Nem az 5-ös számít!

Tanulási Tippek

 

Az emberek többsége nem tanult meg tanulni.

„Leckét írnak”, „beadandót készítenek”, „dolgozatra készülnek”, de valójában nem tanulnak.

Szerintem az ötös dolgozat nem sokat ér, ha közben a gyermek csak bemagolta az anyagot. Azt az anyagot, ami amúgy nem érdekli őt és egyébként is elfelejti a dolgozat után.

Az iskolának nem az lenne a célja, hogy kovalens kötést tanítson. Magunk közt bevallhatjuk, hogy ezek érdektelen részletek, bármikor megtanulhatók, ha szükség van rájuk.

A legfontosabb az, hogy átadjon egy szemléletet (tudáséhség) és megtanítson tanulni.

Gondolj bele, hogy mennyivel többet érne, ha nem erőltetnék a kötelező olvasmányokat... hanem tényleg megszerettetnék az olvasást. A kötelező olvasmányok elolvashatók 25 évesen is, de az olvasás szeretete végigkíséri az életet.

Gondolj csak bele, hogy mennyivel többet ér az az iskola, amelyből gyermeked úgy jön ki, hogy megtanult tanulni. Ha ez a képessége megvan, akkor utána játszva felszedheti az alapműveltséget és mindazt a szakmai tudást, amire később szüksége lesz.

A Tantaki oktatóanyagokat ezzel a szemlélettel készítjük.  A cél az, hogy gyermeked megtanuljon tanulni és legyen éhes a tudásra. Az, hogy emellett ötös dolgozatokat is írhat, azt kellemes „mellékhatásnak” tartom. 🙂

 fiuk

Hogyan érdemes tanulni?

 

Az alábbiak az én kedvenc tippjeim, nekem ezek váltak be. (Az alábbi tippeket neked címzem, mert így egyértelműbb a szöveg, de értelemszerűen a gyermekednek szeretnék segíteni. Persze nyugodtan használd a tippeket te is, ha épp tanulsz valamit.)

1) Ne halogass. Emlékszel, amikor az egyetemi vizsgaidőszakban hirtelen kitakarítottad az egész lakást kétszer? A legfontosabb az, hogy kijelölj magadnak időpontokat, és azokat tartsd is be. Én nagyon halogatós voltam, de a kötött időpontokat csak elkezdeni nehéz – utána hamar megszokod.

2) Csendes helyen tanulj, ahol nem zavar senki és semmi. Valószínűleg gyermeked úgy „tanul”, hogy közben ölében van a telefon, csipog a Facebook, szól valami zene. Ez nem tanulás, hanem időtöltés, és így sokkal tovább tart. Próbáljátok meg kizárni az összes olyan dolgot, ami a tanulást megzavarja. Sokkal gyorsabban elkészültök.

3) Minden anyag legyen kéznél. A tanulás akkor hatékony, ha nem menet közben kell előkeresni a könyvet, elkérni a jegyzetet, letölteni a tanár vázlatát, megnézni a feladatot. Amikor elkezdesz tanulni, már legyen kéznél minden, hogy csak a tanulással foglalkozhass.

4) Ne a tanár vagy a dolgozat kedvéért tanulj. Tanulj magadért, tanulj a tanulás öröméért, tanulj a későbbi jó karrieredért. Nagyon károsnak tartom az „ezt ne tanuld meg, mert a tanár úgysem fogja kérdezni” szemléletet, mert ilyenkor alakul ki az a mentális lustaság, amellyel a dolgokat elcsaljuk és mindent félgőzzel csinálunk.

Legyél a legjobb: ne a tanár vagy az ötös kedvéért, hanem önmagadért. A tanulás – mint minden önfejlesztés – nem arról szól, hogy külső elvárásoknak megfelelj (itt: a tanárnak), hanem arról, hogy önmagad legjobb változata légy.

5) Lásd meg a szépet. Én egyik félévkor megbuktam kémiából, mert nem érdekelt a tananyag. Később felfedeztem, hogy mennyire szép a kémia, és egy online játékban építgettem a különböző vegyületeket. Minden tantárgyban megvan a szépség, és rajtad múlik, hogy felfedezed-e azt. Ígyis-úgyis meg kell tanulni, de élvezetesebb, ha felfedezed benne a szépet... és megtalálod azt a részét, ami tényleg leköt.

6) Bontsd kisebb egységekre. A halogatás legtöbbször azért történik, mert a feladat túl nagy. Elolvasni egy 400 oldalas könyvet? Megtanulni 100 oldal törit? Rettenetes munkamennyiség...

Kivéve akkor, ha a könyvet lebontod fejezetekre, a tanulnivalót felosztod témákra vagy oldalakra. És minden nap csak 1 fejezetet olvasol el (20 fejezetes könyvet így 20 nap alatt elolvashatsz), minden nap csak 10 oldalt tanulsz meg (10 nap alatt megtanultad a 100 oldalt).

A lényeg, hogy olyan kis részekre bontsd le a szörnyen nagy feladatot, amely kis részeket már a buszon, már a szünetben, már sorban állás közben is megtanulhatsz vagy elolvashatsz.

 7) Rajzolj. Az egyik legfontosabb része a tanulási folyamatnak, a rajzolás, vázlatkészítés. Egyszer úgy tanítottam egy fiút a történelemre, hogy lerajzoltattam vele az olvasott szöveget. Utána sokkal könnyebben megértette és meg is maradt az emlékezetében. Másnap ötösre felelt az órán. Hatalmas sikerélménye volt! Tehát ha teheted, rajzold le azt, amit tanultál.

 

Neked mi a kedvenc tanulási tipped?

 

Írd meg nekem mindenképp. Egyrészt nagyon kíváncsi vagyok, másrészt a legjobb tippeket közkinccsé tesszük!

 

Barát üdvözlettel:

Erika

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .