Egy híres novella, ami a Tantakival nem készülhetett volna el

Miért nehéz a matek?

562407_xl

Karinthynak van egy „Tanítom a kisfiamat” című novellája. Remek és humoros olvasmány, és kiderül, hogy a matek már 80-100 éve is komoly fejtörést okozott.

Ráadásul Karinthy szerette a matekot és híres volt a természettudományos érdeklődéséről.

És mégis...

„- Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter bükkfa ég el – mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter bükkfa…”

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én olyan kínosan éreztem magam, amikor egy nyolcadikos matekpéldát nem tudtam megoldani.

Szerintem majdnem minden szülő átélte már azt a szorító tehetetlenséget, amit egy egyszerű(nek tűnő) általános iskolás matekpélda tud okozni.

„A fejbőröm, a hajam tövében, lassan hidegedni kezd. Mi a csudát fecseg ez itt össze az aránypárokról?”

Ülsz a füzet felett, sokadjára olvasod el a példát, lapozgatsz a könyvben és keresed a definíciókat, hátha... De a definíciók is nehezek... Gyermeked tiszta szempárjából azt olvasod ki, hogy megoldást vár tőled. Tőled, aki már leérettségiztél, ezt már tanultad és nagy, okos felnőtt vagy.

Te pedig arra gondolsz, hogy milyen abszurd és kellemetlen az egész helyzet. Neked komoly munkád van, bonyolult számításokat végzel, diagramokat készítesz vagy szakmai riportokat írsz (vagy ami épp a munkád része), erre egy matekpélda kifog rajtad.

 

Nem fogom azt mondani, hogy a matek egyszerű, mert nem az.

 

Nagyfokú absztrakciót igényel, és ha nem használod a munka során, akkor pillanatok alatt elfelejted, hiába voltál régen színötös matekból.

A Tantaki DVD-kkel szülők ezreinek segítünk abban, hogy végre ne kelljen minden este tanítónénit és tanítóbácsit játszani és matekot magyarázni több-kevesebb sikerrel.

csalad_tanul

A DVD-k előnye, hogy nemcsak a magyarázás terhét veszi le a válladról, de nem kell a gyermeked előtt „lebőgnöd”, ha a másodfokú egyenletek megfekszik a gyomrod.

A matek bonyolultságát jól jelzi az is, hogy a matematikai oktatóanyagokra van messze a legnagyobb igény.

Ha alsós gyermeked van, akkor a Játék a számokkal DVD-vel segíthetsz neki, hogy színötösre értse (és szeresse) a matematikát. Ha itt megalapozod a matekszeretetet, akkor gyermeked a további osztályokon könnyedén és kacagva átsuhan.

Felsős gyermekednek a Matekból Ötös DVD és könyvsorozat magyarázza el az elmagyarázhatatlannak hitt matematikát. Gyermeked nemcsak a bizonyítványával fog majd dicsekedni, de 8.-ban a felvételit is könnyedén írja meg kimagasló eredménnyel.

Cikk megosztása

One thought to “Egy híres novella, ami a Tantakival nem készülhetett volna el”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .