Miért jó, ha gyermeked a macinak magyarázza el a leckét?

A gyerekek kisgyerekkorban imádnak utánozni, sőt sok mindent így is tanulnak meg. Azonban ez a tulajdonság iskolás gyerekeknél is jól jön, hiszen, továbbra is egy nagyon fontos tanulási forma.

people-1082918_640

Amikor gyermeked a tanár nénit utánozza, magyarázza a tananyagot, ellenőrzőt vezet a babáinak, te azt hiszed, ez szimpla utánozás, pedig ez attól sokkal több.
Elmagyarázom, hogy miért.

562407_xl

Amíg gyermeked épp magyarázza a babáknak vagy a plüssöknek a tananyagot, pont az ön-ellenőrzés egyik legjobb módját gyakorolja. Hiszen ilyenkor gyermekednek vissza kell mondania a tananyagot, ráadásul olyan formában, hogy azt más is megértse. Tehát számot kell adnia tudásáról.

Ez azért jó, mert kiderül, hogy gyermeked mit nem tanult meg jól, hiszen ilyenkor érzékelhetően elakad, vagy átugrik egy részt.

Neked ilyenkor kell résen lenned, és azt mondani, hogy nézzük csak meg a könyvben vagy a füzetben.  Az is egy jó választás, ha megnézitek az adott tantárgy Tantaki oktatóanyagán a nehezebb tananyagrészt, meghallgatjátok az elméletet, és egy gyakorló feladatsort is megold a gyermeked. Ha sikerült 80%-os teljesítményt elérni a teszten, akkor te is tudod, hogy sikerült megbirkóznia a feladattal.

Még több tanulási tippet szeretnél? Kattints a képre és küldöm a tanulási trükköket!

 

email_feliratkozo

 

 

Miután megnéztétek és átbeszéltétek, kérd meg gyermeked, hogy ezt a részt neked is magyarázza el. Így megbizonyosodhatsz, hogy valóban megértette az adott tananyagot. Egyébként gyermeked testvére, vagy bármelyik családtag „tanára” lehet, így a leckekikérdezést is megúszhatjátok.

Ez a tanítva tanulás azért is jó, mert javul szóbeli kifejezőkészsége, kevésbé lesz lámpalázas, ha felszólítják a suliban, vagy ha szóban kell felelni.

Próbáld ki, milyen egyszerűen és gyorsan lehet a Tantakival tanulni!

demora_kattintas

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .