Hogyan tanítsd meg gyermekednek a helyes pénzkezelést?

Fontos, hogy gyermeked minél hamarabb megismerkedjen a helyes pénzkezeléssel és megtanuljon takarékoskodni.  Az iskolában sajnos nem tanítják a pénzügyi alapokat, ezért nekünk szülőknek kell gyermekünknek megtanítani ezeket.

Léteznek módszerek, amivel gyermeked könnyen megértheti a takarékoskodás lényegét és mikéntjét: az aprópénzt malacperselyben gyűjtheti, vagy kipróbálhatja a befőttesüveg módszert is!

A módszer lényege, hogy fogunk egy befőttesüveget, és előre meghatározzuk, hogy mekkora összeget rakunk bele hetente. Kezdetben elég, ha a vásárláskor megmaradt visszajárót rakjátok félre, majd tudatosabban is megtervezhetitek, hogy hétről-hétre mennyi pénz kerül majd az üvegbe.

A befőttesüveg több szempontból praktikus. Egyrészt láthatjuk, hogy gyarapodik a félretett pénzünk, másrészt mi dönthetjük el, mekkora összeget rakunk bele hetente.

Miben segít a befőttesüveg módszer?

  1. Segít a kitűzött célunk elérésében, ösztönözhet a megtakarításra!
  2. A hetente félretett összeg növelésével hozzászokhatunk a folyamatos takarékossághoz!
  3. Ha kellően hosszú ideig gyűjtünk, akkor komoly összeget is megtakaríthatunk.
  4. A kitűzött célunk költségeit az elkülönített összegből fizethetjük ki, így nem kell azon gondolkodnunk, hogy honnan lesz pénzünk!

Sajnos sokan még az ilyen egyszerű technikákat sem próbálják ki. Fontos azonban, hogy gyermeked nem csak általános iskolásként, hanem középiskolásként is spóroljon: például, ha szeretne venni új telefont, akkor érdemes használnia a befőttesüveg módszert,  és így hamarabb megtudja venni. Így fokozatosan készülhet fel az önállósodásra.

Hogyan takarékoskodhat gyermeked?

  • Amikor vásárolni megy, gondolja végig, hogy biztos szüksége van-e a kiválasztott termékre!
  • Költsön tudatosan kevesebbet szórakozásra!
  • A kevésbé használt, illetve felesleges használati tárgyait eladhatja!
  • Diákmunkát vállalhat, és a kapott fizetést berakhatja a befőttesüvegbe!

A befőttesüveg módszer mellett a tudatos tervezés is fontos. Tervezd meg a havi kiadásaidat, és a plusz összeget tedd bele az üvegbe! Sokan esnek abba a hibába, hogy egy-egy váratlan kiadáskor a befőttesüveg tartalmát kiürítik, és nem kezdik újra a gyűjtést. Tekints úgy a félretett pénzre, mintha nem is lenne és csak a kitűzött célra használhatod fel!

A takarékossági tippek mellett további ingyenes tippeket szeretnél? Tanulási tippek, gyereknevelési trükkök, egyedi kedvezmények! Teljesen ingyen! Kattints a képre és kérd ingyenes e-mailes tippeket!

Akár Te is kipróbálhatod a módszert!  Biztos vagyok benne, hogy nem csak gyermekednek, hanem neked is kellő segítséget nyújthat a takarékoskodásban!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .