Beszéltem 70 olyan szülővel, akik nagyon sikeres felnőtteket neveltek

Szülőként mindannyian magabiztos, bátor és rugalmas gondolkodású gyerekeket szeretnénk nevelni. De hol kezdjük?

 

70 olyan szülővel beszélgettem, akik rendkívül sikeres embereket neveltek. Amikor megkérdeztem tőlük, hogy milyen készségeket tanítottak a gyerekeiknek már kiskorukban, egy dologban mindannyian egyetértettek:

AZ ÉRDEKLŐDÉS, A KÍVÁNCSISÁG

A kíváncsiság nem csak annyit jelent, hogy egyszerűen meg akarunk tudni valamit. Magában foglalja azt is, hogy megpróbáljunk valamit megszerelni, helyre hozni. Arról szól, hogy kérdéseket teszünk fel: Hogyan működik ez? Muszáj ennek így lennie? Tudnám-e jobbá csinálni?

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinket kíváncsibbnak lenni?

Meglepő módon a kíváncsiság manapság ritka képesség. A karrier-szakértők még készségnek is nevezik a feltörekvére, a Harvard Business School kutatói pedig a digitális korszak egyik legkeresettebb tulajdonságaként emlegetik.

A kíváncsiság lehetővé teszi, hogy az ember mélyebben és kritikusabban gondolkodjon, anélkül, hogy túl gyorsan ítélkezne, és így kreatívabb megoldásokhoz jusson.

Az általam megkérdezett szülők így táplálják a kíváncsiságot a gyerekeikben:

1. Bátorították a gyerekeiket, hogy javítsanak meg dolgokat.

24 évesen Róbert megalapított egy technológiai javító/szerelő céget, a „Geek Squad”-ot (IT Osztag), amit később 3 millió dollárért adott el.

Róbert kíváncsisága a dolgok működése iránt már kisfiú korában megnyilvánult, amikor az összes kilincset kicsavarta a szülei házában. „Nem haragudtak, csak azt mondták, hogy tegyem vissza őket” – mesélte.

A családban hamarosan ráragadt a becenév: „szaki”.

„Szétszedtem egy rádiót, hogy tanulmányozzam. Elterjedt rólam és visszajutott hozzám, hogy ‘Róbert bármit meg tud javítani’. Ez büszkeséget és önbecsülést adott nekem”.

 

Dolgok megjavításával fejleszthetjük a gyerekekek döntéshozatali és problémamegoldó készségét. Ha van valami a ház körül, amit meg kell javítani, például egy rossz villanykörte vagy egy szivárgó csap, próbáld ki ezt a trükköt a gyerekeiddel.

Nem baj, ha azt mondja, semmi ötlete sincs, hogy kell megjavítani. Azt is fontos elsajátítani, hogy hol lehet egy hiányzó információt megtalálni. Ez ugyanolyan lényeges, mintha már eleve tudná a módját.

2. Magabiztosságot csepegtettek a nagy, valós problémák megoldásához.

Dzsesszi  a Kiva társalapítója. Ez egy olyan „szakértőtől a szakértőnek”  hitelezési platform, amely már több mint 1 milliárd dollárnyi mikrohitelt nyújtott kisvállalkozásoknak.

 

Ő így emlékszik vissza gyermek korára:


„Anyukám minden egyes nap építette az önbizalmamat. Azt mondta, hogy bármit megtehetek, amit csak akarok, függetlenül attól, hogy mennyire elérhetetlennek és ambiciózusnak tűnik. És nagyon konkrétan beszéltünk a különböző vezetői lehetőségekről” – mondta.

Volt egy olyan szabályunk is, hogy soha ne unatkozzunk. „Mindig együtt tanultunk dolgokat, játszottunk, felfedeztünk vagy kis kalandokat éltünk át. Ez a szellemiség készített fel arra, hogy vállalkozó legyek – hogy proaktív legyek és meglássam a lehetőségeket a világban.”

3. Feltették a nehéz kérdéseket.

Eli 2007-ben társalapítója volt a FEED Projects-nek, amely táskákat és más tárgyakat árul az iskolai étkeztetést finanszírozására. Ma már a szociális innováció egyik vezető gondolkodója.

Édesanyja a kislány sikerének nagy részét egy szülői szabálynak tulajdonítja: „Állj ellen a kísértésnek, hogy döntéseket hozz a gyerekeid helyett„.
Mindig arra bátorította, hogy legyen független és gondolkodjon önállóan. „A legjobb módja ennek az, ha kérdéseket teszel fel nekik” – mondta.

Tegyük fel például, hogy a kislány kiment a szabadba erős viharban, és becsapott a villám a mellette lévő fába. Megkérdezhetnéd tőle:

    „Nagyon kockázatos helyzetbe hoztad magad. Utólag hogyan látod ezt, hogyan értékelnéd ki?”
    „Mi késztetett arra a döntésre, hogy kimenj?”
    „Tanultál valamit ebből a tapasztalatból, ami miatt legközelebb másképp értékelnéd a kockázatot?”

Az okos kérdések azt mutatják, hogy tiszteled a gyermekeid ítélőképességét, ami növeli az önbizalmukat. Megtanítja őket arra is, hogyan kezeljék a kockázatot, és hogyan hozzanak döntéseket a különböző kompromisszumokkal és végkifejlettel járó lehetőségek közül.

Mert a világnak szüksége van egy olyan új generációra, akik szívből és profin végzik a munkájukat!

Az oktatást pedig a Tantakival szórakozássá varázsoljuk gyermeked számára olyan tanulási élményt nyújtva, amely meghatározza majd nemcsak a jegyeit, hanem az egész hozzáállását is. Neked pedig megnyugvást és elégedettséget kínálok az oktatóprogramok által, mint sok más szülőnek is, akik ugyanabban a cipőben járnak, mint Te. A sorozat elolvasásával segítesz nekem, hogy segíthessek nektek! Tudom, hogy ütős csapat leszünk!

Játékos tanulással könnyebb a megértés!

Ezen az oldalon kipróbálhatjátok a gyerkőccel, hogy hogyan is működik a játékos tanulás:

https://www.onlinetantaki.hu/ingyenes-tananyagok

Nagy Erika

a játékos tanulás szakértője

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .