Hogyan szerettesd meg a matematikát?

Így lesz a matek a kedvenc tantárgy!

Még óvodás korban a gyerekeket érdekli a számok világa: szeretnek boltosat játszani,  számolgatni. Majd kinél hamarabb, kinél később, de előbb-utóbb sajnos mumus tantárgy lesz a matekból.
Nem kell ennek így lennie! Most mutatok neked 5 trükköt,  és a Te gyermeked is megszereti a matematikát.

 

girl playing computer games

Fojtsd el csírájában!
A matematika  1. osztályban még könnyű. Ilyenkor kell még jobban megszerettetni a gyermekeddel. Azonban ahelyett, hogy unalmas munkafüzetekben kellene gyakorolnia, mutasd meg neki, hogy játékos is lehet a matematika. Például próbáljátok ki itt az ingyenes matek feladatokat 1. osztályosok részére.

Mutasd meg, miért hasznos

Talán neked már fel sem tűnik, de mindennapjaid során folyamatosan használod a matekot. Mutasd meg ezt Te is gyermekednek életbeli példák segítségével. Például süti készítésekor mértékegységek átváltása, buszra várva menetidő számítása, vagy a boltban fizetéskor visszajáró számítása.

Csak apránként

A hatékony tanuláshoz nem több órás ülések kellenek, ahol 40-45 perc után már fel sem fogja azt amit olvas, hanem sok-sok 30 perces szakasz. Sőt, kisebb gyerekeknél 15 perces részekben is kezdhettek először.

Legyen jutalom a tanulás

A kötelező dolgokat nyűgnek tartjuk, de ami jutalom, azt jobban értékeljük. Gondolj csak a kötelező olvasmányokra. Nyilván nem minden jutalom lesz értékes, és hasznos. Például napi egy tábla csoki, ha kész a házi, nem a legjobb hosszú távon gyermeked egészsége szempontjából.
Hogyan csináld? Próbáljátok ki a Tantaki oktatóprogramokat. Ha már kicsit rákapott és megszerette, akkor a Tantaki feladatsorokat vezesd be jutalomként. Például, ha megírja a leckéjét vagy bepakolja a táskáját, akkor játszhat a Tantakival. Próbáljátok ki most! Klikk ide az ingyenes demó verzió eléréséhez!

Lépésenként!
Ha nincs kedve gyermekednek tanulni, akkor csináljon valami nagyon apró feladatot. Mondjuk oldjon meg egyetlen matekpéldát. Azt veszi majd észre, hogy csak elkezdeni nehéz, és ha már elkezdi, akkor könnyen elkapja a ritmusát és belefeledkezik, és már kész is a házi feladat.

 

Próbáljátok ki most a tippeket! Majd írd meg, melyik volt a leghatékonyabb gyermeked számára!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .