Hogyan válasszunk általános iskolát?

Szülőként a legjobbat szeretnénk a gyermekünknek. Mivel a 2020. január 1-től életbe lépő oktatási törvény módosítás szerint a szülő és az óvoda önállóan nem dönthet a gyermek iskola érettségéről, így még fontosabb a megfelelő iskola kiválasztása.

Unokahúgom osztályába például jár egy kisgyermek, akit a hivatal iskolaérettnek talált, de egyszerűen még nem bírja ezt a fajta terhelést, és délben hazaviszik a szülők az iskolából. Nyílván ez egy speciális helyzet, de azért ebből is látszik, hogy a jó iskolaválsztás talán még fontosabb, mint korábban bármikor is.

Az iskola kiválasztásának főbb szempontjai

Egyik tényező a döntésben a szülő szándéka azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne, mi váljon a gyermekéből. Nyílván ez is fontos szempont, de véleményem szerint ennek kell a legkisebb súlynak lennie a latban, hiszen a gyermek jövője a tét, és fontosabb, hogy ő kiegyensúlyozott felnőtté váljon, mint bármilyen más tényező.

Másik fontos tényező, hogy milyen képességei, tehetsége van a gyermeknek. Ez fontos pont, hiszen hiába szeretném esetleg, hogy a lányom balerina legyen, ha a testalkata nem errefelé tereli. 

Harmadik, és szintén fontos tényező, hogy a gyermek mi szeretne lenni. A minap a pénztárnál mesélte egy hölgy, hogy az ő kislánya az óvódában lelkesen ment be, és szinte alig érzékelte, hogy anyukája elmegy, mivel annyira szerette a gyerekek társaságát. Elmondása szerint óvónő lett belőle. Sok gyermek már egész kicsi korában tudja mi szeretne lenni, és igyekszik abban az irányban ismereteket szerezni.

Állami vagy magániskola?

Manapság már rengeteg magán-, egyházi vagy alapítványi iskola van a terítéken az állami oktatás mellett. Állami oktatásban is lehet nagyon jó, és sikeres tanárokkal találkozni, ezért mielőtt ebben a kérdésben döntene a család érdemes megnézni, hogy a család költségvetése mit bír el éveken keresztül. Hiszen 35 000 Ft-tól kezdve akár 160 000Ft-ra is rúghat a havi tandíj egy-egy nevesebb iskolában.

Távolság az iskola és a lakóhely között

Az iskolai élet a család mindennapi rutinjának része lesz, ezért érdemes olyan iskolát választani, ami közel van. Ezzel időt, és pénzt (bérlet, vagy benzinpénzt) lehet spórolni a mindennapokban. Valamint a gyermeknek sem kell reggel 6 órakor kelnie ahhoz, hogy időben beérjen az iskolába, kipihentebb tud lenni a mindennapi teljesítéshez.

Művészeti esetleg sport tagozatos iskola?

A gyermek tehetségesen rajzol, és szeret is rajzolni, vagy a hangszerek világa vonzza, netán sportban ügyes? Ebben az esetben javasolt figyelembe venni ilyen jellegű iskolákat is a környékünkön.

Fontos az iskola atmoszférája

Amikor a fenti preferenciák alapján több iskola is fenn maradt a rostán, akkor érdemes elmenni a nyílt napokra, és megfigyelni a gyerekeket, a pedagógusokat, a köztük lévő kapcsolatot, valamint az iskola hangulatát. Ha a gyerekek vidámak, játékosak, a tanárok kedvesen szólnak hozzájuk, akkor tudhatjuk, hogy jó a környezet, ahova a gyermekünk esetleg járna. Az iskola területe, környezete szintén beszédes. Pozitív, ha sok a zöld felület az udvaron, ahova a gyerekek kimehetnek. Nem mindegy, hogy hova megy be nap, mint nap hosszú órákra a gyermek.

Saját személyes tapasztalatom középiskolai nyílt nappal kapcsolatban, hogy amikor odaértünk az iskolához, és láttam a gyerekeket ki-be jönni az iskolából, valamint láttam az iskola környeztét, és magát az épületet, mondtam édesanyámnak, hogy ÉN ide be nem megyek. Még a nyílt nap erejéig sem. Tudtam, hogy teljesen felesleges lenne, hiszen nem szeretnék 4 évig oda járni. Azt gondolom, hogy az iskola közege és a pedagógusok fontos része a döntés meghozatalának kisgyermeknél is.

Az iskola hírneve

Mivel a gyermek oktatásának első lépcsőfoka az általános iskola, ezért annak is érdemes utána nézni, hogy milyen az iskola híre. Nyílván nagyon sok múlik a gyerek elszántságán is a későbbi felvételiknél, de azért jó tudni, hogy mekkora esélye van a továbbtanulás szempontjából ebben az iskolában. Jutottak-e be gyerekek a választott iskolából neves középiskolákba, egyetemekre. Ez lehet egy mutatója annak, hogy fontosak az eredmények az iskola számára is.

Összefoglaló

A fenti pontokat figyelembe véve, és gyermekünk szándékát is szem előtt tartva biztosíthatjuk gyermekünk jó taníttatását, és segíthetjük őket egy boldog élet felé. Ez egy olyan területe a gyereknevelésnek, ahol sok esetben félre kell tenni a szülői önérzetet, és más szempontokat előtérbe venni a döntésben. 

Mivel a gyermekünket nálunk jobban senki nem ismeri, így érdemes őt is bevonni ebbe a döntésbe, és felkészíteni arra mi vár rá. Így még nagyobb eséllyel hozzuk meg a megfelelő döntést. 

Ha pedig szeretnéd, hogy gyermeked magabiztosan kezdje az iskolát, így segíthetsz neki.

                                                                                          GyM

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .