★ 10 lépés a szöveges feladatok megoldásához

Matematika egyik legnehezebb témaköre a szöveges feladatok. Ennek az az oka, hogy a magyar nyelvtan szabályait kell a matematika nyelvére fordítani. A gyerekeknek azért is okoz különös nehézséget, mert hamarabb kezdenek szöveges feladatokat megoldani, minthogy a tökéletes értő olvasásuk kialakulna. Ezek a fránya szöveges feladatok azonban a felsősöknek is gondot okoznak, mert a gyerekek több, mint 60%-a szövegértési nehézségekkel küzd.

Ne aggódj, mert ebben a bejegyzésben egy 10 lépéses útmutatót adok neked, a szöveges feladatok megtanításához. Így Te is tudsz segíteni gyermekednek!

child-1529218_640

Amit tudnod kell, hogy a szöveges feladatok igazából sablonfeladatok. Van egy rendszerük ahogy felépülnek, és vannak típusfeladatok is (pl. nyitott mondatok, egyszerű és összetett feladatok, egyenes vagy fordított szövegezésű feladatok, sőt még ezen felül lehetnek mozgásos, összehasonlításos vagy akár egyesítéses feladatok).

Mivel vannak típusfeladatok, így ha azt begyakorolja gyermeked, akkor bármikor képes lesz a feladatok megoldására. A gyakorlás azonban nehézkes, ha gyermeked nem érti a szöveget és emiatt elmegy a kedve az egésztől. Valószínűleg nem szívesen fog legközelebb a matek munkafüzete elé ülni.

Ezért készítettük a Szöveges feladatok gyakorló családot (5-6. osztályosok és 7-8. osztályosok részére) melyben gyermeked játékosan begyakorolhatja a típusfeladatokat. Minden feladatnál kiderül a megoldás, tehát azonnal le tudja ellenőrizni, ha hibásan oldotta meg, sőt ezen felül még a levezetést is megtalálja. Így a hibákat azonnal ki tudja javítani, és a helyes megoldási menetet begyakorolni.

Itt találod a Tantaki gyakorló CD-ket!

A gyakorló CD használatával a 0. lépést ki is pipálhatjátok.

 

szo-56

10 lépés a szöveges feladatok megoldásához


1. Olvasás

A szöveget el kell olvasni. A Szöveges feladatok gyakorló CD-ben az a jó, hogy gyermeked hallja is a szöveget, így könnyebben felfogja annak lényegi tartalmát.

Értsük meg hogy mi a kérdés. Ne ijedjen meg gyermeked, ha nem érti elsőre, csak olvassa újra.

2.Értelmezés

A leírt mondatokat nem árt értelmezni, hogy mit is jelentenek valójában. Előfordulhatnak olyan kifejezések is, amelyeket még nem hallott gyermeked, így fogalma sincs, arról, hogy mit is jelentenek valójában. Ezeket a szavakat tisztázni kell, különben esélytelen a helyes megoldás kitalálása. Ehhez nagy segítség egy szótár használata.

 

Még több tanulási tippet szeretnél? Kattints a képre és küldöm a tanulási trükköket!

 

email_2

3. Rajz

A szöveges feladatok megoldásánál nagyon nagy segítség lehet egy segédábra, amin fel vannak tüntetve a főbb adatok, rajzok, távolságok. Ezt gyermekednek kell elkészíteni, hogy megkönnyítse a feladat megértését és megoldását. Persze először Te is készítheted, hogy megmutasd, hogyan kell csinálni. Ábrát nem kötelező készíteni, de néha nagyon sokat segít.

4. Adatok

Minden adatot, ami előfordul a szöveges feladatban, külön ki kell írni. A legjobb, ha a rajz mellé külön teszitek ezt. Természetesen ezeket a rajzba is be lehet írni, de külön is kell szerepelnie. Itt már be lehet írni, hogy mi is a kérdés, pl.: x = ?

 

5. Összefüggések

Az összefüggések átlátása egy fontos folyamat. Ne aggódj, ha először nehezen megy a gyermekednek, pont ezt kell megtanulnia. Az is segítség, ha egy megoldási tervet készítettek, vagy ha egyszerűbb feladatról van szó, elég átgondolni is. Még azt is érdemes megbecsülni, hogy milyen eredményt kapunk. Például ha két kétjegyű számot összeadunk, az eredmény nem lehet egyjegyű, ilyenkor biztosan hibáztunk. (A szöveges feladatok gyakorló CD-ben az összefüggéseket is könnyedén megértheti csemetéd.)

6. Egyenlet felírása

Ha megértette gyermeked a feladat kérdését és az összefüggéseket, akkor hozzákezdhettek a megoldási terv végrehajtásához. Ez lehet egy egyszerű összeadás,de akár műveletek sorozata is. A terv szerint végezzük a műveleteket.Ilyenkor kell azt az egyenletet is felírni, amivel kiszámítható a megoldás.

hand-1515895_640

 7. Egyenlet megoldása

Ha felírtuk az egyenletet, akkor az egyenlet megoldási szabályai szerint meg kell oldani.

8. Hiányzó értékek

Különösen figyelni kell, ha több egyenlet visz el a megoldáshoz (összetett feladatoknál fordul elő), mert több hiányzó érték van. Ilyenkor a következő egyenletet is fel kell írni és azt is meg kell oldani. Sok gyereknél előfordul, hogy siet, vagy kapkod, emiatt végül csak a részmegoldás lesz meg, és egy dolgozatnál csak részpontot kap gyermeked.

9. Ellenőrzés

A számolások elvégzése után azokat ellenőriznie kell gyermekednek. Ez unalmasnak tűnhet, de muszáj. A Szöveges feladatok gyakorló CD azonban elvégzi ezt helyettetek. Tehát ha már sokat gyakorolt gyermeked, akkor ezt a lépést néha elcsalhatjátok. 🙂

 

Nézd, ilyen egy szöveges feladat a Tantaki oktatóanyagon:

szo-56_altpic_3

10. Szöveges válasz

A számolások és ellenőrzések után mindig olvassátok át a szöveget még egyszer, és külön írja ki gyermeked a keresett mennyiséget, majd válaszoljon szövegesen a szöveges feladatra! E nélkül nem teljes a megoldás.

Ha ezeket a pontokat betartjátok, akkor biztos lehetsz a sikerben! Amennyiben segítségre lenne szükséged, és egyszerűbben szeretnéd megtanítani gyermekednek a szöveges feladatok megoldását, akkor próbáljátok ki a gyakorló CD-inket, hiszen azok 200 feladaton keresztül csak ezt a témát tanítják. Itt tudod kipróbálni>> 
(Csak kattints a demó elindítása gombra!)

 

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .