A leghatékonyabb tanulási módszerek

Minden szülő szeretné, hogy gyermeke jól teljesítsen az iskolában. Sajnos előfordulnak olyan esetek, hogy a gyermekek nem tudják teljesen követni az iskolai tananyagot: lemaradnak, rossz érdemjegyeket szereznek, elvesztik önbizalmukat és végül elmegy a kedvük a tanulástól.

Ilyenkor felmerül a kérdés: milyen módon motiváljuk gyermekünket? Léteznek különféle tanulási és motiváló módszerek, amiket alkalmazhatsz Te is a gyermekednél.

Olyan módszer, amely minden gyermeknél tökéletesen működik, sajnos nem létezik. Ami az egyik gyereknél sikerre vezetett, a másik gyermeknél nem fog működni.

Viszont most adok néhány támpontot, amely segít, hogy gyermeked ismét örömét lelje a tanulásban:

  1. A házi feladat az első

Miután gyermeked hazaért egy rövid pihenő után az első teendő a házi feladat megírása. Ha napközis, akkor szerencséje van, hiszen már az iskolában megtudja csinálni a kötelező feladatokat. Kora délután még fogékonyabb a gyerekek agya a tanulásra, mint este, úgyhogy használjátok ki ezt az időszakot.

 

2. Megfelelő napirend megtervezése

Fontos megtanulnia gyermekednek, hogy a legjobb teljesítményt akkor érheti el, ha kialakít egy megfelelő napirendet. Úgy tervezd meg gyermeked napjait, hogy a reggelek ne a kapkodásról szóljanak! Este időben feküdjön le aludni, hiszen így reggel kipihenten ébredhet! Alsós gyermekednek 10-12 óra pihenésre van szüksége, a nagyobbaknak pedig minimum 8-9 óra alvásra! Lefekvés előtt beszéljétek át az adott nap történéseit, érdeklődj az iskoláról, kérdezd meg milyen új dolgokat tanult! Gyermekednek fontos, hogy legyen támasza, aki segíti őt, meghallgatja és biztatja!

Instant segítség a tanulásban!

Szeretnéd, hogy gyermeked bővítse tudását? Kattints a képre és kérd az ingyenes JegyTuning csomagunkat! 7 tantárgy, 110 feladat, játékos gyakorlás! Gyermeked szeretni fogja!

3. Fontos a napi testmozgás

Minden nap legalább fél órát mozogjon a szabadban, sportoljon iskola után gyermeked. Mozgással levezetheti a feszültséget, kiszellőztetheti a gondolatait és könnyebben tud majd este elaludni!

4. Sajátos tanulási módszer kialakítása

Felejtsd el a magolást! Gyermeked magolással ugyan megjegyezheti a tananyagot, viszont nem fogja megérteni mit tanult!

Például meg kell tanulni a folyók szakaszjellegeit! Gyermeked be tudja magolni, hogy a folyóknak felső, középső és alsó szakasza van, de ha nem tanulja meg, hogy miért így tagoljuk, akkor bele tud zavarodni és el is felejtheti a három szakaszt!

Megoldás lehet, hogy átbeszélitek a tananyagokat gyermekeddel. Kérdezz-felelek módon az iskolai szituációban érezheti magát gyermeked, így szülőként diák szerepet játszhatsz, míg gyermeked a pedagógus, aki elmagyarázza neked az új információkat. Ezáltal felidézheti az iskolában tanultakat és megértheti a tananyagot.

A Tantaki oktatási módszere is rengeteg iskolás diáknak segített már. Gyermeked nem szeret tanulni? A Tantaki oktatóanyagok segítségével könnyen és játékosan tanulhat! Kattints a linkre és próbáld ki termékeink demó változatait most ingyenesen!

Tantaki demók

5. Megfelelő háttértudás és műveltség

Szeretnéd, ha gyermekednek megfelelő háttértudása lenne? Foglalkozzatok többet a tananyagokkal! Amikor gyermeked az ókorról tanul, érdemes elmennetek múzeumokba! Ha például a Római Birodalomról tanul az iskolában és a múzeumban római kori leletekkel találkozik, sokkal egyszerűbb megtanulnia a tananyagot: a történelmi információkat megkapja az iskolában, a múzeumban pedig vizuálisan láthatja a történelmet!

Nem szégyen, ha gyermeked többet tud társainál és aktívabb a tanórán! Előfordulhat, hogy gyermeked még nem érti meg, miért jó, ha többet tud a tananyagokról. Amint középiskolás lesz, sokkal könnyebben veszi majd az akadályokat és később elismeri, hogy jól jött neki az az időszak, amikor múzeumokba, kiállításokra járt.

Gyermekednek is minden lehetőség adott, hogy bővítse ismereteit! Múzeumokra, kiállításokra, rendezvényekre járhat. Megismerhet új kultúrákat is. Fontos viszont, hogy az eddigi ismereteit és frissítse! Szeretnéd, hogy iskolai tudását újabb információkkal bővítse?

A Tanulási kisokos szülőknek letölthető elektronikus könyv segít megoldani gyermeked tanulási nehézségeit! Kattints a linkre és kérd a szülőknek készített Tanulási kisokost!

Szeretném a Tanulási kisokost!

Sok sikert kívánok gyermekednek a továbbiakban!

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

5 thoughts to “A leghatékonyabb tanulási módszerek”

  1. Köszönöm szépen kedves Erika
    ezeket az ötleteket.

    Ki fogom próbálni.
    Biztos vagyok abban, hogy csak ez a pár jótanács is nagyban fogja növelni a megértést.

    Köszönöm szépen.
    Róbert

  2. Köszönöm szépen kedves Erika
    ezeket az ötleteket.

    Már ma ki fogom próbálni.
    Biztos vagyok abban, hogy csak ez a pár jótanács is nagyban fogja növelni a tanulást és a megértést.

    Köszönöm szépen.
    Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .