A magyar helyesírás fontossága

A magyar nyelv pontos ismerete nem csak iskolás korban, hanem a mindennapi életben is fontos. Előfordulhat, hogy egy szót másképpen írunk le, mint ahogy kiejtünk. Ilyenkor meg kell tanulni a kivételek helyesírását. Több szempontból is fontos, hogy a megtanult nyelvtani szabályokat helyesen alkalmazzuk: például az idegen nyelveket nagyon nehéz úgy megtanulni, ha a magyar helyesírásunkkal gondok vannak.

Manapság egyre kevesebbet írunk kézzel papírra, helyette a billentyűzeten gépelünk. Azonban hiába írunk a számítógépen keresztül dokumentumokat, így is szükségünk van a helyesírásra. A szövegszerkesztő programok rendelkeznek helyesírás-ellenőrzővel, azonban ezek nem elég naprakészek. Akinek nincsen jó érzéke a helyesíráshoz, annak segítségre van szüksége, nem elég hogy a szövegszerkesztő szoftverben bízik.

Szeretnéd a 30 feladatból álló Nyelvtan Mix csomagot? Az ingyenes, letölthető oktatóanyag segítségével általános iskolás gyermeked begyakorolhatja a nyelvtani szabályokat. Kattints a képre és kérd az ingyenes Nyelvtan Mix csomagot!

 Mit tehetünk azért, hogy javuljon helyesírásunk?

  • Önmagunktól gyakoroljuk a szavak helyes leírását, ezzel is javulhat íráskészségünk.
  • Magyar Helyesírási Szótárban megnézhetjük a számunkra problémás szavakat.
  • Szóban gyakorolhatjuk a szavak helyes elválasztását, illetve lekopogásos technikával a magánhangzók hosszúságát is megtanulhatjuk.

Akik problémákkal küszködnek, gyakran felteszik maguknak a kérdést: Fejleszthető-e a helyesírás? A válasz egyértelműen IGEN!

Gyermeked is gyakorolhatja a helyesírást sok gyakorlással, tollbamondással és olvasással! Unalmasnak tűnik és nagy az esélye annak, hogy gyermeked hamar feladja a próbálkozást! Mit tehetsz ilyenkor? Elviheted magán órákra, ami valljuk be, nem feltétlen a legjobb megoldás. Vagy választhatsz neki interaktív oktatóanyagot, amivel gyermeked önállóan, játékosan is tud tanulni!

Ez az oktatóanyag a Tanulj meg Te is helyesen írni! címet viseli! Miért ajánlom neked az alábbi terméket? A Tantaki formabontó helyesírást tanító és ellenőrző programja segítségével hihetetlenül gyorsan tanulhatja meg gyermeked a magyar helyesírást. Az oktatóanyag 800 kvíz kérdéssel addig gyakoroltatja a példákat, amíg gyermeked meg nem tanulja azokat.

 

 Gyermeked miért fogja élvezni a helyesírás gyakorlást?

  • A kitöltött példákat azonnal leellenőrzi a program, így láthatja miben hibázott, és hogyan kellene leírni helyesen a szavakat.
  • Az oktatóanyagot 3. osztálytól érettségiig használhatja, bármikor újra és újra előveheti.
  • Egyszerűen magyarázza el az elméletet, példákkal illusztrálja a helyesírás szabályait.
  • Hangalámondással készült, így egyszerre láthatja és hallhatja a tananyagot.
  • A magyar helyesírás szabályai új, 12. kiadásának megfelelően az összes újítást is megismerheti és megtanulhatja.

Felmérnéd, hogy milyen szinten áll gyermeked ?

Próbáld ki most az ingyenes Tantaki helyesírás tesztet! 10 kérdés, amelyet kitöltve megtudhatod, hogy miben kellene fejlődnie gyermekednek! A tesztben különböző nehézségi szintű kérdésekkel találkozhatsz, biztosan élvezni fogod!

Kattints a linkre az ingyenes helyesírás teszt elkezdéséhez!

http://www.tantaki.hu/demo/helyesiras_teszt_gyak/quiz.html

 

 

Remélem sikeresen teljesítettétek a helyesírás tesztet!
Jó gyakorlást kívánok gyermekednek!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .