Miért vannak szövegértési problémák?

A hírlevelemben írtam, hogy hallottam a gyerekek szövegértési problémáival foglalkozó felmérésekről.

Sokat segíthet a gyerekének, ha megnézi az ezekről készült két videót (8+13 perc) a Magyar Pedagógiai Társaság Szókincsháló Szakosztályának honlapján: www.szokincshalo.hu.

Cikk megosztása

4 thoughts to “Miért vannak szövegértési problémák?”

 1. Kedves levélküldő!
  Lányunknak szövegértési problémái vannak, ami állítólag a gyenge szókincsből adódik.
  Hogyan lehetne ezt a lehető legjobban kezelni.

  Köszönettel: Hortiné S. Györgyi

  1. Kedves Györgyi!

   Javaslok egy lehetséges megoldást, ez már sokaknak segített a probléma leküzdésében. Először a gyermeke számára könnyen érthető szöveggel kéne kezdeni az olvasást. A gyermek hangosan olvassa a szöveget, közben Ön vagy valaki más ott van vele és hallgatja. Mondja meg neki, hogy ha olvasás közben olyan szót lát, aminek nem ismeri a jelentését, akkor álljon meg és szóljon. Ha Ön tudja a szó jelentését, akkor mondja meg neki, majd folytassa gyermeke az olvasást. Ha nem tudja a szó jelentését, akkor nézze meg egy szótárban pl. Magyar Értelmező Kéziszótár és mondja meg a gyermekének.
   Ha nem szól a gyermeke, ennek ellenére megakad olvasás közben akkor kérdezze meg tőle, hogy melyik szó nem volt teljesen érthető számára és járjon el a fentiek szerint. Mindössze ennyit kéne csinálni ha lehet napi rendszerességgel. Nem kell órákon át olvastatni, inkább rendszeresen.
   Ahogy fejlődik a gyermeke szókincse, egyre nehezebb szövegeket is olvashat és nyilván egyre többet. A fentiek használata nagyon hatékony módja a szókincs fejlesztésének.

 2. A 11 éves unokám olvasási és szövegértési problémával küzd. Bal kezes és mégis jobbkézzel tanították meg írni. Azóta küzd olvasási, írási problémákkal ill. a szövegértéssel, de nem dislexiás(szakember szerint). Az írása is nagyon csúnya(nem olvashatatlan). Hogyan tudnánk ezt javítani, megszüntetni kérem segítsenek. Írni csak jobb kézzel tud, minden mást ballal is. Előre is köszönöm: Venczelné

 3. Szövegértelmezési, diszgráfiás, diszlexiás gondokkal küzdő gyerekeknek ajánlom: Gergényiné Németh Erika – Dr. Szamosiné Nagy Sára és Szarvasné Tóth Bernadett, gyógypedagógusok nagyon jó kiadványait, gyakorlóit. Valóban igényes munkák, látszik rajtuk, hogy szerzőik hosszú évek óta ilyen gyerekekkel foglalkoznak. Elég beütni a nevüket a keresőbe és kiválasztani a kiadványt. Mi nagyon örültünk, hogy rájuk találtunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .