Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

Január 22.
A magyar kultúra napja

„Szánd meg, isten, a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Tengerén kínjának.
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!”

Ezzel a versszakkal fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt 191 éve pontosan ezen a napon. A magyar kultúra napján tehát a Himnusz születésnapját ünnepeljük. A mai nap folyamán nagy hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények országhatáron belül és kívül is egyaránt. Tárlattal, emlékkiállítással tisztelegnek a határon túl élő magyarok Bécsben, Berlinben, illetve Bukarestben is.

Bár 1823-ban fejezte be Kölcsey legnagyobb művét, de csak 1828-ban látott napvilágot. A nemzeti dal zenéjére kiírt pályázatra zenésítette meg Erkel Ferenc 1844-ben, mely elnyerte az első díjat. A nyertes pályaművet legelőször a Nemzeti Színház mutatta be.

220px-Kolcsey_ferenc

Tudta, hogy…

… csak 1903-ban lett az ország törvényileg elfogadott Himnusza?

…az 1920-as években, a világháborús vereséget és a trianoni békediktátumot követően nagymértékben lelassították?

…1993 óta ezen a napon adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat?

...létezik Himnusz szobor? 2006. május 7-én avatták fel Budakeszin. A 9 méter hosszú és 4 és fél méter magas szobor minden ünnepnapunkon megszólaltatja nemzeti dalunkat.

…2008-ban ezen az ünnepnapon kezdődött hivatalosan a Reneszánsz Éve?

…a Magyar Kultúra Napja ilyenformában leírva helytelen? A helyesírási szabályzat szerint kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, nevezetes napokat, történelmi eseményeket jelentő szavakat-szókapcsolatokat. Például: anyák napja, karácsony, magyar kultúra napja.

Cseh Tamás énekes, zeneszerző január 22-én született?

szalag

A programok gyerekek, felnőttek érdeklődéseit egyaránt felkeltik. Több jeles intézmény a tizenéveseket várja a közönség soraiba, akiket zenés- táncos, interaktív gyerekműsorral szórakoztatnak. Máshol ötórai teadélutánt tartanak olyan felnőtteknek, akik hozzájuk hasonló kultúremberek társaságára vágynak. Több helyen tartanak Cseh Tamás emlékére előadásokat. Lesz emlékkoncert, emlékkiállítás és beszélgetés, nem csak Budapesten! A Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal együtt ünnepel a nemzeti intézményekkel. A gálán a vidéki nemzeti színházak produkcióit láthatjuk majd.

Ez a nap tehát különös figyelmet kell, hogy kapjon! A megemlékezések, előadások, kiállítások, könyvbemutatók alkalmat adnak erre. Erősítik hagyományainkat, gyökereinket, nemzeti tudatunkat. Sokféle módon próbálják megmutatni és átadni kulturális és művészeti életünk értékeit.
Ezeket a múltunkat idéző szellemi értékeinket kell tovább adnunk gyerekeinknek.

Kölcsey Ferenc: Kölcsey
(részlet)
˝Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak,
Nyúgoti ég forró kebelem nem tette hideggé;
Szép s nagy az, ami hevít; szerelemmel tölti be lelkem
Honni szokás és föld, örököm kard s ősi dicsőség.˝

Már csak 1 hétig tart a magyar nyelv hónapja a Tantaki Tantárgy Kampány keretében! Ha netán eddig lemaradt az érdekességekről, keresse fel oldalunkat ide kattintva, és kövesse Facebook bejegyzéseinket!
Ne feledje heti akciónkat sem: január 28. éjfélig most akciósan vásárolhatja meg A magyar nyelvtan alapjai DVD-t, ezzel is tisztelegve anyanyelvünk hónapjának! Katt ide a részletekért!

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .