Tanulási stílusok – A te gyermeked melyikbe tartozik?

Lehet, hogy már te is hallottál róla, hogy nem mindenki ugyanolyan módon tud tanulni, hanem különböző tanulási stílusok vannak. Akár az egy családban felnövő gyerekeknek is különböző lehet a tanulási stílusa, hiszen ez nem csak a neveléstől függ, hanem több dolog összetett eredményeként alakul ki.

562407_xl

Amikor valaki nem a számára megfelelő tanulási stílusban tanul, akkor nem tudja magából a maximumot kihozni, ráadásul sokkal több időbe is telik ugyanannak a dolognak a megtanulása.

Tehát nem mindegy, hogy gyermeked hogyan tanul. Összesen 5 + 2 típust különböztethetünk meg különböző szempontok alapján.

Például van, aki zenehallgatás közben összpontosít jobban és van, akinek csendre van szüksége a tanuláshoz. Olyan is van, aki felmondja magának a tananyagot, de van, aki inkább másnak magyarázza a tanulnivalót. Jó, ha tudod, hogy egyetlen gyerek sem sorolható egyetlen típusba, inkább több típus keveréke. Ahhoz, hogy megtalálja gyermeked a megfelelő tanulási módszert, fontos, hogy feltérképezd, hogyan tudod legkönnyebben feldolgozni a tananyagot, milyen a gyermeked tanulási stílusa. A tanulási stílus ismerete fontos a tanulási technikák, tanulási stratégia kidolgozására, kiemelten fontos tanulási zavarral küzdő tanulóknál.

Most bemutatom mind a 7-et és rengeteg tippet is adok, hogy gyermeked a számára legjobb módszer alapján tanuljon.

1. Vizuális típus

Ők azok a tanulók, akik agya szinte lefényképezi a tananyagot, és még arra is emlékeznek, hogy az adott dolog mely részén volt a tankönyvnek. A vizuális típusú diákok szeretik, ha jól szét van tagolva a szöveg, vannak vastagon szedett mondatok. Nagy segítség, ha ábrák és képek is segítik a tanulást. Akár a gyermeked maga is rajzolhat, hogy könnyebben elsajátítsa a tananyagot. A Tantaki oktatóanyagok a vizuális típusú tanulóknak is nagy segítségére van, mert előszeretettel használunk színeket, kiemeléseket és sok-sok ábrát.

highlighter-pen-220185_640

 

Klikk ide, próbáld ki, hogyan működnek a Tantaki oktatóanyagok.

A szövegkiemelő megfelelő használatával is lehet hatékonyabb a tanulás, és ha gyermeked elmetérkép segítségével tanul (klikk ide, erről már írtam egy blogbejegyzést), még gyorsabb lehet a tananyag elsajátítása.

2. Auditív típus

Hallás után tanul a leghatékonyabban gyermeked? Ha felolvassa a tanulnivalót, akkor gyorsabban megtanulja? Már az órán is megtanulja a tananyag felét? Akkor auditív stílusú gyermeked, a hangok és a zene áll hozzá a legközelebb.

hallas

 

 

Az ő esetében kiváltképpen nagy segítség a tanulás közbeni háttérzene. De egy fontos szabályra figyelnetek kell. Csak olyan zenét hallgasson gyermeked, amelynek nem érti a szövegét, vagy nincs is benne szöveg. A hallás utáni tanulás segítésére minden Tantaki tananyag hangalámondással készült, így még gyorsabban lehet tanulni. Idegen nyelvi anyagainkat pedig kizárólag anyanyelvi tanárok mondják fel, így biztosan a helyes kiejtést tanulja meg gyermeked.

3. Verbális típus

Ebbe a csoportba tartozik gyereked, ha frappánsan tud fogalmazni akár írásban akár szóban. Neki az egyik legjobb tanulási módszer, ha jegyzeteket, vázlatokat készít a tananyagból. Tanulócsoportban vagy tanulótárssal is hatékonyan tud tanulni gyermeked, ha előadhatja a tanultakat. De az is jó, ha akár a plüssmacinak mondja fel a tananyagot.

 

Még több tanulási tippet szeretnél? Kattints a képre és heti rendszerességgel küldöm e-mailben tippjeimet:

 

email_1

4. Mozgásos típus

Gyermeked szereti használni kezét, vagy teljes testét a tanuláskor? Már elsőben is úgy tanulta meg a betűket, hogy homokba rajzolta vagy legóból kirakta? Ha a válaszod igen, akkor fontos, hogy ne egy helyben ülve tanuljon gyermeked. Sétálhat, használhat egy nagy fitt labdát, amelyen természetesen tud mozogni. Persze nem kell, hogy fel- alá rohangásszon tanulás közben, az elmetérkép elkészítése, vagy tanulást segítő diagrammok szerkesztése is nagy segítség számára.

5. Logikai típus

Mindig minden tantárgynál rendszerben gondolkodik gyermeked? Mindenben a logikát keresi, és átlátja az összefüggéseket is? Akkor gyermeked logikai típusú tanuló. A tanultakból érdemes listát készítenie, felsorolásokat, és szintén számára is hasznos lehet az elmetérkép használata. Arra azonban ügyelni kell, hogy gyermeked a részletekre is odafigyeljen, és hogy alaposabb legyen, mert az ilyen típusú gyerekek hajlamosak felületesebben tanulni.

9735560_xl

Na és nézzük a plusz kettőt:

I. Intraperszonális (magányos) típus

Ha gyereked egyedül a tanulószoba magányában szeret tanulni saját időbeosztása szerint, és könnyen is veszi rá magát a tanulásra, ráadásul könnyen belemélyed, akkor intraperszonális típusú. Gyermeked szerencsés, hiszen még a belső motivációt is könnyen felébreszti magában. Számára nagy segítség, ha nyugodt, csendes tanulói környezetet teremtesz meg és napjait nem zsúfolod tele sok-sok programmal, hanem hagyod, hogy ő maga ossza be idejét. Ha vannak olyan tantárgyak, amelyek nehezebben mennek, akkor érdemes segítened megtalálni az adott tananyag szépségét, és hasznosságát, mert így segítesz neki ebben az esetben is a belső motiváció fejlesztésében.

II. Interperszonális (társasági) típus

Gyermeked szöges ellentéte az intraperszonális típusnak. Legjobban és leggyorsabban akkor tanul, ha másoknak elmagyarázza a tananyagot? Ezek alapján természetesen a verbális típusba is beleillik, de párhuzamosan ebbe a csoportba is. Az interperszonális gyerekek tanulócsoportban a leghatékonyabbak, így érdemes ebben segíteni gyermeked. Megbeszélhetitek a tananyagot, akár gyermeked el is játszhatja a tanultakat. De az elmetérkép és a közös asszociáció is hatásos segítség.

 

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a megosztás gombra!

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .