A kémia a mindennapokban

Kémia a mindennapokban,
avagy 1 napig figyeljen oda minden kémiai folyamatra!

 

„Ami büdös, az kémia!” - tartja egy mondás.
Van benne némi igazság, de ennél azért többről van szó.

A kémiát kikerülni szinte lehetetlen. Átjárja hétköznapjainkat, sokszor láthatatlanul. Kémiai ismeretek nélkül nem lenne házunk, autónk, mobiltelefonunk és még rengeteg olyan dolog, amire elsőre talán nem is gondolunk.

Háziasszonyok, képzeljék el utolsó vasárnapi ebédjüket! Rántott hús körettel, salátával. Jól gondolom, hogy Önök is megbolondították valamivel a felvágott zöldségeket? Én megtettem. Az ecetes öntet reakcióba lép a zöldség valamely összetevőjével. Rántotta készítésénél a tojás fehérjéi elvesztik hidrátburkaikat, az alkotó aminosavak „maradék végei” újabb kötéseket hoznak létre egymással, ekkor fizikai formájuk (halmazállapotuk) is megváltozik.

Desszertnek készítsünk egy süteményt, melyhez elengedhetetlen hozzávaló a sütőpor! Legnagyobb részében nátrium-hidrogén-karbonátból áll (NaHCO3), amiből - melegítés hatására - igen sok szén-dioxid keletkezik: egy kis zacskó sütőporból szobahőmérsékleten három és félliternyi szén-dioxid gáz termelődik. A sütés hőmérsékletén ennél is több! Egy része nyilván eltűnik, de azért jól „felfújja” a sütit. Bár a „felfújás” már fizikai folyamat, a bomlás kémiai.

süti

Szülők és gyermekeik folytonosan találkoznak a kémiával, még akkor is, ha aznap az iskolai órarendből hiányzik a kémia óra. A kémia tapintható, a kezükben van: ceruza, toll, tolltartó és ragasztó formájában - ha csak néhány alapvető példát veszünk. A színezőanyagoknak egészségkárosító hatásuk van, ezért nem szabad szájba venni a ceruzát, és használat után kezet kell mosni! A lakkozatlan ceruza (rotring) már kevesebb veszélyt jelent a gyermek szervezetére. A kártékony oldószeres ragasztók helyett pedig célszerű inkább a vizes hígítású típusokat használni. Alapjában véve ajánlott mindenben a természetes alapanyagú termékek használata, de sajnos a színes ceruzák festékanyagai nem helyettesíthetők természetes alapanyagokkal - gondos kézmosással azonban megelőzhető a baj!

ceruza

Ugye milyen érdekes a kémia? Napi szinten kapcsolatban vagyunk vele, ezért érdemes odafigyelni tárgyaink használatára!  Legalább 1 napig legyen résen, és ossza meg velünk tapasztalatait, megfigyeléseit! Ne felejtse, a kémia mindenhol jelen van!

A Tantaki is fokozottan figyel a kémiára: februárban ez a tantárgy illetve tudomány érdekességei, vicces oldalai és képviselői jelennek meg bejegyzéseinkben, Facebook oldalunkon és hírleveleinkben. Heti akciónk pedig még inkább a kémia tanulását, és főként elsajátítását támogatja, hiszen játékos oktatóprogramunkkal a kémiatanulás undok percei elillannak, mint a kámfor! 🙂

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .