin ne érje kellemetlen meglepetés!

Gyermeked több matematikai témakörrel is nehezen boldogul? Próbáljátok ki együtt az Érettségire felkészítő DVD-lemezünk demó változatát, most teljesen ingyenesen!

Klikk ide és próbáld ki a demó változatát, most teljesen ingyen!

Kamatos kamat, járadékszámítás

A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy bizonyos összeget elhelyezünk a bankban, és ki szeretnénk számolni, hogy bizonyos év elteltével és bizonyos kamat mellett mennyi pénzt tudunk majd felvenni. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kamatra kamatot kapunk, azonban sokaknak ez így kevés a megértéshez.

Vagy ha vásárolunk valamilyen értéktárgyat vagy használati tárgyat, kíváncsiak lehetünk arra, hogy bizonyos év elteltével mennyit ér majd ez a dolog (például: autó, ház stb.).

Ezek kiszámítására alkalmazzuk a kamatszámításokat és járadékszámításokat.

Mutasd meg a Facebookon Te is az ismerőseidnek a cikket, kattints a gombra:

Egyszeri kamat számítása:

A kamatszámítási periódus végén (általában 1 év elteltével) kiszámolják a kamatot. Az induló összeget (T) meg kell szorozni a kamat (p) századrészével.

Kamatos kamat számítása:

A kamatszámítási periódus végén (általában 1 év elteltével) hozzáadják a kamatot az indulótőkéhez. A következő periódusban már a kamattal növelt tőke után számolják a kamatot, vagyis a kamat is kamatozik. Ennek a módszernek a számítási menete megegyezik a mértani sor kiszámításával.

Példafeladat

A Kovács családnak 500 000 Ft megtakarítása van. A bank 7,7%-os kamatot biztosít. Hány évre tegyék be a pénzüket, ha 900 000 Ft-ra van szükségük?

 

Megoldás

Helyettesítsük be az adatokat a kamatos kamat képletébe!

Az adatokat behelyettesítve:

Osszuk mindkét oldalt 500 000-rel:

Az n-t úgy kapjuk meg, ha mindkét oldal 1,077 alapú logaritmusát vesszük:

Tehát a 8. év végén vehetnek fel 900 000 Ft-ot.

 

Elsőre bonyolultnak tűnik, de valljuk be nem az: lényegében 5 perc alatt elsajátíthatjuk a kamatos kamatszámítást, így a most megtanult pénzügyi számítást az életben később is hasznosíthatjuk. Gyermeked könnyen ellenőrizheti, hogy banki lekötés esetén mennyi pénzt kaphat 5 vagy 10 év elteltével!

Ugye mennyivel jobb, ha a pénzügyeinkkel tisztában vagyunk?

Szeretnél még több ingyenes segédanyagot kapni? Kattints a képre és kérd az ingyenes e-mailes tippeket!

Az érettségi vizsga hamarosan elérkezik. Gyermeked már készül rá? Amennyiben problémát okoz neki a matematika, akkor ne habozz, kattints és rendeld meg most az Érettségi felkészítő DVD-t!

Kattints ide és vásárold meg termékünket!

Következő, február elsején megjelenő bejegyzésünkben a középérték kiszámításának menetét tanítjuk meg neked!

Tetszett a cikk? Mutasd meg ismerőseidnek, kattints a megosztás gombra:

Nagy Erika

a játékos tanulás szakértője

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .