Hogyan érdemes könyvet olvasni?

Könyvet, jegyzetet többféleképpen lehet olvasni. Ma megmutatok egy olyan technikát, ami segítségével hatékonyabban lehet memorizálni az olvasottakat, illetve, ha az adott dolgot újraolvasod, vagy gyermeked újraolvassa, jobban megmarad a szöveg lényege.

Figyelem! Ez a módszer csak akkor hatékony, ha a szövegértéssel kapcsolatban semmilyen probléma nem merül fel. Tehát, ha egy adott dolgot nem ért gyermeked a szövegben ugyanúgy meg kell nézni az adott szó jelentését szótárban, vagy az interneten; sőt akár még fel is írhatja, hogy jobban rögzüljön az új ismeret.

Nekem ez a szótár a személyes kedvencem: http://vasarlas.tantaki.hu/nagyszotar_tanuloknak

NSZ-001

A technikát lehet, hogy most is használjátok, csak nem biztos, hogy a legjobb módon. Megmutatom, hogyan lehet a szövegkiemelőt úgy használni, hogy valóban segítse a tanulást. Megsúgom, ha egy színnel kihúz gyermeked minden egyes sort, akkor az nem a leghatékonyabb.

Helyette, különböző színekkel jelöljétek a fontosabb dolgokat.

 

KÉK

 

marker-160548_640

Kék színnel jelöljétek az érdekes, vagy fontos idézeteket. A hangsúly ez esetben is a lényeges szófordulatokon, rövid mondatokon van.

 

RÓZSASZÍN

 

highlighter-pen-220185_640

Rózsaszínű kihúzóval érdemes jelölni azokat a szavakat, amelyek a Ki? Mi? Mikor? Hol? kérdésekre adnak választ. Tehát a fontos személyeket, dátumokat és helyszíneket.

 

ZÖLD

marking-pin-156032_640

Zöld színnel a különféle felsorolásokat, sorszámozott dolgokat jelölhetitek. Ha nincs számozva, ceruzával akár be is számozhatóak.

 

CITROMSÁRGA

highlighter-147707_640

Citromsárga színnel a szövegben előforduló példákat jelölhetitek, amelyek segítik a megértést.

 

 

A színek ajánlás jellegűek. Kísérletezzetek, próbáljatok ki más színeket is!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .