Tippek a Központi Felvételire Való Felkészüléshez

2013. január 18-án sor kerül a központi felvételi megírására, azaz már csak szűk két hetük maradt a 8.-os diákoknak, hogy még egy utolsó hajrában rágyúrjanak az eddigi tudásukra.

Aki szorgalmas volt, annak már csak ismételnie kell ezekben a hetekben, aki viszont még egy kicsit le van maradva, annak most bele kell húznia!

Hadd adjunk néhány ötletet ahhoz, hogy miként készüljön fel gyermeke eredményesen a megmérettetésre!

1. Adjunk értelmet a tanulásnak!

A tanulás egyik legfontosabb kulcsmomentuma, hogy tudjuk, miért kell megtanulnunk az adott tananyagot. A cél nélküli tanulás ugyanis nemcsak időpocsékolás, hanem egyben hátráltatja gyermekét a valódi tudás megszerzésében.
Mi is a mostani felkészülés célja? Hogy gyermeke sikeres felvételit írjon, és ezáltal nagy esélye legyen bekerülni a kiszemelt középiskolába. Ha nincsen szándék a tanulás mögött, akkor gyermeke sokkal kevesebb lelkesedéssel áll neki a munkának, és emiatt a memorizálás is nehezebb lesz számára.
Ha elegendő motivációt talál gyermeke, akkor nemcsak a felvételi erejéig tartó, hanem hosszú távú tudást fog megszerezni.

2. Időbeosztás

Nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy gyermeke mikor és hogyan készüljön fel a felvételire. A legjobb módszer természetesen az, ha rendszeresen, nap mint nap csiszolja a tudását.
Ezen kívül rendkívül fontos, hogy tanulás közben szüneteket is beiktasson gyermeke. Ugyanis a kutatások eredményeképpen kiderült, hogy az agy nem tudja a figyelmet órákon keresztül csupán egyetlen dologra összpontosítani, sőt, már 45 perc alatt is nagyon könnyen elterelődhet gyermeke figyelme a tananyagról. Ha gyermeke azt érzi, hogy szellemileg kezd kifáradni, akkor hagyja abba a tanulást, és egy kis ideig, mondjuk fél óráig foglalkozzon mással! Itt megjegyeznénk, hogy a legjobb elfoglaltság egy-egy tanulás közti szünetben valamilyen sporttevékenység. Ettől az agy felfrissül, endorfin szabadul fel, és gyermeke újult energiával folytathatja a matekozást vagy nyelvtanozást.

3. Ha túl hosszú a megtanulandó anyag...

Sokszor már az elején elkeserítheti a tanulókat az, ha megnézik, hogy éppen hány oldalt kell megtanulniuk egy adott témakörből. A túl hosszú anyagrészek miatt sokan elkedvetlenedhetnek, esetleg kétségbeeshetnek, és ilyenkor jön az, hogy „Én ezt úgysem tudom megtanulni, bízzuk inkább a szerencsére” vagy „Nincs is kedvem az egészhez, inkább játszom egyet a számítógépen.”
Mit tehetünk ilyenkor? → Daraboljuk fel az anyagot! Ez azt jelenti, hogy szedjük több olyan részre, amely egyben megtanulható, hogy gyermeke mindig „lássa a fényt az alagút végén”.
Érdemes vázlatot is készíteni róla, vagy feljegyezni a kulcsfontosságú tényeket, adatokat, definíciókat. Hiszen aki rendszerezni tudja az ismereteket, az sokkal nagyobb eséllyel szerez tartós tudást.

4. A magolás kérdése

Szinte minden tananyagban vannak olyan definíciók, szabályok, amelyeket sajnos be kell magolni, és amit szóról szóra kell tudni. Itt azonban nem arról van szó, hogy a diák csak a szavak egymásutánját memorizálja! Lehet, hogy valaki nagyon is érti, vagy legalább van fogalma arról, hogy az adott szabályt hogyan kell alkalmazni, viszont az iskolában, és esetleg a felvételi során is számon kérhetik gyermekétől a pontos definíciót, amit a javító tanárok sokkal szívesebben látnak egzakt megfogalmazással, mint körülírva, konyhanyelven.

5. Gyakorlás

Örök szabály, hogy a gyakorlat teszi a mestert. A legjobb az lenne, ha gyermeke a korábbi felvételi feladatsorok alapján gyakorolna, így egyrészt tudni fogja, hogy nagyjából mire számíthat, másrészt pedig mérheti az idejét is, vagyis azt, hogy képes lesz-e megoldani a tesztet a megadott idő alatt. Minél többet gyakorol, annál kevesebb idő alatt fogja tudni megoldani a feladatokat, vagyis rutint szerezhet!
Fontos! Nem szabad kapkodni, mert az csak összezavarja gyermekét, és ha egy feladattal meggyűlik a baja, akkor nem szabad leragadni nála, hanem tovább kell menni a többi feladatra, majd visszatérni a problémás feladványhoz.

6. Ismétlés

Egy másik örök szabály: „Ismétlés a tudás anyja.” Ha gyermeke helyesen osztja be az idejét, akkor a végén még ismételni is tud. Még most is tud úgy gazdálkodni a rendelkezésére álló alig két héttel, hogy az utolsó 1-2 napban már csak át kelljen ismételnie a megtanultakat. Ez azért fontos, mert amit régebben tanult meg, azt újra a felszínre kell hozni, hiszen mindig arra emlékezünk a legjobban, amit legutóbb tanultunk.
Reméljük, hogy a fenti tippek segítenek majd gyermekének a felkészülésben, és ezáltal sikeres felvételit ír január 18-án!

Hadd említsünk meg Önnek még egy nagyon fontos dolgot, amely a matematika felvételihez nyújt gyermekének hatékony segítséget:

Felvételire Fel Matek 8

Felvételire fel! DVD 8. osztályosoknak

  • Ez a DVD végigveszi a teljes felső tagozatos matematikai témaköröket, és feladatokat társít hozzájuk, amelyek megoldását részletesen el is magyarázza!
  • A DVD-ben egy komplett felvételi feladatsor is szerepel, megoldókulccsal együtt, hogy a diákok előre tudják, mire számíthatnak majd a felvételi megírásakor.
  • A rengeteg feladat mellett plusz 5 tesztet is elhelyeztünk az oktatóprogramban, hogy gyermeke a lehető legteljesebb mértékben gyakorolhassa be az elméletben megtanult szabályokat!
  • Hogy gyermeke még gyorsabban elsajátíthassa a tananyagot, hangalámondás segít neki a könnyebb memorizálásban, és abban, hogy ne kelljen bajlódnia az olvasással sem, ha idő szűkében van.

Nézze meg a demót itt>>

Rendelje meg a Felvételire fel! DVD-t, és mi megajándékozzuk Önt és gyermekét egy
6.990 Ft értékű ajándék DVD-vel!

Csak január 11 éjfélig!

Kedvezmény itt>>

 

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .