– Hiszti – hogyan kezeljük, vagy kerüljük el?

Általában 2-4 éves kor között jelentkezik a legtöbb hiszti. Az esetek nagy többségében váratlanul jön, és nem nagyon van idő nyugodtan kezelni.

Nézzük mi okozhat hisztit

Ha ismerjük a hiszti okát, sokkal könnyebb megelőzni, vagy kezelni azt. Fontos tudni, hogy a gyerek nem a szülő ellen van, csak ebben az életkorban elég kevés eszköze van arra, hogy kifejezze Önmagát, ugyanakkor már megtanulta, hogy a sírás eredményre vezet, hiszen kisbabaként előbb-utóbb mindig tiszta lett a pelus, vagy kapott enni, ha sírt.

Emlékszem egy alkalomra, amikor a nagyobbik lányom kb. 3 éves volt. Éppen sírt valamiért, és ahogy jött utánam, egy tükör mellett sétált el a lakásban. Sikerült épp elkapnom a pillanatot, amikor a sírás közepén oldalra pillantot megfigyelni magát a tükörben. Abban a pillanatban ez elegendő volt ahhoz, hogy ki lehessen zökkenteni őt a hisztiből. De nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet, illetve nem mindig ilyen könnyű kezelni sem.

Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a hisztivel a saját véleményét szeretné kifejezni a maga módján. Például öltözésnél már nem vesz fel akármit. Nem eszik meg mindent, nem megy fürdeni, vagy aludni, amikor a szülő szeretné. Nehéz lehet ezt elfogadni, de ha ebből a szempontból nézzük, akkor már könnyebb, ez pedig egyenes út a sikeres kezeléshez, megelőzéshez. Kisebbik lányom most 3 éves. Egyik nap vásárolni voltunk, és felpróbáltam rá egy cipőt. Mikor kérdeztem, hogy jó-e, gondolva itt arra, hogy nem nyom-e, közölte, hogy nem jó. És rájöttem, hogy azt a cipőt bizony teljesen felesleges lenne megvenni, hiszen úgysem hordaná. Nehéz lehet szülőként elfogadni, hogy ekkora gyerek már válogat abban, hogy mit vesz fel, de érdemesebb ezt úgy nézni, hogy bizony én sem hordom azt a ruhámat, amit már nem szeretek annyira. Akkor miért várjam el tőle, hogy ő másképp tegyen.

Másik ok lehet, hogy nem érti, valamit miért kell csinálnia, és így nem is akarja azt az adott dolgot.

Természetesen az is előfordulhat, hogy egyszerűen mást szeretne csinálni, mint amit a szülők. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel jobb lenne mondjuk egy szerda reggel is kényelmesen, nem órára kelve indítani a napot, és nem rohanni az óvodába. Vagy ha a gyermek éppen nem fázik a lakás melegében, akkor számára erőltetés lehet felvenni egy vastag kezes lábast, mikor anya még csak pólóban van.

Mit akarhat a gyerek a hisztivel elérni?

A fenti okokból, példákból látható, hogy elsősorban önállóságát próbálgatja visszaállítani, illetve döntési jogát érvényesíteni. Mivel a hiszti általában rosszkor érkezik rossz helyen, így sokkal könnyebb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt a hiszti kezelése kapcsán. Nyilván, amikor egy áruházban csapja földhöz magát a gyerek a csoki soron, hogy márpedig ő itt és most szeretne csokit, akkor nem kezdhetünk bele egy átfogó hiszti kezelésbe, hanem igyekszünk minél rövidebbre zárni a helyzetet.

Hogyan építhetjük fel akkor a hiszti mentes életet?

A legtöbb hiszti közös nevezője az alábbiakon alapszik:

  •  Nem ért valamit a gyerek, vagy nem reális neki.
  • Nem ért egyet a dologgal, vagy fél valamitől.
  • Úgy érzi erőltetve van valami, vagy egyszerűen csak más célja van az adott pillanatban.
  • Előfordulhat, hogy nem szeretné, ha kontrollálnák, vagy úgy érzi, hogy nem engedik, hogy döntsön.

Szülőként igyekszünk a legjobbat adni gyermekünknek. Ha mégis úgy alakult, hogy a gyermek hisztis lett, fontos tudnunk, hogy mindig vissza lehet állítani egy kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot.

Kislányom sokszor jelzi, hogy bizony ő ma nem szeretne oviba menni. Felnőttként tudom, hogy nálam is előfordul, hogy nem szeretnék éppen munkába menni, de mostanára már megtanultam, hogy ez az élet rendje, és ha számítanak rám, akkor menni kell. 3 évesen ezt természetesen még nem látja át, így a hiszti kezelésének egyik lépése lehet, hogy egy alkalmas pillanatban, amikor nem fáradt, vagy éhes, akkor az ő megértési szintjén átbeszéljük vele, hogy miért szükséges oviba járnia. Ez egy olyan pont volt nálunk, ami után könnyebb volt az elindulás másnap.

Visszatérve az áruházi hisztis példára érdemes megfigyelni, hogy egy fáradt, vagy éhes gyermek sokkal ingerlékenyebb. Mivel az áruházban látja a sok általa esetleg kedvelt édességet, nem érti, miért nem kaphat belőle. Ebben a helyzetben a megelőzés része lehet, hogy egy kiegyensúlyozott étkezést biztosítunk neki, és egy olyan napirendet, amivel ki tudja pihenni magát.

Egy öltözéssel kapcsolatos hisztit lehet azzal kezelni, ha engedjük neki, hogy ő válassza ki a ruháját aznapra. Dániában nem egyszer látni olyan kislányt az utcán, aki nadrágot visel, mert hideg van, de felette ott van egy hercegnős tüll szoknya is. Gyanítom, azt a gyerek választotta. Ha úgy érezzük, ez nem odaillő számunkra, akkor kikészíthetünk két szettet, amiből választhat. Így a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad.

Étkezéssel kapcsolatos hiszti megelőzése lehet az, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy olyankor egyen, amikor éppen nem éhes, vagy azt egye, amit nem szeret.

Növelheti az önállóságát, ha számára nem veszélyes helyzetekben megengedjük neki, hogy hibázzon, és lássa a következményeket. Kislányom például imád vízzel játszani. Nehéz néha elviselni, hogy bizony a minden IS vizes, de így több dolgot is tanul. Egyrészt a víz tulajdonságait, másrészt azt, hogy lehet rendetlenséget csinálni, ha utána feltakarítunk. Amit persze együtt csinálunk. Nyilván így tovább tart, és nem tökéletes, de növeli az önbecsülését.

Zárszó

Ugyan szülőként érezhetjük azt, hogy a gyerek az idegeinkre megy a hisztijével, de világosan kell lárni, hogy ezt nem a szülő felbosszantására csinálja. Egyszerűen szeretné, ha rajta múlnának dolgok a saját testével, életével kapcsolatban.

A hiszti kezelésének, elkerülésének egyik legfontosabb pontja pedig az, ha a család és a gyerek érdekében néha kicsit lazábban kezeljük a helyzeteket. Néha megengedhetjük például, hogy ő döntsön, este mit csináljon a család, és együtt társasozhatunk, mehetünk játszótérre, vagy nézhetjük, olvashatjuk az általa választott mesét.

                                                                                                                                      GyM

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .