Mi köze van a paradicsomnak a tanuláshoz?

A Pomodoro, igazából egy időgazdálkodási technika, amit életünk folyamán bármikor bevethetünk, a tanulásban pedig az egyik legjobb trükk. Nemcsak gyerekeknél, hanem felnőtteknél is hatásos!

egg-timer-154763_640

A pomodoro olasz szó, paradicsomot jelent. A módszer arról a felhúzható konyhai időmérőről kapta a nevét, ami paradicsom alakú, mivel a “titok” a kimért időben rejlik. De bármilyen időzítővel, akár a telefonod lévővel is tökéletesen működik.

phone-158086_640

Ha gyereked hajlamos a halogatásra, vagy nehezen osztja be a tanulási idejét, vagy sokat ül a közösségi portálok előtt, akkor ez a technika igazán hatékony lesz számára!
Tudom én is, hogy milyen nehéz leülni tanulni, ha az embernek semmi kedve hozzá, és rengeteg olyan dolog van, amivel szívesebben foglalkozna. Emiatt gyermeked valószínűleg nap mint nap elcsúszik a tanulással, és csak estére végezz vele, ami frusztrálttá teszi őt, és gondolom téged is. De így nem lesz hatékony a tanulás, főleg, ha még te is mindig azt mondod neki, hogy mikor fogsz már menni tanulni!

child-1529218_640

Nyugi, a Pomodoro technika megoldja a problémátokat.

Így csináljátok:

1. Szerezzetek be egy időmérőt. Telefonos időmérő alkalmazás is tökéletes.

2.  Állítsátok be 20-25 percre, és ez idő alatt gyereked semmi mással ne foglalkozzon, csak az adott tananyaggal vagy leckével. Fontos, hogy egy helyre összpontosítson. Tehát ennyi idő alatt ne akarjon 3 tantárgy leckéjét megtanulni, plusz megírni egy fogalmazást, mert az nem fog menni. Helyette, vegye elő a töri leckét és kezdj el megtanulni, vagy hallgassa meg a Tantaki DVD a kérdéses tananyagot kétszer.

Próbáld ki itt ingyenesen, milyen egyszerű a Tantakival történő tanulás!

3. Az idő leteltével jöhet egy pici pihenés, kb. 5-10 perc. Fontos a folyadék utánpótlás, egy pici mozgás, tehát gyereked ne maradjon ugyanúgy az íróasztal előtt. Ilyenkor megengedett bármilyen szabadidős tevékenység, amit csak szeretne csinálni, de ebbe az időintervallumba kell beleférnie.

Majd a fenti lépések újra jönnek addig, amíg nincs kész az aznapi lecke, vagy a tananyagot nem tanulta meg.

Tehát fogjatok egy időzítőt és így tanuljatok!

20-25 perc koncentrált tanulás

5-10 perc pihenő

20-25 perc koncentrált tanulás

5-10 perc pihenő

20-25 perc koncentrált tanulás

5-10 perc pihenő

így tovább...

Ezeket az időtartamokat nem én találtam ki. Tudományosan bizonyított tény, hogy az emberi agy ennyi ideig tud figyelni, és utána kell egy kicsi pihi. Gondolj csak bele, milyen nehéz ezért 45 percig figyelnie gyermekednek a suliban…

Ez a 20-25 perc azért is jó, mert nem tűnik olyan rettentően hosszú időnek. Ha gyereked még kisebb, nyugodtan csökkentsétek le 15 percre. És hetente emeljétek a tanulási időt 1-1 perccel.

Még az is lehet, hogy ennyi idő alatt annyira belemerül a tanulásba, hogy érdekesnek találja és még tanul egy kicsit. Ha élvezi, és még tud tanulni, nem kell kőbe vésett szabálynak lennie. De 40-45 percnél tovább akkor se tartson egy tanulással töltött időintervallum.

Ha még több tanulási tippet szeretnél kapni tőlem, akkor kattints a képre, és heti rendszerességgel küldök neked e-mailben hasznos tartalmakat:

 

email_feliratkozo

 

 

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .