A játékos tanulás szimbóluma: TanTeki

TanTeki, a mi teknősünk

 

Kabalafigura rajzpályázatunk egyik nyertes munkája testesíti meg a kiválasztott teknős figuránkat. További díjazás keretében (Kabalanévadó díj) kapott nevet teknősünk: TanTeki, a bölcs teknős.

TanTeki a játékos tanulás szimbólumává vált, aki képességeinek köszönhetően a problémamentes tanulás szuperhőse lett, hiszen:

  • vidám, mert számára játék a tanulás
  • szereti a gyerekeket
  • sok tantárgyban ügyes
  • sokat segít barátainak, ha nehezen megy a tanulás

tantekipng

A teknős szerepe a kultúrában

A teknős figura a különböző kultúrákban is gyakori alak, azonban különböző szerepet tulajdonítanak neki. Például Kínában a sikerhez vezet, és a hagyományok szerint szerencsét hoz. Vietnámi mesékben a teknős páncélja az univerzumhoz hasonlítható, hasi páncélja pedig a Földet jelképezi. A kőből faragott teknősbékák hordozzák azokat a kőtáblákat, amelyekre az első költők, tudósok, orvosok neveit vésték fel. Ezzel az oktatást és a tanulást, a tökéletességet és a hosszú életet is szimbolizálják, szerepet vállalva a kultúra fejlődésében.

Nyugaton főleg a lassúságáról és bölcsességéről híresült el. Ez a két motívum számos magyar mesében is megjelenik (pl.: A teknős és a nyúl). A teknős, akire 100%-osan illik mondásunk: Többet ésszel, mint erővel! Ő a végső győztes, aki mindenki eszén túljár, aki kicselezi a nyulat és a rókát. Továbbá rajzfilmjeinkben is gyakran jelenik meg teknős, erre legjobb példa Dr. Bubó Teknőc Ernője, aki nem éppen gyorsaságáról volt híres.

 turtle-1372971302tEu

Kabalafiguránk, TanTeki szintén magában hordozza az oktatás és tanulás jegyeit, azonban nem lassúságról, hanem éppen ellenkezőleg: gyors problémamegoldásról tesz tanúbizonyságot! Ebből a szempontból inkább egy vízi teknőshöz hasonlít: amilyen lassan járnak a szárazföldön, olyan gyorsan mozognak a vízben. De felhozhatjuk példaként a Tini Nindzsa teknősök, akiket egyértelműen fürgeségük segíti.

Már csak egy dolog van hátra: vajon milyen formában képviselje interaktív oktatóanyagainkat

és a játékos tanulás örömét? 🙂

Döntse el Ön! Katt ide!

 

Kabalafigura rajzpályázat díjátadója

2014. február 8-án került sor első önálló rajzkiállításunkra a Lurdy Házban, ahol a 2 kategóriában indult pályázók (7-10 és 11-14 éves korig) közül 3-3 nyertes került ki. A díjazottak többsége még a helyszínen, tapsvihar keretében átvehette értékes nyereményét, de természetesen a távollévő dobogós pályázók is már kezükben foghatják oktatóprogramunkat és a támogatók által felajánlott díjakat.

 Danyi Szabrina

Danyi Szabrinához, a  11-14 éves korcsoport

1. helyezettjéhez is megérkezett az értékes csomag

 Gratulálunk minden kiállításra bejutott pályázónak, valamint köszönet minden kisdiáknak, hogy ötletekkel gazdag rajzokat küldve segítették a kabalafiguránk "megszületését"!

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .