A magántanulók valóban boldogabbak?

Miért érdemes magántanulóvá válnia gyermekednek? Tényleg boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet a gyermekkora, ha nem jár hagyományos iskolába? Nos, a vélemények megoszlanak ugyan, de kinek a pap, kinek a papné.

Én magántanuló párti vagyok, vagy legalábbis valamilyen alternatív tanulási módszert helyezek előtérbe, mégpedig azért, mert a mai iskolarendszer véleményem szerint sajnos nem a gyerekek érdekeit nézi, és nem tudja felvenni a megfelelő ritmust a tanulóval.

Gondolok itt például arra, hogy az óvodás gyereket egyik napról a másikra beültetik az iskolapadba 45 perces órákra, holott eddig egész nap játszott. Ezek a gyerekek még nincsenek felkészülve az ilyen oktatásra. Teljesen feleslegesnek tartom, hogy kicsi gyerekeket az iskolapad mögé ültessünk 5-6 órára. Ennek ugye az a következménye, hogy a nap végére kimerülten és fáradtan kerül haza, már semmi energiája nem marad, lelkileg meggyötört lesz.

osztalyterem3

Az első négy évben még valahogy ellavírozhat a gyerek, ha jó a tanító néni, akkor nincs semmi gond, csak egy kicsit stresszesek lesznek a hétköznapok. Hiszen mi is túléltük, mondhatja sok szülő, akkor a gyerek is túl fogja élni.

Aztán jön az 5. osztály, a vízválasztó vagy a fekete leves. Ez már keményebb, mivel itt nem csak tanárváltás van, hanem új tantárgyak is bejönnek a képbe. Ha valaki nem elég ügyes, és nem készíti fel a gyereket, akkor az 5. évben vért izzadnak, jönnek a rossz jegyek és a sírár-rívás.

A 7. és 8. osztályról már nem is beszélve, ahol manapság olyan dolgokat tanítanak, mint annak idején egyetemeken.

Ha a szülő nem szeretné kitenni magát és gyermekét az örökös rohanásnak, a reggeli vitatkozásnak és a délutáni stresszes dolgozatra való felkészülésnek, akkor jön a döntés: magántanuló lesz a gyerek.

Milyen előnyökkel jár, ha gyermeked magántanuló?

  1. Saját maga osztja be az idejét, nem kell az iskolához és az órarendhez igazodnia
  2. Megtanul önállóan felkészülni és megérteni a tananyagokat
  3. Megszűnik a mindennapos stresszhelyzet, a dolgozatokra való felkészülés miatt
  4. Magabiztossága és stabilitása megnő gyermekednek, mert nem kap folyton negatív vagy leértékelő beszólásokat
  5. Sikerélménye lesz, hiszen rájön, hogy képes dolgokat megérteni és megtanulni
  6. Sokkal több ideje marad olyan tevékenységekre, amelyek valóban érdeklik gyermekedet
  7. Esélye lesz egy sikeres és boldog életre

fiu_szamitogepezik

Az egyik barátnőm fia a középiskola utolsó évét magántanulóként végezte el, és az érettségire is ebben a státuszban készült fel.

Hogy milyen változáson ment keresztül a fiú? Nos. Édesanyja elmesélte nekem, hogy korábban mindig probléma volt valamelyik tanárral, vagy azzal, hogy a dolgozatra nem tudott megfelelően felkészülni, aztán a gyerek ingerült volt, folyton mentek a viták és a veszekedések a tanulás miatt. Majd amikor már mindenki belefáradt az egészbe, akkor a barátnőm kivette a gyereket az iskolából és magántanulóvá tette.

Ettől kezdve a gyerek kivirult, céljai lettek, lelkes volt a tanulással kapcsolatban, sikerélménye lett, megváltozott a hozzáállása az egész tanuláshoz.

Az eredmény az lett, hogy magabiztosan ment érettségizni, sikeres vizsgát tett, megcsinálta a középfokú nyelvvizsgát angolból és felvették a kiválasztott főiskolára is. A gyerek boldog, a szülő örül.

fizika_ora

Kell ennél több?

Ez csak egy példa volt a sok közül.
Ha teheted, akkor kíméld meg a gyermeked a sok stressztől és legyen magántanuló.

Ez eddig mind szép és jó, viszont hogyan és miből készül fel otthon a gyermeked a vizsgákra? Ha nem vagy biztos a dologban, hogy otthon képes lesz a gyerek önállóan is tanulni, akkor segítségképpen használjátok a Tantaki magántanulói csomagjait, melyek az otthoni tanulás elengedhetetlen kellékei.

magantanulo4

Olyan, mintha egy kis házitanítót fogadnál fel, aki türelmesen magyaráz újra és újra, ha szükséges. A Nemzeti alaptanterv alapján készültek az anyagok, tehát gyermeked biztosan meg tudja tanulni azokat a tananyagokat, amelyek a félévi, majd az év végi vizsgákhoz szükségesek.

Itt tudod kiválasztani a nektek megfelelő magántanulói csomagot>>

Mit kell tenned ahhoz, hogy magántanulóvá váljon gyermeked?

Először is azt kell eldöntenetek, hogy jelenlegi iskolában folytassa-e a Gyermeketek a tanulmányait vagy új iskolába jelentkezzen.
Ha a saját iskolájában szeretne Gyermeked magántanuló lenni:

  • Akkor Neked, mint szülőnek kérelmet kell benyújtanod az iskola igazgatójához, és ebben kell megindokolni , hogy miért szeretnéd gyermekedet a magántanulói/egyéni tanrendű státuszba íratni.
  • Ezt követően az iskola igazgatója dönt a kérelemről:
    1. Ha úgy dönt, hogy a tanulónak hátrányos, hogy ilyen módon tegyen eleget a tankötelezettségének, akkor  értesíti a lakóhelye szerint illetékes jegyzőt és a jegyző dönt, hogy a tanuló milyen módon teljesítse a tankötelezettségét.
    Hátrányos helyzetű tanuló esetén a döntéshez az igazgatónak be kell szerezni a Gyermekjóléti Szolgálat véleményét.
    2. Ha megadták az engedélyt, akkor minden szükséges információt is megadnak, az osztályozó vizsgákra való felkészüléshez.

Ha nem a saját iskolájában szeretne Gyermeked magántanuló maradni:

  • Az új iskolából befogadó nyilatkozatot kell szereznünk, mivel ennek birtokában fogunk tudni kiiratkozni a jelenlegi iskolából.
  • A kiiratkozás mellett ügyelnünk kell arra is, hogy esetlegesen fennálló tartozásunk ne legyen az iskolával szemben, ne legyünk könyvtári kölcsönzött könyvek birtokában stb.).
  • Beiratkozáskor szükséges egy, a szülő által írt kérelem, amelyben kéred gyermeked magántanulóvá válásának lehetőségét, vagy egyéni tanrend szerinti haladását.

Ha megtörtént a váltás, mindenki megnyugodhat! Jöhetnek a nyugodt reggelek, hiszen nem kell rohanni és időben beérni a suliba. Elég, ha tízkor kel fel a gyerek. Nyugodtan lehet reggelizni, majd nekilátni a tanulásnak.

 

Hogyan tanuljunk otthon?

Érdemes a tananyagot részekre bontani, és megnézni, hogy egy héten vagy akár egy nap mennyi anyagrészt kell megtanulni ahhoz, hogy a félévi vizsgára felkészüljön gyermeked.

Amit én javaslok, hogy a tantárgyakat célszerű úgy felosztani, hogy egy héten csak egy-két tantárggyal foglalkozzatok, annak a tananyagnak minden részével ismerkedjetek meg, aztán a következő héten jöhet egy másik tantárgy és így tovább.

Ha egyedül tanul a gyermeked, akkor javaslok egy ellenőrző listát is vezetni vagy készíteni, hogy az adott héten vagy az adott nap mit kell teljesítenie, mit kell megtanulnia, és a szerint haladjon. Ha nincs ilyen lista, akkor megeshet, hogy a tanulás elmarad, és a vizsgához közeledve hajrázni kell, és az utolsó pillanatban kell megtanulni a tananyag nagy részét. Ezt elkerülhetitek egy jó ellenőrző listával, ahol feldaraboljátok a tananyagot és időpontokat rendeltek az egyes részekhez, hogy melyik részt meddig kell megtanulni.

Az is lehet egy jó megoldás, ha Tantaki DVD-ket használtok, és gyermeked egyszerűen halad a DVD felépítésének megfelelően az anyaggal, ahol sorban, egymásra épülve vannak a tananyagrészek, és ott beosztjátok és időpontokhoz rendelitek a tanulnivalót.

Itt tudsz belenézni és ingyenesen ki is próbálhatjátok a magántanulói csomagokban található DVD-ket.

iskolas_fiu

Hogy a magántanulók boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetnek, mint azok, akik hagyományos iskolába járnak? Ezt mindenki döntse el maga. Egy biztos, a tapasztalataim szerint azok a gyerekek, akik magántanulók vagy más, alternatív iskolába járnak, sokkal kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, lelkileg erősebbek, mint más gyerekek.

Rajtad múlik, hogy hogyan cseperedik fel a gyermeked, és milyen oktatásban részesül. Kívánom a legjobbakat!

 

Nagy Erika
oktatási szakértő

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .